torsdag 9 april 2009

Tiramisu med vit choklad och Kahlúa

Tiramisu med Kahlúa i är jättegott! Säkert väldigt icke autentiskt, men strunt i det. Vi brukar varva kex och fluffsmeten i flera lager. Om man lagar tiramisun dagen innan blir det snyggare att pudra över kakaon strax innan servering. Tekulor pudrar kakao snyggt! Vit choklad kan vara lite trixig att smälta, men påstricket funkar fint! Jag skulle egentligen packa Limoncello men råkade hitta Kahlúa. Tror minsann att det blir tiramisu i påsk!

Tiramisu med vit choklad och Kahlúa

Portioner: 4

200 g kex (2-3 kex per person, ex vis Italienska tiramisukex, sk ladyfingers, vincenzo eller savoiardikex)
1 stor kopp starkt kaffe
1 litet glas ägglikör (eller Kahlúa!)
2 ägg
2 msk socker
200 g mascarpone (oftast 250 g i burken, så ta allt)
50 g vit choklad (Odenses är bra!)
2 msk kakao

Blanda kaffet och likören i tex en djup tallrik. Doppa kexen snabbt så att de blir nästan genomfuktiga. Lägg kexen i en form eller portionsglas.

Skilj äggvitor och äggulor. Vispa vitorna till hårt skum. Vispa gulor och socker vitt och pösigt i separat bunke. Blanda äggulesmeten och mascarpone till en jämn kräm.

Bryt chokladen i mindre bitar och lägg den i en plastpåse. Doppa plastpåsen i en kastrull med sjudande vatten. När chokladen smält så klipper du ett litet hål i påsens ena snibb och blandar ner den smälta chokladen i mascarponekrämen.Vänd sedan ner äggvitorna och blanda försiktigt ihop alltsammans.

Klicka krämen över de blötlagda kexen och pudra till sist ett fint täcke av kakao över krämen, använd en sikt. Ställ glasen eller formen kallt i minst 1–2 timmar.

Grundrecept från Icas sajt, men jag lovar att tiramisun blir bättre om du följer mitt något ändrade tillagningssätt!

2 kommentarer:

  1. Mmm...ser jättegott ut! Ska testas =)

    SvaraRadera
  2. En av mina favoriter faktiskt! Bjöd min mamma på den här tiramisun och hon var lyrisk :-)

    SvaraRadera