torsdag 28 maj 2009

Fisksoppa med aioli

Gårdagens middag, som inte uppskattades av alla. Det här är typ som fransk bouillabaisse, fast snabblagad och utan saffran. Saffran i maträtter går inte hem här. Vi brukar ha aiolin på en liten tallrik vid sidan av och doppa nybakade baguetter i. Man kan såklart ha en klick aioli direkt i sopptallriken, men jag pallar inte de små flytande flottpölarna som blir då. Den här soppan får inte toppbetyg av alla barnen. Elvaåringen vill dödskallemärka.

Receptet på soppan hittade jag för en herrans massa år sedan, förmodligen i en tidning. Receptet på aiolin kommer från en krog i Åre.

Fisksoppa med aioli

4-6 pers

400 g torskfilé (eller hoki eller någon annan fisk)
1 purjolök
3 dl finstrimlad blekselleri (ca 2-3 stjälkar)
3 råa potatisar
3 fiskbuljongtärningar
1 liter vatten
2 dl passerade tomater
2 dl torrt vitt vin om det finns
½ gurka
200 g oskalade räkor (eller lite till)
olivolja

Aioli
1 dl majonnäs
2 dl crème fraiche (lätt går bra)
2-3 pressade vitlöksklyftor
hackad persilja

Tina fisken och räkorna om det behövs. Blanda alla ingredienser till aiolin.

Skär purjon i tunna ringar, skiva potatisen och strimla bleksellerin. Riv gurkan grovt. Fräs purjo, potatis och blekselleri i olivolja i en rymlig gryta. Fräs under omrörning i några minuter utan att grönsakerna får färg.

Späd med vatten, passerade tomater och ev vin. Tillsätt buljongtärningar och låt soppan koka sakta i ca 15 min. Skala under tiden räkorna och skär fisken i sockerbitsstora kuber.

Lägg i fisken och gurkan i soppan och koka sakta i ytterligare 5-8 min, tills fisken är klar. Räkorna läggs i soppan alldeles innan servering. Aiolin serveras i en skål bredvid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar