tisdag 28 april 2009

Svarta lådan

Den här köttfärsgrytan vann första pris i Allt om mats köttfärstävling för något år sedan. En snabblagad vardagsmiddag. Hyfsat medelbetyg från nästan alla, men dödskallevarning från elvaåringen. Han var i och för sig på dåligt humör redan innan han såg vilken förskräckligt äcklig middag jag lagat.

Om man blandar tunt skivad gurka med en skvätt sweet chili-sås och låter det dra en stund, så får man en enkel sallad som passar till den här grytan.

Svarta lådan

4 port

400 g nötfärs
1 st gul lök
1 st purjolök
4 dl vitkål, strimlad (ca ett halvt litet vitkålshuvud)
1 msk rapsolja
3/4 dl japansk soja
3/4 dl balsamvinäger
½ dl farinsocker
1 tsk chili- och vitlökssås
0,5 st spansk chilipeppar, finhackad
1 st vitlöksklyfta, pressad

Hacka löken. Strimla purjolök och vitkål. Stek lök och färs i olja tills den börjar ta färg. Lägg upp på fat och fortsätt att fräsa vitkål och purjolök (eller sänk värmen och låt vitkål och purjo fräsa med köttfärsen på slutet). Blanda ner färsen i pannan. Krydda med soja, balsamvinäger, socker och chili- och vitlökssås. Koka ca 10 minuter under lock. Servera med ris och gurka. Recept från Allt om Mat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar