fredag 3 april 2009

Kikärtsbiffar med curry & tzatziki

Vet inte hur många recept på vegetariska biffar som testats genom åren. Barnen brukar såga alla recept utom falafel. Det här receptet verkade vara typ falafel, men snabbare. Medelbetyg 3 av 5, om man bortser från sexåringens dödskallevarning.

Det är mycket billigt och enkelt att koka kikärter själv! Jag brukar blötlägga och koka ett kilo kikärter åt gången och frysa in. Blötlägg på morgonen och koka till middag. Läs på förpackningen. Ett kilo ryms bra i en femliters kastrull. Frys in kikärterna löst i en rymlig påse, så kan du lätt knacka loss lämplig mängd.

Kikärtsbiffar med curry och tzatziki

6-7 dl hemkokta kikärter
1 st gul lök, hackad
2 st vitlöksklyftor, pressade
1 msk curry
en gnutta cayennepeppar
2 msk maizena majsstärkelse
1 tsk salt
2-4 msk vatten
2 msk olja, till stekning

Finfördela kikärterna i matberedare eller mixer. Hacka löken och pressa vitlöken. Blanda ner lök, vitlök, curry, cayenne, maizena och salt. Kör så att allt blandas. Häll i några msk vatten så att smeten går ihop. Ta upp smeten, forma rullar (ca 5 cm i diam). Skär dem till cm-tjocka biffar. Forma till lite och stek i olja några minuter på var sida. Vänd dem försiktigt. Serveras med ris och tzatziki. Grundrecept från Allt om mat, men jag ändrade på en del.

Tzatziki

Riv gurka grovt. Lägg den på en tallrik och salta lätt. Lägg ännu en tallrik uppepå och något som tyngd överst. En stor stenmortel funkar förträffligt. Låt gurkan dra en stund. Häll av all överflödig vätska. Blanda med yoghurt (turkisk eller grekisk), pressad vitlök och en liten skvätt olivolja.

Barnen tycker att min humor suger idag. Give peas a chance.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar