lördag 23 maj 2009

New York cheesecake med blåbär

Svärföräldrarna är här över helgen. I torsdags fick de grekisk fläskfilé och nybakat valnötsbröd till middag. Testade ett vitt grekiskt vin till maten; Skouras Cuvée Prestige -08 . Det funkade riktigt bra till!

Till efterrätt tryckte vi i oss en grymt god och mäktig cheesecake med blåbär. Det går att följa Leilas recept som det är. Ta gärna fram alla ingredienser ett tag innan du ska baka. Det är mycket lättare att blanda smeten med rumsvarm philadelphiaost. Vit choklad kan bli lite grynig när man smälter den över vattenbad. Påstricket är enklare.

Enkelt sätt att smälta vit choklad aka påstricket

Bryt chokladen i mindre bitar och lägg den i en plastpåse. Doppa plastpåsen i en kastrull med sjudande vatten. När chokladen smält så klipper du ett litet hål i påsens ena snibb och blandar ner den smälta chokladen i philadelphia-smeten.

New York cheesecake med blåbär

300 g digestivekex
150 g osaltat smör
1 dl strösocker
1 dl maizena
2 tsk vaniljsocker
600 g Philadephia
2,5 dl kesella 10% (en burk)
3 st ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad (ev med citron/limesmak)
1 dl frysta blåbär

1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft (200 grader i vanl ugn). Smält smöret.
2. Krossa kexen i mixer och rör i det smälta smöret.
3. Packa blandningen hårt en form med löstagbar botten. Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna.
4. Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Häll i kvarg och färskost och vispa krämigt med en elvisp.
5. Höj temperaturen i ugnen till 200 grader (225 grader i vanl ugn). Tillsätt äggen och vispa väl. Häll i grädden lite i taget under vispning.
6. Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner den i smeten.
7. Fyll smeten över kakbotten och strö över bären på toppen. Tryck ev ner bären en aning, för de sjunker nästan inte alls ner. Grädda kakan i 30 minuter. Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.
8. Låt cheesecaken stå i kyl över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.

3 kommentarer:

  1. Såå gott! äskar blåbär, creamcheese och choklad =) Det är väl på sin egen blogg man lägger in den där gadgeten?

    SvaraRadera
  2. Att ha det gott: Grymt gott! Smakar även väldigt bra till frukost dagen efter... Sedan får man lite ångest och tar en lång promenad!

    Molly: Låter som att du bara MÅSTE testa den här cheesecaken då! Den där gadgeten lägger du till hos dig själv. Jag skapade en envändare hos sitemeter.com. Sedan tror jag att jag helt enkelt klistrade in koden därifrån i något gadgetfält eller vad det nu heter.

    SvaraRadera