måndag 27 april 2009

Grekgrönsaker & lammfilé

Födelsedagsbarn får önska middag. Äldste sonen beställde grekgrönsaker och lammfilé. Grekgrönsaker blev vi bjudna på hos några vänner för rätt många år sedan. Det finns egentligen inget recept, men jag gjorde en snabb skiss. Jag har något slags fobi mot hela ugnsstekta tomater, så jag brukar strunta att ha i det. Grekgrönsaker duger fint som vegetariskt, men är också väldigt gott till grillat! Lammfilén stektes i smör och saltades och pepprades, lite väl tråkigt kanske.

Grekgrönsaker - grekiska grönsaker

ca 3 potatisar/person
½ morot/person
½ paprika/person
½-1 röd lök/person som äter lök
minst 1 vitlöksklyfta/person (även för de personer som inte vet att de äter vitlök...)
zucchini
ev tomater
olivolja
svarta oliver
fetaost att smula över innan servering (en bit räcker bra till 6 pers)
svartpeppar
flingsalt

Potatisen skalas, klyftas och sköljs i kallt vatten för att få bort stärkelse = knaprigare klyftor. Moroten skalas och skärs i pengar eller bitar. Paprikan delas i lite större bitar/strimlor. Klyfta rödlöken. Vitlöken skivas. Då blir den väldigt mild och man kan ha i många klyftor, tror att jag hade i 9-10 st senast. Zucchinin delas i halvmånar. Hiva alla grönsaker i en långpanna. Blanda ner en rejäl skvätt olivolja. Peppra. Kör i ugnen på ca 225-250 grader tills alla grönsaker är färdiga. Ta ut och blanda ner oliver och smula över fetaost. Salta och peppra om det behövs.

Om man vill ha i tomater så brukar det bli bättre att ha i dem på slutet, en kvart sisådär. Tomaterna blir så mosiga annars.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar