måndag 20 april 2009

Fusilli con polpettine

Det här är nog de bland godaste köttbullarna vi vet! Förutom elvaåringen då, som hellre äter Mamma Scans... Vi brukar äta spagetti till och för det mesta serverar vi köttbullarna separat. Receptet är aningen snålt tilltaget och räcker knappt till oss. Funderar på att laga 1,5 x receptet nästa gång. Medelbetyg 4,5 av 5.

Det ekar lite väl tomt i vårt vinställ. De enda två flaskor som fanns var en Châteauneuf-du-Pape och en Rabl Riesling -06. Nu är vi så bortskämda att vi emellanåt även har en vinsponsor. Svärfadern brukar lämna några flaskor ibland. Båda dessa var hans bidrag. Som tur var kollade jag upp Rabl-vinet INNAN jag hällde det i såsen. Nu var det inte exakt vårt Rabl som fanns på systemet längre, men jag hällde i alla fall billigt tråkigt matlagningsvin i såsen istället... Har man vitt vin i såsen så kan man förmodligen dricka vitt vin till. Rabl-vinet var gott!

Fusilli con polpettine - italienska köttbullar

4 port

2 tunna kantskurna skivor vitt bröd
400 g köttfärs
2 vitlöksklyftor
hackad persilja
100 g färskriven parmesanost, ca 2 dl (hälften i köttbullarna, hälften till servering)
2 ägg
salt & nymald svartpeppar
vetemjöl
½ dl olivolja
1 finhackad gul lök
1½ dl vitt vin (och ett glas till kocken)
1 burk hela tomater (Kung Markattas gillar vi)
ev buljong (brukar inte behövas)
500 g fusilli (eller lagom med spagetti)

Smula sönder brödet i en bunke. Blanda med köttfärs, pressad vitlök, hackad persilja, äggen och hälften av den rivna osten. Salta och peppra. Rulla valnötstora köttbullar och vänd dem i lite mjöl.

Fräs löken i olivolja utan att den tar färg. Lägg i köttbullarna och stek försiktigt på inte allt för stark värme, tills de blir lätt brynta. Häll i vinet och låt koka ihop till hälften. Tillsätt tomater och ev lite buljong. Lägg på lock och låt småkoka i ca en timme.

Koka pastan. Lägg pastan i en stor värmd skål. Vänd ner köttbullar med tomatsås, samt resten av osten och servera.

Receptet är från "De 100 bästa pastasåserna" av Diane Seed. Vi köpte vår bok februari -92. Då var det mer eller mindre omöjligt att få tag i färsk parmesan, färsk mozzarella eller färsk pasta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar