torsdag 28 maj 2009

Vridna baguetter

Ett bra recept på lättbakade baguetter. Enda problemet är jästiden. Börjar man tre timmar innan man ska äta så är det lugnt! Recept från "Nya Annas mat" av Anna Bergenström.

Vridna baguetter

3 st

6 dl ljummet vatten
½ pkt jäst (25 g)
2 tsk salt
12-13 dl vetemjöl (eller byt ca hälften mot dinkel- eller grahamsmjöl)

Smula jästen i en bunke. Strö över salt och lös jästen i ljummet vatten. Tillsätt mjöl och rör om. Täck bunken och låt degen jäsa i 2 timmar.

Värm ugnen till 250 grader. Häll ut degen på väl mjölat bakbord. Knåda INTE! Skär degen i tre delar och fös ihop degbitarna till avlånga baguetter, lika långa som plåten. Mjöla bröden lite lätt, vrid dem i spiral och lägg över dem på plåt (smord el med bakplåtspapper). Skåra baguetterna med vass och tunn kniv. Låt jäsa i ca 10-15 min.

Gräddas på 250 grader i ca 15 min. Sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 15-20 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar