söndag 5 april 2009

Rostbiff från örtagården

Rostbiff är egentligen enkelt att laga själv. Stoppa in köttet i ugnen efter frukost. Låt det svalna i lagen tills det är dax för middag. Barnen fick potatis, gelé och morotspengar. Vi vuxna åt italiensk potatissallad till. Den är så grymt god att den får ett eget inlägg! Medelbetyg 4,7 av 5 (en trea, i övrigt idel femmor).

Rostbiff från örtagården

8-10 port

Ingredienser:
1½ kg rostbiff, fransyska eller innanlår
1 liter vatten
½ dl salt
1 gul lök i skivor
2 vitlöksklyftor
1 msk krossade vit-, rosé-, och svartpepparkorn
2-3 msk blandade torkade örtkryddor t ex Herbes de Provence (eller rikligt med färska örtkryddor, t ex timjan, basilika, rosmarin och dragon)
1-2 dl finhackad persilja

Putsa och lägg köttet i en ugnssäker form. Sätt i en termometer och stek på nedersta falsen i 125 grader tills termometern visar 60 grader (om du äter rött kött). Jag lagade köttet till innertemp 73 grader, för jag klarar inte av kött som fortfarande kan råma. Det tar ca 1,5-2 timmar.

Koka upp vattnet till lagen. Tillsätt salt, skuren lök, pressad vitlök, hackade kryddörter, krossad peppar.

Lägg köttet i en trång bunke och häll över den kalla lagen. Låt ligga i 5 timmar.

Ta upp köttet och lägg i folie i kylskåpet till servering. Skär sedan köttet i tunna skivor och lägg upp med färskt kryddgrönt runtomkring. Receptet kommer från en vän.

<

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar