måndag 11 maj 2009

Snabb bärkaka

Receptet kommer från "A piece of cake" av Leila Lindholm. Kakan är lättbakad. Elvaåringen kan baka den själv. Vi tycker att det blir godast med hallon. Vi provade med blåbär en gång, men det blev bara sådär.

Jag som skulle börja mitt nya liv idag. Ett liv utan kakor och slisk, åtminstone på vardagarna. Det ballade ur en aning på slutet idag.

Snabb bärkaka

125 g smör
1½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 nypa salt
1 ekologiskt ägg
2 dl färska bär (eller frysta)
1 msk vetemjöl
Smör och ströbröd/mjöl till formen

Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp smör och strösocker och låt det puttra på svag värme i någon minut. Låt svalna. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner det (fast det går himla bra att fuska ner allt direkt i kastrullen!). Tillsätt ägget. Häll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter, eller i en liten ugnsform. Rulla bären i vetemjölet, skaka bort överflödigt mjöl och strö dem över kakan. Grädda kakan gyllene i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar