tisdag 10 mars 2009

Linsgryta

Flummigt så det förslår, men snabbt och lättlagat. Gårdagens panikmiddag, när skåpen ekade tomma. Inte häpnadsväckande supergott, men ändå ett hyfsat betyg från familjen.

Linsgryta

ca 4 port

1 gul lök
1 vitlöksklyfta (eller fler)
1 morot (eller en paprika, eller en blekselleristjälk)
1 dl röda linser (rensade, sköljda, okokta)
1 msk tomatpuré (eller lite chilisås)
500 g krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
1½ - 2 dl vatten
Örtkryddor; timjan, oregano, basilika
nymalen svartpeppar

Hacka löken. Moroten skärs i kuber, ”pengar” eller rivs grovt. Fräs lök, pressad vitlök och morot i lite olivolja. ”Hårdare” örtkryddor som timjan och rosmarin kan också gärna fräsa med. Låt tomatpurén och linserna fräsa med lite på slutet. Häll i tomatkross, buljongtärning och vatten. Koka tills linserna är färdiga, ca en kvart. Smaka av med svartpeppar, oregano och basilika. Serveras till ris eller pasta. Gott med nyriven parmesan till!

Byt ut örtkryddorna mot curry, spiskummin och chilipeppar för en indisk linsgryta.

Flummiga hippies (drar till med en favvo):

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar