måndag 6 april 2009

Solrosbröd

Att baka bröd själv är budgetvänligt! Gott är det också! Trixet för gott bröd är att inte trycka i hur mycket mjöl som helst. Våga lämna degen en aning kladdig. Den fixar till sig en hel del på en timmes jäsning. Skulle degen ändå vara så helvetiskt kladdig att det knappt går att forma bullar, så tryck ut den i en långpanna. Grädda i så fall i lite längre och på lägre värme, ca 20 min på 175 grader kanske.

Solrosbröd

24 st

50 g jäst
7½ dl vatten, ljummet
1 tsk salt
1 msk honung
1 dl solrosfrön
4 dl rågsikt (funkar nog med dinkelmjöl eller grahamsmjöl istället)
10-12 dl vetemjöl

Smula ner jästen i bunke. Lös jästen i ljummet vatten. Blanda ner övriga ingredienser. Arbeta degen smidig och låt jäsa under duk i en timme. Dela degen i 24 delar. Forma runda bullar (de ryms på två plåtar). Låt jäsa på plåt i en halvtimme. Gräddas mitt i ugnen ca 10 min på 250 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar