onsdag 22 april 2009

Minipiroger med köttfärs, spiskummin & oliver


De här minipirogerna är lite pilliga att göra. Receptet är väl snålt tilltaget, så jag brukar passa på när pusselbitspappan är bortrest. Jättegoda piroger tycker alla sönerna. Har ingen aning om pirogerna går att värma upp. Det har aldrig blivit några över. Medelbetyg 4,4 av 5.

Bilden ovan visar hur man viker. Saknar bildbehandlingsprogram, så bilden får se ut så där tills vidare. De första två tre vikningarna är svårast att få till. Det funkar också bra att vika upp hörnet två gånger och lyfta upp degremsan en aning så att en strut bildas. Fyll struten med köttfärs och fortsätt vika. Om man täcker degen med fuktig handduk, så ska handduken inte vara jätteblöt. I så fall jäklas det och filodegen kladdar lätt ihop. Det går numera rätt snabbt att vika piroger för mig, så jag ids inte krångla med handduk.

Minipiroger med nötfärs, spiskummin & oliver

18 minipiroger, 3-4 port

6 ark filodeg (eller ett paket à ca 270g)
1 gul lök
2 gröna chili
en skvätt olivolja
500 g nötfärs
1 dl gröna oliver, skivade (har de vid sidan av, för barnen blir så kinkiga annars)
1 msk paprikapulver
½ msk spiskummin
1 tsk salt
nymald svartpeppar
1 ägg till pensling

Tina filodegen enl förpackningen. Finhacka lök och chili. Fräs i olivolja tillsammans med köttfärs. Tillsätt oliver, paprikapulver och spiskummin. Smaka av med salt och peppar.

Vik ut filodegsarken. Skär tre lika breda remsor rakt över från kortsidan. Lägg lite av fyllningen i ena änden och vik upp ena hörnet till en trekant. Fortsätt vika trekanter tills degremsan är slut. Limma fast kanten med vatten. Lägg pirogerna med skarven nedåt på bakpappersklädd plåt. Förvara både filodegsarken och pirogerna under en fuktig (fuktig INTE blöt!) kökshandduk under tiden som du håller på, för degen torkar lätt.

Pensla pirogerna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 20-25 min på 175 grader. Serveras med ris och sallad. Mango chutney eller sweet chilisås passar bra som sås till. Recept från LagaLätt 2/06.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar