tisdag 28 april 2009

Italiensk tomatsoppa

I måndags skulle jag laga potatissoppa, men det bidde tomatsoppa. Maken skulle handla på väg hem från jobbet, men han blev så där ohyfsat sen. Det blev till att laga av sådant som redan fanns hemma. Den här tomatsoppan har funnits med på matsedeln i minst 15 år. Barnen tycker att den är riktigt god. När vi åt den häromdagen lade vi färdigkokt risoni i sopptallrikarna och hällde soppan över. Hade tyvärr inget bröd hemma att göra krutonger av. Tyvärr fick jag barnmatskänsla av soppa med pasta, vet inte riktigt varför. Hela familjen tycker att soppan är KLART mycket godare med krutonger!

Italiensk tomatsoppa

4 port

1 stor gul lök
olivolja
1 vitlöksklyfta (eller kanske två...)
2 msk grahamsmjöl
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
5-6 tomater (alt ett paket tomatkross á 500 g)
1 msk chilisås
2 lagerblad
1-2 tsk torkad basilika (eller ha i färsk basilika på slutet)
½-1 dl grädde

Skålla, skala och hacka tomaterna. Hacka löken. Fräs lök och pressad vitlök i olivolja några minuter. Blanda ner grahamsmjölet och späd med vatten under omrörning. Tillsätt hackade tomater, grönsaksbuljongtärning, chilisås och kryddor. Låt soppan småkoka i en kvart. Tillsätt grädden. Mixra soppan om du vill ha den slät, ta bort lagerbladen innan.

Krutonger (brödtärningar) stekta i olivolja, smaksatta med pressad vitlök är mycket gott till. Jag brukar göra krutonger på plåt i ugnen, enklare så om man ska göra till många. Man kan även blanda i färdigkokt pasta, tex risoni.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar