onsdag 29 april 2009

Malvas pastasallad

Receptskissen till pastasalladen kommer från Malva på ett matsnack. Jag blandar i allt i förutom avocado och lök i salladen. Det är ändå bara vi vuxna som äter avocado och lök. Barnen petar ut valfria ingredienser. Pinjenötter och bacon får alla strö på själva. Medelbetyg 4 av 5.

Malvas pastasallad

Pastasallad med kikärtor, avocado, tomater, röd lök, zucchini el gurka, bladspenat och majs. Rostade pinjenötter alt knaperstekt bacon att strö uppepå.

Sweet chilivinägrett är gott till. Ungefär 1 del vinäger, 2 delar olivolja och 3 delar sweet chilisås blir bra.

Det var inte jag, det var Malcolm


Äldste sonen tappade marmeladmackan på golvet, självklart med marmeladsidan nedåt. Istället för att bli irriterad och svära, så bara stirrade han på mig och rabblade med en låg och entonig stämma. "Malcolm sa att jag skulle göra så, vicka på handen så, då gjorde jag så, då sa Malcolm, då får du en katt, får jag en katt nu mamma". Lysande kommentar! Flera timmar senare kom sonen fram till mig och fortsatte med samma entoniga stämma som tidigare. "Malcolm har lurat mig, han sa att jag skulle få en katt men jag fick ingen katt, när kommer min katt mamma". Hade aldrig hört talas om den där Malcolm tidigare, men han presenterades som en osynlig låtsaskompis. Malcolm har kikat förbi och skojat lite ibland. Sexåringen har funderat över Malcolm i några veckor nu. Hade brorsan Malcolm som låtsaskompis när han var liten också? Hur ser Malcolm ut? Hur ser katten ut?

Jag låg och gosade med sexåringen på soffan, när han helt plötsligt klämde mig på brösten. "Men hallå, man kan ju inte bara klämma tjejer på tuttarna hur som helst väl!?" frågade jag. Sexåringen bara stirrade mig djupt i ögonen och svarade med entonig stämma "Det var inte jag, det var Malcolm".

Fruktsallad med vit chokladsås

Måndagens efterrätt var fruktsallad med vit chokladsås, ett recept från Icas sajt. Fast vi gjorde förstås fruktsallad på sådan frukt som vi gillar. Jag äter inte bananer och avskyr bananer i fruktsallad. Åttaåringen äter ingen frukt, förutom äpplen och någon enstaka gång päron. Han fick äppeltärningar med vit chokladsås och var mycket nöjd. Först vågade han inte alls smaka såsen, men fjortonåringen mutade honom med fritt lån av vilken Warhammer-regelbok som helst. Mycket effektiv muta, haha!

Givet låtval tyckte fjortonåringen:

tisdag 28 april 2009

Italiensk tomatsoppa

I måndags skulle jag laga potatissoppa, men det bidde tomatsoppa. Maken skulle handla på väg hem från jobbet, men han blev så där ohyfsat sen. Det blev till att laga av sådant som redan fanns hemma. Den här tomatsoppan har funnits med på matsedeln i minst 15 år. Barnen tycker att den är riktigt god. När vi åt den häromdagen lade vi färdigkokt risoni i sopptallrikarna och hällde soppan över. Hade tyvärr inget bröd hemma att göra krutonger av. Tyvärr fick jag barnmatskänsla av soppa med pasta, vet inte riktigt varför. Hela familjen tycker att soppan är KLART mycket godare med krutonger!

Italiensk tomatsoppa

4 port

1 stor gul lök
olivolja
1 vitlöksklyfta (eller kanske två...)
2 msk grahamsmjöl
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
5-6 tomater (alt ett paket tomatkross á 500 g)
1 msk chilisås
2 lagerblad
1-2 tsk torkad basilika (eller ha i färsk basilika på slutet)
½-1 dl grädde

Skålla, skala och hacka tomaterna. Hacka löken. Fräs lök och pressad vitlök i olivolja några minuter. Blanda ner grahamsmjölet och späd med vatten under omrörning. Tillsätt hackade tomater, grönsaksbuljongtärning, chilisås och kryddor. Låt soppan småkoka i en kvart. Tillsätt grädden. Mixra soppan om du vill ha den slät, ta bort lagerbladen innan.

Krutonger (brödtärningar) stekta i olivolja, smaksatta med pressad vitlök är mycket gott till. Jag brukar göra krutonger på plåt i ugnen, enklare så om man ska göra till många. Man kan även blanda i färdigkokt pasta, tex risoni.

Svarta lådan

Den här köttfärsgrytan vann första pris i Allt om mats köttfärstävling för något år sedan. En snabblagad vardagsmiddag. Hyfsat medelbetyg från nästan alla, men dödskallevarning från elvaåringen. Han var i och för sig på dåligt humör redan innan han såg vilken förskräckligt äcklig middag jag lagat.

Om man blandar tunt skivad gurka med en skvätt sweet chili-sås och låter det dra en stund, så får man en enkel sallad som passar till den här grytan.

Svarta lådan

4 port

400 g nötfärs
1 st gul lök
1 st purjolök
4 dl vitkål, strimlad (ca ett halvt litet vitkålshuvud)
1 msk rapsolja
3/4 dl japansk soja
3/4 dl balsamvinäger
½ dl farinsocker
1 tsk chili- och vitlökssås
0,5 st spansk chilipeppar, finhackad
1 st vitlöksklyfta, pressad

Hacka löken. Strimla purjolök och vitkål. Stek lök och färs i olja tills den börjar ta färg. Lägg upp på fat och fortsätt att fräsa vitkål och purjolök (eller sänk värmen och låt vitkål och purjo fräsa med köttfärsen på slutet). Blanda ner färsen i pannan. Krydda med soja, balsamvinäger, socker och chili- och vitlökssås. Koka ca 10 minuter under lock. Servera med ris och gurka. Recept från Allt om Mat.

måndag 27 april 2009

Amerikansk rostbiffsallad

Lördagen tillbringades på ett äventyrsbad i en grannstad, enligt födelsedagsbarnets önskemål. Det önskemålet gjorde honom mycket MYCKET populär hos småbröderna. Hemkomsten blev mycket senare än väntat så snabbare mat panikinköptes. Barnen fick Mamma Scan köttbullar och pasta. Vi vuxna fick rostbiff och potatissallad. Rostbiffen var extremt tråkig och mesigt kryddad, så det blev väldigt mycket över.

Till söndagsmiddag blev det amerikansk rostbiffsallad. En lättlagad och väldigt god sallad! Tråkig rostbiff blir mycket bättre med marinad. Medelbetyg 5 av 5 (från två vuxna, för barnen åt annan mat).

Amerikansk rostbiffsallad

4 port påstår állTomat, men jag håller inte med, max 2-3 pers som middag

400 g stekt rostbiff (be ev om tjockare skivor)

Rostbiffsmarinad:
2 dragonstjälkar (eller torkad dragon i lämplig mängd)
2 st stjälkar mynta
1,5 msk rödvinsvinäger
0,5 msk kalvfond, + 1 msk vatten
2 msk olivolja
1 krm svart peppar

Rostade grönsaker:
2 st majskolvar
1 st röd paprika
1 st rödlök
1 st vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 msk olivolja
125 g rucolasallad, tråg (eller helt enkelt en påse blandsallad istf rucola & rosésallad)
1 st rosésallad, huvud
0,5 st rödlök

Koka majsen, färsk 15 min, fryst tinas. Hacka dragon och mynta och rör ihop rostbiffsmarinaden. Skiva köttet och skär det i breda strimlor och blanda det med marinaden. Värm ugnen till 250°. Skär majskolvarna i skivor, strimla paprikan och skär rödlöken i tunna båtar som håller ihop nertill och vänd detta i en skål där du blandat pressad vitlök, salt, socker och olja. Lägg grönsakerna i långpannan och rosta dem 15 min. Skölj och torka rucolasalladen, klyv och skär ut stocken ur rosésalladen och dela den i bitar. Blanda salladen med de rostade grönsakerna och det marinerade köttet och lägg upp på ett stort fat. Strö strimlad rödlök över. Recept från Allt om Mat. OBS! att 1 msk vatten saknas i deras marinad!

Ainas tårtbottnar

Prinsesstårta ville sonen ha. Inte direkt min favvotårta, men okejrå. Tårtbotten och vaniljkräm fixade jag själv. Vaniljkrämen blir SÅ mycket godare med riktig vaniljstång, eller hemkört vaniljsocker i! Jag fuskade lite och köpte hallonsylt och färdigkavlad marsipan.

Det här är ett av ytterst få recept där jag INTE fuskar i mjöl och bakpulver direkt i äggsmets-bunken. Receptet kommer från makens mormor som hette Aina.

Ainas tårtbottnar

rund form 24 cm

3 ägg
3 dl strösocker
1 dl potatismjöl
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl hett vatten (brukar ta från vattenkokaren)

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakuplver i en liten skål (fuska inte!). Blanda ner mjölblandningen i äggsmeten. Häll i hett vatten under vispning. Smeten pöser då upp en aning. Häll i smord och mjölad form. Gräddas i 175 grader ca 35-40 min.

Till gräddtårta brukar jag dela tårtbottnarna i fyra delar = tre lager fyllning.

OBS! Häll inte hett vatten direkt på potatismjöl - klumpvarning!

Grekgrönsaker & lammfilé

Födelsedagsbarn får önska middag. Äldste sonen beställde grekgrönsaker och lammfilé. Grekgrönsaker blev vi bjudna på hos några vänner för rätt många år sedan. Det finns egentligen inget recept, men jag gjorde en snabb skiss. Jag har något slags fobi mot hela ugnsstekta tomater, så jag brukar strunta att ha i det. Grekgrönsaker duger fint som vegetariskt, men är också väldigt gott till grillat! Lammfilén stektes i smör och saltades och pepprades, lite väl tråkigt kanske.

Grekgrönsaker - grekiska grönsaker

ca 3 potatisar/person
½ morot/person
½ paprika/person
½-1 röd lök/person som äter lök
minst 1 vitlöksklyfta/person (även för de personer som inte vet att de äter vitlök...)
zucchini
ev tomater
olivolja
svarta oliver
fetaost att smula över innan servering (en bit räcker bra till 6 pers)
svartpeppar
flingsalt

Potatisen skalas, klyftas och sköljs i kallt vatten för att få bort stärkelse = knaprigare klyftor. Moroten skalas och skärs i pengar eller bitar. Paprikan delas i lite större bitar/strimlor. Klyfta rödlöken. Vitlöken skivas. Då blir den väldigt mild och man kan ha i många klyftor, tror att jag hade i 9-10 st senast. Zucchinin delas i halvmånar. Hiva alla grönsaker i en långpanna. Blanda ner en rejäl skvätt olivolja. Peppra. Kör i ugnen på ca 225-250 grader tills alla grönsaker är färdiga. Ta ut och blanda ner oliver och smula över fetaost. Salta och peppra om det behövs.

Om man vill ha i tomater så brukar det bli bättre att ha i dem på slutet, en kvart sisådär. Tomaterna blir så mosiga annars.

Födelsedagar & egna världar

"Min mamma har en egen värld och där är hon bara 26!" brukar åttaåringen berätta för alla som orkar lyssna. Jag brukar skoja om att jag bara fyller 26 år hela tiden, så han har hittat på att jag har en egen värld. Han själv är tio år i sin egen värld. Han brukar ofta fråga folk hur gamla DE är i SINA egna världar. I fredags fyllde äldste sonen 14 i den verkliga världen. I sin egen värld är han redan 18, för då får man köra bil och dricka vin (tja inte samtidigt förstås!).

fredag 24 april 2009

Kung fu är en campingsport!

Åttaåringen vet med säkerhet att "Kung fu är en campingsport". Undrar hur det ser ut när man utövar den campingsporten?

onsdag 22 april 2009

De mordiska fornnordiska

"Flissúr iákkur unður þen þeir!" uppmanade jag äldste sonen i morse. Det är fejk-isländska och betyder "ta på fleecejacka under den där!". Sexåringen blev mycket imponerad, då han trodde att jag pratade riktig isländska. Trettonåringen skvallrade omgående. Flissúr iákkur unður, mumlade sexåringen hela vägen till skolan.

Den enda egentliga isländska jag kan är några fraser på fornnordiska (eller vad det nu är). Tja, "Þungur hnífur" kan jag förstås. En fras som fastnat i åttaåringens hjärna är "de mordiska fornnordiska". Vet inte om han hittat på det själv, eller om det är jag som lurat honom. Så idag berättade jag för honom om de mordiska fornnordiska i Njals saga, om hur de först var vänner men sedan krigade mot varandra.

"Gissur leit við honum og mælti: "Hvort er Gunnar heima?"
"Vitið þér það en hitt vissi eg að atgeir hans var heima." segir Austmaðurinn.
Féll hann þá niður dauður.


Svensk översättning, inte alls lika coolt:
Gissur såg på honom och sporde:»Är Gunnar hemma?»
»Sen själfve efter--nog fick jag veta att spjutyxan var hemma», svarade han och föll död ned.

Fast i den version jag lärde mig hette det "atgeir hans heima var" och "síðan féll hann niður dauður". Ungefär som "Hasta la vista baby" och "Yippie ki yay mother fucker", fast på vikingatiden. Värsta coola vikingarna de där på Island, tyckte åttaåringen.


Minipiroger med köttfärs, spiskummin & oliver


De här minipirogerna är lite pilliga att göra. Receptet är väl snålt tilltaget, så jag brukar passa på när pusselbitspappan är bortrest. Jättegoda piroger tycker alla sönerna. Har ingen aning om pirogerna går att värma upp. Det har aldrig blivit några över. Medelbetyg 4,4 av 5.

Bilden ovan visar hur man viker. Saknar bildbehandlingsprogram, så bilden får se ut så där tills vidare. De första två tre vikningarna är svårast att få till. Det funkar också bra att vika upp hörnet två gånger och lyfta upp degremsan en aning så att en strut bildas. Fyll struten med köttfärs och fortsätt vika. Om man täcker degen med fuktig handduk, så ska handduken inte vara jätteblöt. I så fall jäklas det och filodegen kladdar lätt ihop. Det går numera rätt snabbt att vika piroger för mig, så jag ids inte krångla med handduk.

Minipiroger med nötfärs, spiskummin & oliver

18 minipiroger, 3-4 port

6 ark filodeg (eller ett paket à ca 270g)
1 gul lök
2 gröna chili
en skvätt olivolja
500 g nötfärs
1 dl gröna oliver, skivade (har de vid sidan av, för barnen blir så kinkiga annars)
1 msk paprikapulver
½ msk spiskummin
1 tsk salt
nymald svartpeppar
1 ägg till pensling

Tina filodegen enl förpackningen. Finhacka lök och chili. Fräs i olivolja tillsammans med köttfärs. Tillsätt oliver, paprikapulver och spiskummin. Smaka av med salt och peppar.

Vik ut filodegsarken. Skär tre lika breda remsor rakt över från kortsidan. Lägg lite av fyllningen i ena änden och vik upp ena hörnet till en trekant. Fortsätt vika trekanter tills degremsan är slut. Limma fast kanten med vatten. Lägg pirogerna med skarven nedåt på bakpappersklädd plåt. Förvara både filodegsarken och pirogerna under en fuktig (fuktig INTE blöt!) kökshandduk under tiden som du håller på, för degen torkar lätt.

Pensla pirogerna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 20-25 min på 175 grader. Serveras med ris och sallad. Mango chutney eller sweet chilisås passar bra som sås till. Recept från LagaLätt 2/06.

Hur trött?

Klockan 6.50 ringde det. Det var Charlotte Perrelli. Meeeeen vad tidigt hon ringer, tänkte jag och lyfte väckarklockan mot örat som om den vore en telefon. Väste fram ett trött och irriterat hallå. Värsta smart man känner sig när man pratar med en väckarklocka.

Charlotte bloggar hos Chic. Vill dock varna för att hon ringer sina läsare ohyfsat tidigt.

tisdag 21 april 2009

Bara fem pusselbitar är hemma

Åttaåringen filosoferade vid matbordet "Det är sex pusselbitar i vår familj, men bara fem pusselbitar är hemma. Pusselbitspappan fattas." Först fattade jag inte vart han fick alla pusselbits-associationer (fyfyfy det borde inte vara bindestreck där, men det blev så oläsligt annars!) ifrån, men tydligen har de sjungit någon sång om pusselbitar på skolan.

Linssoppa med chili, ingefära & kokos

"Oväntat god soppa!" har jag klottrat i tidningen vid receptet. En god och lättlagad vardagssoppa. Soppan är riktigt god att värma upp till lunch dagen efter. En gång lagade jag med en hel röd chili i. Den soppan blev så stark att sexåringen fick tårar i ögonen... Medelbetyg 3,6 av 5.

Linssoppa med chili, ingefära & kokos

ca 4-5 port

½ röd chili (eller lite till)
1 morot
1 gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk färsk riven ingefära (eller lite till)
en skvätt olivolja
2 dl röda linser (rensade och sköljda)
7 dl vatten
1½ buljongtärning (egentligen höns men ta grönsak om du vill ha helt veg)
1 burk kokosmjölk (400 ml)

Kärna ur och finhacka chilin. Hacka löken. Tärna moroten fint, eller riv den så går det ännu snabbare. Fräs grönsakerna med vitlök, ingefära och chili i oljan i några min. Tillsätt linser, vatten och buljongtärningar. Koka sakta under lock i ca 10 min. Häll i kokosmjölken och hetta upp. Salta och peppra om det behövs. Recept från LagaLätt 1/07.

Frukostfrallor med frön

Igår kväll fick jag ett ryck och bakade Vallstena valnötsbröd, från "Under valnötsträdet". Har aldrig bakat det brödet tidigare, men det receptet är på samma sida som frukostfrallorna och jag blev så sugen. Köpte hem ingredienser även till valnötsbrödet. Valnötsolja var DYRT! Brödet blev mycket gott, medelbetyg 5 av 5 nybakat (tre personer tokåt!). Rostat valnötsbröd med marmelad och västerbottensost var tokgott. Receptet kommer kanske en annan dag. Boken går att låna på biblioteket.

Frukostfrallorna har jag bakat ganska många gånger. De är lättbakade och går att frysa, men i ärlighetens namn så är de godast nybakade. Receptet går bra att dubbla.

Frukostfrallor med frön

ca 12 st

25 g jäst (½ pkt)
1 msk honung
1 rågad tsk salt
4 dl ljummet vatten (eller 3 dl vatten + 1 dl mjölk)
1 dl solrosfrön eller valnötter
4 msk linfrön (kan uteslutas)
1 dl vetekross (kan uteslutas)
1 dl havregryn (kan uteslutas)
9-10 dl vetemjöl (minska på mjölet om du struntat i uteslutningarna...)

Smula jästen i en bunke. Slå ljummet vatten över jästen. Blanda tills jästen lösts upp. Blanda ner resten. Hiva inte i allt vetemjöl på en gång. Låt degen vara aningen lös. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme.

Mjöla bakbordet rejält och häll ut degen. Strö mjöl över degen och platta ut den lätt. Skär degen i fyrkantiga bitar. Låt bröden jäsa på bakpappersklädd plåt i ca en kvart. Gräddas mitt i ugnen 12-15 min på 250 grader. Frukostfrallorna går bra att frysa. Recept från "Under valnötsträdet" av Anna Bergenström, fast hon skriver aningen utförligare recept än vad jag gör.

Marmorerade brownies med hallon

Farligt goda brownies! Kakan stannar en hel del när den svalnat, så man kan chansa lite och låta den vara ganska kladdig. Jag brukar göra ett hallonfritt hörn till åttaåringen, för han gillar inte bär. Värsta höga medelbetyget; 4,8 av 5.

Marmorerade brownies med hallon

ca 15 rutor

300 g mörk choklad (minst 50% kakaohalt)
200 g smör
2 dl socker
4 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker

cream cheese-smet:
200 g cream cheese
1/2 dl socker
1 ägg
1 msk vetemjöl
ca 2-3 dl hallon (frysta funkar fint, behöver inte tinas innan)

Smöra och mjöla en ugnsform, ca 20x30 cm (eller täck med bakplåtspapper och vik till en aning i hörnen). Smält choklad och smör i en skål över vattenbad (eller försiktigt i teflonkastrull). Vispa socker och ägg pösigt. Rör ner chokladsmeten och tillsätt mjöl och vaniljsocker. Blanda till en slät smet och häll den i formen.

Vispa i en separat skål i hop alla ingredienserna till cream cheese-smeten. Häll den över chokladsmeten i formen. Dra med en kniv några tag i smeten så de blandas lätt. Tryck ner hallonen försiktigt.

Grädda ca 20 min, 175 grader, och låt kakan svalna. Låt den svalna och skär den sedan i rutor. Recept från "Två systrars söta", en mycket trevlig men farlig kokbok.

Knäckebrödsdansen

Hahaha, jag dör! Det här var faktiskt bara SÅ kul! En vän frågade mig häromdagen om knäckebrödsdansen var en vanlig dans i Sverige. Jag ser inte på talangtävlingar, så jag fattade inte riktigt vad hon hade sett. Nu vet jag! Undrar om man kan få maken att ställa upp med en sådan dans!?

måndag 20 april 2009

Höna, häst, hund och vadå?

Sexåringen har varit på studiebesök på en bondgård idag. Han fick mata kalvar, mjölka kornas bröst (juver förmodligen), hoppa i gräs (hö förmodligen...) och han "fick dricka mjölk som inte var köpt!". Han har snackat om kor hela kvällen. Hur kor äter, hur kor skiter, hur kalvar dreglar osv. Hjälp, jag har närt ett stadsbarn vid min barm!

En av storebröderna, som vill vara anonym, undrade om lillebrorsan varit på en 4H-gård. "Men du mamma, jag har alltid undrat över vilket djur det fjärde h är? Höna, häst, hund och vadå? Hermelin eller? Fast de har de ju inga hermeliner!?"

http://www.4h.se/index.php?linkref=vision

Fettucine med tonfisk

Egentligen åt vi pasta igår. Egentligen skulle det bli soppa och hembakt bröd idag, men dagen tog liksom slut. Orken tog också slut. Den här pastan är oväntat ätlig, tom för en sådan som jag som tycker att tonfisk luktar kattmat. Av barnen är det bara sexåringen som äter oliver, så vi brukar ha dem i en skål vid sidan av. Åttaåringen petar bort all ruccola. Trettonåringen skulle nog helst peta bort allt "pastan är nästan ätbar, men resten...". Medelbetyg 3,4 av 5.

Fettucine med tonfisk

4 port

1 burk tonfisk
3 soltorkade tomater, fint strimlade ( vi anv marinerade)
1 vitlöksklyfta
15 svarta oliver
svartpeppar
saften från ½ citron
citronskal, rivet el finstrimlat
1 näve ruccolasallad
500 g fettucinepasta

Lägg tonfisken i en skål tillsammans med tomaterna. Pressa över vitlöken. Lägg i oliver och rejält med grovmald svartpeppar. Tvätta en citron noga och riv lite av det gula skalet. Lägg citronskalet i skålen tillsammans med rucolan. Pressa i citronsaften. Blanda försiktigt så att det inte blir en geggig röra. Koka pastan och blanda sedan varm pasta med tonfiskblandning. Serveras med extra citronklyftor.

Recept från "Blodsockerblues i köket". Enl Fredrik Paulun har rätten ett GI värde på ca 60.

Fusilli con polpettine

Det här är nog de bland godaste köttbullarna vi vet! Förutom elvaåringen då, som hellre äter Mamma Scans... Vi brukar äta spagetti till och för det mesta serverar vi köttbullarna separat. Receptet är aningen snålt tilltaget och räcker knappt till oss. Funderar på att laga 1,5 x receptet nästa gång. Medelbetyg 4,5 av 5.

Det ekar lite väl tomt i vårt vinställ. De enda två flaskor som fanns var en Châteauneuf-du-Pape och en Rabl Riesling -06. Nu är vi så bortskämda att vi emellanåt även har en vinsponsor. Svärfadern brukar lämna några flaskor ibland. Båda dessa var hans bidrag. Som tur var kollade jag upp Rabl-vinet INNAN jag hällde det i såsen. Nu var det inte exakt vårt Rabl som fanns på systemet längre, men jag hällde i alla fall billigt tråkigt matlagningsvin i såsen istället... Har man vitt vin i såsen så kan man förmodligen dricka vitt vin till. Rabl-vinet var gott!

Fusilli con polpettine - italienska köttbullar

4 port

2 tunna kantskurna skivor vitt bröd
400 g köttfärs
2 vitlöksklyftor
hackad persilja
100 g färskriven parmesanost, ca 2 dl (hälften i köttbullarna, hälften till servering)
2 ägg
salt & nymald svartpeppar
vetemjöl
½ dl olivolja
1 finhackad gul lök
1½ dl vitt vin (och ett glas till kocken)
1 burk hela tomater (Kung Markattas gillar vi)
ev buljong (brukar inte behövas)
500 g fusilli (eller lagom med spagetti)

Smula sönder brödet i en bunke. Blanda med köttfärs, pressad vitlök, hackad persilja, äggen och hälften av den rivna osten. Salta och peppra. Rulla valnötstora köttbullar och vänd dem i lite mjöl.

Fräs löken i olivolja utan att den tar färg. Lägg i köttbullarna och stek försiktigt på inte allt för stark värme, tills de blir lätt brynta. Häll i vinet och låt koka ihop till hälften. Tillsätt tomater och ev lite buljong. Lägg på lock och låt småkoka i ca en timme.

Koka pastan. Lägg pastan i en stor värmd skål. Vänd ner köttbullar med tomatsås, samt resten av osten och servera.

Receptet är från "De 100 bästa pastasåserna" av Diane Seed. Vi köpte vår bok februari -92. Då var det mer eller mindre omöjligt att få tag i färsk parmesan, färsk mozzarella eller färsk pasta.

lördag 18 april 2009

Chilikryddad kyckling i tortillas, guacamole & salsa cruda

På barnens begäran. Recepten kommer från ett gammalt vältummat nummer av Vi Föräldrar. Kycklingen är godast i tortillas. Om jag bara lagar kycklingen, så brukar jag behöva 5-6 kycklingfiléer till 2 vuxna och 4 barn. Medelbetyg 4,5 av 5.

Öl är väldigt gott till stark mat. Favoriter här hemma är Bärnsten, Staropramen och Kilkenny.

Chilikryddad kyckling

4 port

ca 400 g kyckling i strimlor
olja el smör att steka i
1-2 msk texmexkrydda
2 msk pressad citron

Fräs kycklingstrimlorna lite lätt i stekpanna. Strö över texmexkrydda och stek tills kycklingen fått fin färg. Pressa över citron. Smaka av.

Texmex-krydda

3 msk salt
2 msk socker
2 msk chilipeppar
1 msk chili flakes
3 msk spiskummin
1½ msk paprikapulver
3 msk oregano

Blanda alla kryddorna i en burk. Receptet ger ca 2 dl.

Guacamole

4 port

2 mogna avocador
1 tomat
½ rödlök
1 vitlöksklyfta
½ citron
1-2 krm chiliflakes
½ tsk salt

Dela avocadon. Gröp ur fruktköttet. Skölj, kärna ur och finhacka tomaten. Skala och finhacka löken. Mosa och blanda ihop avocado, tomat och lök. Pressa i vitlök och pressa över citronen. Smaka av med chiliflakes och salt. (Om kärnan får ligga kvar i guacamolen så brukar färgen hålla bättre!)

Salsa Cruda – tomatsalsa

4 port

4-5 färska tomater
1 rödlök
1 färsk chilipeppar el ½-1 tsk chili flakes
1-2 vitlöksklyftor
salt
1 lime
ev färsk koriander el basilika

Dela tomaterna och gröp ur kärnorna. Finhacka tomaterna. Skala och finhacka löken. Dela chilin, ta bort kärnor och mellanväggar, men spara dem. Finhacka chili och vitlök. Blanda tomater, lök och chili. Pressa över lime och salta. Rör ner koriander strax innan servering. Om du vill ha starkare salsa kan du blanda i de finhackade mellanväggarna och fröna från chilin.

Köttfärsröra texmex

4 port

400 g köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1–2 msk texmexkrydda
1 msk tomatpuré
1 dl vatten

Fräs köttfärs, hackad lök och pressad vitlök. Strö över texmexkrydda. Smaksätt med tomatpuré. Späd med vatten. Låt puttra en liten stund.

Våfflor basrecept

Våra varmt uppskattade sponsorer (min mamma med sambo) försåg oss med en burk hjortronsylt. Idag blev det våfflor med hjortronsylt och plispgrede till lunch. Onyttigt, men ack så gott! Man kan finta ner ett par dl grahamsmjöl utan att make eller barn märker något ;-) Då känns våfflorna i alla fall en gnutta nyttigare.

Våfflor basrecept

200 g smör
8 dl mjölk
6 dl vetemjöl (eller 2 dl grahamsmjöl + 4 dl vetemjöl)
2 tsk bakpulver
2 krm salt

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ner mjöl, salt och bakpulver i mjölken. Blanda i avsvalnat smör.

Farmors fiberbullar

Receptet kommer från min svärmor. Vi kallar dem för farmors fiberbullar. Jättegoda bullar tycker barnen! Perfekt att kunna frysa in och ta fram efter behov. Jag misstänker att det här receptet redan är dubblerat. Den rejält stora degbunken till vår gamla 70-tals Electrolux rymmer inte mer deg än så här. Mrs Murphy provade en gång att dubblera och det funkade inget vidare. Hon slängde deghelvetet och gick på bio.

Farmors fiberbullar

48 bullar

Dag 1:
1 liter kokande vatten
2 dl rågkross
2 dl vetekross
8 dl grovt rågmjöl

Blanda rågkross, vetekross och rågmjöl i en stor bunke. Häll i kokande vatten och rör om. Låt stå i 12 timmar med en bakduk över.

Dag 2:
50 g smör
5 dl mjölk
100 g jäst (2 pkt)
1 msk salt
1 msk anis
1 msk fänkål
2 msk socker
15-17 dl vetemjöl

Smula jästen i en mycket stor bunke (5 liters åtminstone). Smält smöret. Tillsätt mjölk och värm till 37°C. Slå vätskan över jästen. Blanda tills jästen lösts upp. Blanda ner kross/rågmjölsblandningen. Stöt anis och fänkål i mortel med sockret. Blanda ner kryddor, salt och vetemjöl i degen. Arbeta degen så att den känns smidig. Låt jäsa i 40 min.

Dela degen i fyra delar. Rulla ut varje del till en längd som delas i 12 delar. Rulla till bullar. Platta ev ut dem en aning (fast det gör inte jag!). Lägg bullarna på plåtar och jäs 40 min under bakduk. Grädda mitt i ugnen ca 10 min på 225°C. Bullarna går mycket bra att frysa. Satsen kan halveras, men dubbla inte!

torsdag 16 april 2009

Faffafoner och tuttofoner

Faffafoner och tuttofoner finns bara i fjällstugan. Det finns både onda och goda faffafoner. De onda faffafonerna krigar mot alla, utom mot de onda tuttofonerna, för de är på samma lag. Krigszonen är under pingisbordet. För tillfället har de tre stora faffafonrobotarna övertaget.

Lammfilé med getoströra & bulgursallad

Idag fick vi lammytterfilé med getoströra och bulgursallad till middag. Grym kombination, helt enkelt vrålgott! Makens faster stod för matlagningen. Toppbetyg från alla, även om alla inte vågade smaka getoströran. Medelbetyg 4,7 av 5 (från sju betygssättare, ty svärfadern och fastern har fortfarande inte fattat konceptet).

onsdag 15 april 2009

Som ett tuggummi som tinar i solen

Som ett tuggummi som tinar i solen. Det händer ingenting med tuggummit.

Som det tuggummit var elvaåringen idag. Det spelade ingen roll hur många gånger vi sa skynda dig, sätt fart, vi ska åka slalom eller klä på dig. Det hände ingenting med tuggummi-elvaåringen. När vi väl kom till backen hade han hur kul som helst.

Grillad lammbog med palsternackor

Idag lagade svärfadern middag. Han brukar laga god mat. Vi fick grillad lammbog med palsternackor. Lammet var det inget fel på, men palsternackorna var i princip oätliga. Hur kan man komma på att man ska lägga äckliga små kattmatsfiskar på palsternackor? Kocken fick uppleva en total och enhällig sågning. Han sitter i bastun och gråter, nästan i alla fall... Grönsallad med balsamvinäger, potatisgratäng eller palsternacksfluff hade varit gott till! Palsternacksmissödet fick medelbetyg 0,3 av 5 (av tre vuxna betygssättare, för kocken och makens faster fattade inte betygskonceptet). Barnen fick vanlig potatis till lammet, så de var nöjda.

Denna dagen ett annat liv

Samma dag, ett annat liv, en annan tid... Sjutton år tror jag visst att jag var. Då på den dagen, i det livet, på den tiden. Då för 20 år sedan när jag träffade min man.

lördag 11 april 2009

Bambi's back and she brought the boys!

Bambi är tillbaka och hon tog med sig alla sina polare!

Att göra en Runar


Bambi gick och betade. Det var poängen. På den jämtländska vischan där min mamma bor betar rådjuren strax intill huset. Om man bara hade jägarexamen och inte var så blödig kunde man ha fixat en Bambi till middag. Bara pang från förstukvisten liksom. Göra en Runar helt enkelt. Men så lyfte Bambi på huvudet och såg rakt in i kameran. Run Bambi, run!!!

Heta hundar i snön


Idag blev det grillkorv vid sjön till lunch. Minsting och jag är inte särskilt förtjusta i korv, men ”Hot dogs special med smak av chorizo” var faktiskt riktigt bra. För att vara korv alltså. Medelbetyg 4 av 5 (inte en endaste dödskalle!). Ett oväntat bra betyg för att vara korv.

Genvägar är renvägar

Igår tog vi en genväg genom den jämtländska ödemarken. Grusvägen var i bedrövligt skick, så någon vidare genväg blev det nog inte. Dessutom råkade vi på ett gäng renar. Renar är söta, men också ovanligt korkade djur. De är nog de enda djur som försöker springa ifrån bilar. Det är inte utan att man funderar på att gasa... Roadkill Rudolf till middag kanske?

torsdag 9 april 2009

Tiramisu med vit choklad och Kahlúa

Tiramisu med Kahlúa i är jättegott! Säkert väldigt icke autentiskt, men strunt i det. Vi brukar varva kex och fluffsmeten i flera lager. Om man lagar tiramisun dagen innan blir det snyggare att pudra över kakaon strax innan servering. Tekulor pudrar kakao snyggt! Vit choklad kan vara lite trixig att smälta, men påstricket funkar fint! Jag skulle egentligen packa Limoncello men råkade hitta Kahlúa. Tror minsann att det blir tiramisu i påsk!

Tiramisu med vit choklad och Kahlúa

Portioner: 4

200 g kex (2-3 kex per person, ex vis Italienska tiramisukex, sk ladyfingers, vincenzo eller savoiardikex)
1 stor kopp starkt kaffe
1 litet glas ägglikör (eller Kahlúa!)
2 ägg
2 msk socker
200 g mascarpone (oftast 250 g i burken, så ta allt)
50 g vit choklad (Odenses är bra!)
2 msk kakao

Blanda kaffet och likören i tex en djup tallrik. Doppa kexen snabbt så att de blir nästan genomfuktiga. Lägg kexen i en form eller portionsglas.

Skilj äggvitor och äggulor. Vispa vitorna till hårt skum. Vispa gulor och socker vitt och pösigt i separat bunke. Blanda äggulesmeten och mascarpone till en jämn kräm.

Bryt chokladen i mindre bitar och lägg den i en plastpåse. Doppa plastpåsen i en kastrull med sjudande vatten. När chokladen smält så klipper du ett litet hål i påsens ena snibb och blandar ner den smälta chokladen i mascarponekrämen.Vänd sedan ner äggvitorna och blanda försiktigt ihop alltsammans.

Klicka krämen över de blötlagda kexen och pudra till sist ett fint täcke av kakao över krämen, använd en sikt. Ställ glasen eller formen kallt i minst 1–2 timmar.

Grundrecept från Icas sajt, men jag lovar att tiramisun blir bättre om du följer mitt något ändrade tillagningssätt!

Påx vobiscum!

Påsk vare med er! Vi drar till fjälls. Har precis planerat mat och dryck med svärfadern. Det är vi som är kökschefer. Vi turas om att laga middag, så vissa dagar kan man bara lata sig och kanske ta en bastu innan middagen. Värsta lyxigt!

Chili con carne á la skolmat

Här uppfostras barnen med mutor och hot. Äldste sonen beställde chili con carne till middag. Visst, men då får han minsann hjälpa till att laga. Löken hackade jag, resten fixade han. Den här chilin är relativt ätlig, men vansinnigt tråkig. Vita bönor i tomatsås är ingen höjdare. Medelbetyg 3 av 5 (en dödskalle värd noll är inräknad...).

Chili con carne

4 port

2 lökar, hackade
1 paprika, hackad
olivolja
400 g köttfärs
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk chilipulver (chilipulver inte chilipeppar)
3 dl vatten
1 buljongtärning
2 burkar vita bönor i tomatsås

Fräs lök, vitlök och paprika. Tillsätt köttfärs och fräs tills den är genomstekt. Tillsätt vatten, chilipulver och buljongtärning. Koka i 20 min under lock. Häll i bönorna. Koka upp så att bönorna blir varma.

Fejk-engelska:

Fejk-kinesiska

Faktiskt så kan jag svära på kinesiska. Elavåringens kompis har lärt oss. Kul att kunna liksom. Rätt grova svordomar tycker min kinesiska väninna att vi lärt oss. Ojdå. När smågrabbarna skuttade runt inne på en kinarestaurang och hojtade kinesiska svordomar var det inte lika kul. Det kostar pengar att svära här hemma. Femtio öre per svordom för de yngsta två och en krona för oss övriga. Det är dock gratis att svära på franska, spanska, latin och kinesiska.

1. That is not right - Sum ting wong
2. Are you harboring a fugitive - Hu Yu Hai Ding
3. See me ASAP - Kum Hia Nao
4. Stupid man - Dum Gai
5. Small Horse - Tai Ni Po Ni
6. magic - Fu lin yu
7. Did you go to the beach? - Wai yu so tan
8. I bumped into a coffee table - Ai bang mai ni
9. I think you need a face lift - Chin tu fat
10. It is very dark in here - Wao so dim
11. I thought you were on a diet - Wai yu mun ching
12. This is a tow away zone - No pah king
13. Our meeting is scheduled for next week - Wai yu kum nao
14. Staying out of sight - Lei ying lo
15. He is cleaning his automobile - Wa shing ka
16. Your body odor is offensive - Yu Stin ki pu
17. Great - Su Pa

Konichiwa-sjukan

Åttaåringen har drabbats av konichiwa-sjukan. Minst vartannat ord han sagt de senaste timmarna är konichiwa. De första 93 gångerna var det kul, tyckte även mamman. Nu är det ganska lite kul. Rättstavningshitlern i mig googlade konichiwa. Många konstiga träffar blir det, så jag valde valde enklast möjliga stavning. Ifall någon undrar alltså.

onsdag 8 april 2009

Squashpaj med spenat och fetaost

Om Squashpaj med spenat och fetaost tyckte barnen inte. Vi vuxna tyckte att pajen var hyfsat ätlig. Två dödskallar drar ner medelbetyget till 1,5 av 5. Egentligen borde den ena dödskallen inte räknas, för man borde inte få dödskallemärka mat som man inte ens smakar. Nu tror jag minsann att jag drabbats av tillfällig minnesförlust.

Betygssystemet för dummies

Vår betygsskala går från 1 till 5. Dödskallevarning har tidigare varit utanför skalan. Nu har Mr Murphy klagat angående medelvärdet och hävdar att dödskallar ska räknas som noll. Han påstår att "det får orimliga konsekvenser annars" och "blaj blaj bluttan blaj". Om medelvärdet blir under 2 är det risk för minnesförlust. Då kanske man glömmer vilken dag det är och gör popcorn fast det bara onsdag.

Betyg 0: Dödskallevarning. Oätlig och riktigt vidrig mat! Varna alla! Laga aldrig någonsin igen!

Betyg 1: Inte gott, men inte totalt oätligt. Kommer inte att lagas igen.

Betyg 2: Inte så värst gott. Kan möjligen lagas igen om man ändrar receptet en aning.

Betyg 3: Skapligt gott. Hyfsat god vardagsmat.

Betyg 4: Riktigt gott! Recept som tål att lagas om!

Betyg 5: Verkligen superjättegott! Rentav häpnadsväckande alltså!

måndag 6 april 2009

En banan

En banan, en näve äcklisar, en citronkaka, två solrosfröbullar, två citronkakor, ett pecanwienerbröd, en till banan. Det här är alltså listan på vad maken hittills käkat efter träningen. Han var lite hungrig. Äcklisar är det som är kvar när alla goda godisar tagit slut.

Man vet att det är vår...

... när någon ritat en kanin i dammet på TV-rutan. Sexåringen har erkänt.

Matsedelsfunderingar

Vi har skrivit matsedlar sedan vi flyttade ihop -92. Hittade faktiskt några gamla matsedlar när jag städade ett skåp häromdagen.

Matsedeln utgår ungefär från den här listan. Ofta är även sopporna vegetariska. Helst vill jag ha bönor eller linser i maten ett par dagar i veckan. Maträtterna ska helst inte vara allt för lika. Inte gryträtter flera dagar i rad. Försök att variera mellan ris, potatis, pasta, bulgur och couscous som tillbehör. Försök att få med grönsaker i olika färger, för att få med olika vitaminer. Våra barn är inte så bra på att äta grönsaker till maten, så jag lagar gärna mat med grönsaker i istället.

  • Minst två dagar vegetariskt. Bönor, kikärter eller linser minst en av de dagarna.
  • En dag med soppa. På sommaren byts soppan ut mot sallad. När det är soppa till middag så brukar det bli efterrätt.
  • En dag pasta.
  • En dag kött.
  • En dag fisk (fast där har vi fuskat ett tag...)
  • En dag kyckling, lamm, färsk fisk, parmaskinka eller liknande. Lite dyrare mat helt enkelt.

Misosoppa med lax


Soppan får klart högre betyg av oss vuxna. Vet faktiskt inte vad medelbetyget blev, typ 3 av 5 kanske. Elvaåringen stekte pytt på rester från gårdagen istället. Åttaåringen åt först en tallrik soppa och sen en tallrik pytt som brorsan bjöd på. Pytten fick 5 av 5 från de två som åt. Strimlargrunken på bilden ovan är en fiffig pryl. Egentligen heter det nog något annat än strimlargrunk. Om du googlar på strimlargrunk så hamnar du här igen, haha!

Misosoppa med lax

4 port

Ca 400 g laxfilé
2 morötter
1 purjo
1½ liter vatten
5 portionspåsar misopasta (à 18 g, tex Blue Dragon)
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk färsk riven ingefära
125 g nudlar (helst risnudlar)
1 msk pressad lime
1 dl färsk hackad koriander

Skär laxen i kuber. Skala och strimla morötterna fint. Skölj och strimla purjon fint. Koka upp vatten, misopasta, vitlök och ingefära. Lägg i nudlar och morotsstrimlor. Bryt gärna söner nudlarna en aning innan. Sjud sakta under lock i en minut. Tillsätt purjo och lax. Sjud sakta i ca 2-3 min. Blanda i lime och koriander. Recept från Laga Lätt 1/06.

Solrosbröd

Att baka bröd själv är budgetvänligt! Gott är det också! Trixet för gott bröd är att inte trycka i hur mycket mjöl som helst. Våga lämna degen en aning kladdig. Den fixar till sig en hel del på en timmes jäsning. Skulle degen ändå vara så helvetiskt kladdig att det knappt går att forma bullar, så tryck ut den i en långpanna. Grädda i så fall i lite längre och på lägre värme, ca 20 min på 175 grader kanske.

Solrosbröd

24 st

50 g jäst
7½ dl vatten, ljummet
1 tsk salt
1 msk honung
1 dl solrosfrön
4 dl rågsikt (funkar nog med dinkelmjöl eller grahamsmjöl istället)
10-12 dl vetemjöl

Smula ner jästen i bunke. Lös jästen i ljummet vatten. Blanda ner övriga ingredienser. Arbeta degen smidig och låt jäsa under duk i en timme. Dela degen i 24 delar. Forma runda bullar (de ryms på två plåtar). Låt jäsa på plåt i en halvtimme. Gräddas mitt i ugnen ca 10 min på 250 grader.

Citronpaj

När det är soppa till middag så får man efterrätt. Citronpajen är lätt att baka. Undvik bara att grädda den för länge!

Citronpaj

Deg
2½ dl vetemjöl
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
125 g smör

Blanda mjöl, socker och vaniljsocker. Smula i smöret och blanda ihop till en smulig deg. Tryck ut degen i en liten långpanna. Dubbla receptet om du vill baka i ugnsstor långpanna. Grädda mitt i ugn 200 grader, 10-15 min.

Citronkräm
3 ägg
2 dl socker
½ dl vetemjöl
rivet skal av en citron
3/4 dl pressad citron
(florsocker)

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjöl och citron. Häll krämen över den förgräddade pajbottnen. Grädda i ca 6-9 min. Krämen ska fortfarande vara ganska lös. Låt pajen svalna. Pudra florsocker över.

söndag 5 april 2009

An nescis mi fili quantilla prudentia mundus regatur

"Men mamma, varför äter vi på McDonalds när de bara får en trea i betyg då?" undrade sexåringen. En mycket klok fråga. Två av barnen (nr 1 och 4) äter inte hämtpizza, så det alternativet gick bort. Två av barnen (nr 2 och 4) äter ju inte ens hamburgare. Hamburgerhatarna äter kyckling nuggets, vilket enligt mig är ännu vidrigare än hamburgare. Egentligen vill jag inte alls att de ska äta nuggets. Jag var både trött och desperat. Men ändå? Varför styrde jag inte familjen med klokhet? Havregrynsgröt är banne mig godare än skosulehamburgare och brosknuggets!

Lotta Love lirar


Lotta Love gör karriär i bandet Grillad Kärlek tillsammans med Thauran (barn nr 1) och Freezaak (barn nr 2). Ibland rycker Dr Dead in. Han är inte så livlig av sig på kvällarna, så namnet passar riktigt bra. Hur Dr Dead kan sussa soffan trots bandets konserter är en intressant fråga. Skrikman (barn nr 3) och Tobbe (barn nr 4) är än så länge på tillväxt. Sexåringen hävdade bestämt att hans gubbe ska heta Tobbe. Bröderna försökte förgäves att få honom att välja något liite coolare. Lotta Love satte ikväll rekordet i antal streaks (takter) och är mäkta impad av sig själv. Lotta lirade låten för första gången och fegade lite och valde easy. Men ändå! Freezaak lirade på medium, så hans siffror är inte heller fy skam. Hoppas bara att sonen får plats i kommunala musikskolan inom rimlig framtid.

Varm italiensk potatissallad

Helt enkelt vansinnigt gott! Gott bara som vegetariskt. Gott till tex rostbiff, grillat kött eller lamm. Medelbetyg 5 av 5 (från två vuxna).

Varm italiensk potatissallad

3-4 port

1 kg potatis (fast sort)
100 g chèvre
100 g soltorkade tomater i olja
100 g ruccolasallad (eller färsk basilika)
50 g pinjekärnor
½ dl olja från tomaterna (eller annan olja)
½ tsk salt
nymald svartpeppar

Skala potatisen och skär den i 2 cm stora tärningar. Koka mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Rosta pinjenötterna i torr stekpanna. Skär tomater i bitar. Blanda varm potatis, tomater, ruccola, olja, salt och peppar. Smula ned osten. Strö över pinjekärnorna. Receptet kommer från en vän.

Rostbiff från örtagården

Rostbiff är egentligen enkelt att laga själv. Stoppa in köttet i ugnen efter frukost. Låt det svalna i lagen tills det är dax för middag. Barnen fick potatis, gelé och morotspengar. Vi vuxna åt italiensk potatissallad till. Den är så grymt god att den får ett eget inlägg! Medelbetyg 4,7 av 5 (en trea, i övrigt idel femmor).

Rostbiff från örtagården

8-10 port

Ingredienser:
1½ kg rostbiff, fransyska eller innanlår
1 liter vatten
½ dl salt
1 gul lök i skivor
2 vitlöksklyftor
1 msk krossade vit-, rosé-, och svartpepparkorn
2-3 msk blandade torkade örtkryddor t ex Herbes de Provence (eller rikligt med färska örtkryddor, t ex timjan, basilika, rosmarin och dragon)
1-2 dl finhackad persilja

Putsa och lägg köttet i en ugnssäker form. Sätt i en termometer och stek på nedersta falsen i 125 grader tills termometern visar 60 grader (om du äter rött kött). Jag lagade köttet till innertemp 73 grader, för jag klarar inte av kött som fortfarande kan råma. Det tar ca 1,5-2 timmar.

Koka upp vattnet till lagen. Tillsätt salt, skuren lök, pressad vitlök, hackade kryddörter, krossad peppar.

Lägg köttet i en trång bunke och häll över den kalla lagen. Låt ligga i 5 timmar.

Ta upp köttet och lägg i folie i kylskåpet till servering. Skär sedan köttet i tunna skivor och lägg upp med färskt kryddgrönt runtomkring. Receptet kommer från en vän.

<

fredag 3 april 2009

En lägesrapport

Maken nyss hemkommen från affärsresa. Gitarren håller han redan i ett hårt grepp. Janne Schaffer, släng dig i väggen ;-) Men jag spöar maken och barnen på trummorna! Än så länge i alla fall. Funderar på om min egen rockarbejb ska heta Lotta Love, Lotta Dough eller Cookie Dough.

Kikärtsbiffar med curry & tzatziki

Vet inte hur många recept på vegetariska biffar som testats genom åren. Barnen brukar såga alla recept utom falafel. Det här receptet verkade vara typ falafel, men snabbare. Medelbetyg 3 av 5, om man bortser från sexåringens dödskallevarning.

Det är mycket billigt och enkelt att koka kikärter själv! Jag brukar blötlägga och koka ett kilo kikärter åt gången och frysa in. Blötlägg på morgonen och koka till middag. Läs på förpackningen. Ett kilo ryms bra i en femliters kastrull. Frys in kikärterna löst i en rymlig påse, så kan du lätt knacka loss lämplig mängd.

Kikärtsbiffar med curry och tzatziki

6-7 dl hemkokta kikärter
1 st gul lök, hackad
2 st vitlöksklyftor, pressade
1 msk curry
en gnutta cayennepeppar
2 msk maizena majsstärkelse
1 tsk salt
2-4 msk vatten
2 msk olja, till stekning

Finfördela kikärterna i matberedare eller mixer. Hacka löken och pressa vitlöken. Blanda ner lök, vitlök, curry, cayenne, maizena och salt. Kör så att allt blandas. Häll i några msk vatten så att smeten går ihop. Ta upp smeten, forma rullar (ca 5 cm i diam). Skär dem till cm-tjocka biffar. Forma till lite och stek i olja några minuter på var sida. Vänd dem försiktigt. Serveras med ris och tzatziki. Grundrecept från Allt om mat, men jag ändrade på en del.

Tzatziki

Riv gurka grovt. Lägg den på en tallrik och salta lätt. Lägg ännu en tallrik uppepå och något som tyngd överst. En stor stenmortel funkar förträffligt. Låt gurkan dra en stund. Häll av all överflödig vätska. Blanda med yoghurt (turkisk eller grekisk), pressad vitlök och en liten skvätt olivolja.

Barnen tycker att min humor suger idag. Give peas a chance.

torsdag 2 april 2009

Denna dagen ett liv

Måste börja med att varna känsliga läsare. Min morgon började med en rent bedrövligt äcklig upptäckt. När jag skulle packa ner åttaåringens gympakläder i hans ryggsäck, så märkte jag att väskan luktade väldigt äckligt. Spya rentav. Frågade sonen om han möjligen blivit åksjuk och kräkts på väskan? Osannolikt, men ändå. Sedan öppnade jag facket fram på väskan, ett fack som vi aldrig använder. Där i låg en stinkande och läckande flaska från Oatly. Vi dricker aldrig Oatly!? Något pucko har alltså packat ner fika i FEL väska och glömt bort det! Och NÄR packade puckot!? Så. Jävla. Äckligt. Var glad att detta inte är en luktblogg! Smörsyra anyone? Tur att jag fick svära gratis för barnen. Det hade nog blivit en redig hundring i svärordsburken annars. Jag var rent spyfärdig själv och mina försök att sanera ryggan gick inget vidare. Stinkryggan fick åka tvättmaskin och åttaåringen fick låna ene storebrorsans rygga istället.

Vi berättade för sonens fröken om vår underliga och äckliga upptäckt. När jag sa Oatly, så sa hon aha. När hon frågade om vi också hittat en hård macka i en liten plastpåse, så sa jag aha. Fattade aldrig vad det var i den påsen... Hon misstänkte genast en vikarie med långa ledningar. Förra veckan skulle vikarien ta hand om ett mellanmål åt en annat barn i klassen. Barnet har diabetes och skulle ha fika med sig. Oatlyflaskan innehöll mjölk... Då alltså. Riktigt vad den innehöll nu kollade jag aldrig. Vikarien skulle personligen ta hand om fikat. Punkt slut. Barnet blev förmodligen utan fika den dagen.

Det har luktat vidrigt äckligt här hemma hela dagen. Hur jag än skrubbat, tvättat och städat. Har eldat doftljus hela halva dagen. Åttaåringen kom hem från skolan och berättade att vikarien med de långa ledningarna var oskyldig. Kanske det, kanske inte. Vågar man erkänna en sådan idiotisk sak?

Det blev middag på McDonalds idag. Medelbetyg 3 av 5.

onsdag 1 april 2009

Köttfärs bourguignon

När jag planerade veckans matsedel blev det mest recept från Allt om mats sajt. Jag iddes inte leta recept i tidningar och kokböcker. Idag lagade jag färs bourguignon och pasta. Det blev inte direkt oätbart, men heller inte särskilt gott. Barnen petade ur all svamp och jag petade ur allt fläsk. Tyvärr blev det inget vin i grytan. Vi hade bara en Châteauneuf-du-Pape hemma och jag var för snål för att hälla det i grytan. Ångrar att jag i alla fall inte hällde lite i kocken! Medelbetyg 2,8 av 5 ( min tvåa drar ner betyget).

Nu är alla läxor gjorda, köket städat. Nu kan vi leka gitarrhjältar! Just nu är det minsting som är trummis. Han kör med bar överkropp för han blev så svettig!