onsdag 20 maj 2009

Couscoussallad med merguez & Baba Ganouj

Idag har vi ätit couscoussallad med diverse olika korvar. Red hot chorizo, hot dogs med chorizosmak och merguez. Vansinnigt stor skillnad i procent kött. Hot dogs innehåller 34% kött, merguez 73%. Vill man ens veta vad resten i hot dogs är!? Tanken var att korvarna skulle grillas, men grillmästaren var så sabla sen hem från jobbet. Det blev korvar stekta i randig grillpanna istället. Rätt okej det med, för då kan man sätta barnen i arbete.

Grundreceptet kommer från "Leilas middagstips", men jag lagar som jag vill. Idag gjorde jag baba ganouj (aubergineröra) till, men jag följer inte riktigt Tastelines recept. Baba ganouj är nog det godaste man kan laga av auberginer! Ett glas rött vin är inte dumt till. Sunrise Carmenère är ett riktigt bra budgetvin för 60 kronor.

Couscoussallad med merguez

4-6 port

4 dl fullkornscouscous
rucola eller babyspenat
10 torkade aprikoser, osvavlade (eller några färska nektariner eller plommon)
russin, osvavlade
pistagenötter
korvar (merguez, chorizo el liknande)

Buljong till couscous:
4 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 tsk gurkmeja
½ tsk mald spiskummin
1 msk olivolja
salt & peppar

Koka upp buljongen. Häll i couscous, dra kastrullen åt sidan och låt stå i fem min. Häll upp couscous på ett fat och blanda med spenat, aprikoser, russin och pistagenötter. Stek eller grilla korvarna. Serveras med en klick yoghurt eller baba ganouj.

Baba Ganouj

2-4 port

2 auberginer, medelstora
2-3 st vitlöksklyftor, pressade
1-2 msk pressad citron
2 msk tahini, sesampasta
1 msk olivolja

Dela auberginerna på längden, strö över salt och låt dem stå i 15-20 minuter. Skölj dem och klappa dem torra med hushållspapper. Värm ugnen till 200 grader. Lägg auberginerna på en plåt och ugnsbaka i 35 minuter eller tills de är mjuka. Dra bort skalet och kasta det. Lägg fruktköttet i en matberedare tillsammans med tahini och olivolja. Kör till en slät röra. Lägg upp röran i en skål. Smaka av med vitlök, citronsaft, flingsalt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar