Klart att man måste äta våfflor på våffeldagen. Vad annars? Nu är ju våfflor inte direkt världens snabbaste middag i vår familj. De här recepten fanns i Allt om mat i fjol vår. Jag måste dubbla våffelreceptet, mycket smör blir det... Kul med lite andra tillbehör än bara sylt och vispgrädde!
Frasvåfflor
ca 10-12 st
250 g smör
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
6 dl mjölk
Smält smöret och låt svalna. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt. Vispa i mjölken och sedan det smälta smöret. Pensla eventuellt första laggen med smält smör. Grädda ca 1 dl smet åt gången tills våfflan fått fin färg. Låt våfflorna ligga på galler medan resten av smeten gräddas. Smeten går bra att göra dagen innan, tex om man vill ha lyxfrukost på helgen.
Äpplen i kardemumma
2 st äpplen (päron i originalreceptet)
1 msk smör
2 msk råsocker
0,5 tsk kardemumma, mald (allra helst nymald eller nymortlad)
Kärna ur och skär äpplen i klyftor. Stek dem i smör ca 5 min under omrörning. Strö över råsocker och kardemumma. Servera ljumma till glass och våfflor.
Syltad mango
1 dl vatten
1 dl strösocker
1 tsk färskriven ingefära
2 msk sultanarussin
1 mogen mango eller 1 paket fryst mango
Koka upp vatten och socker. Lägg i ingefära och russin. Koka upp och dra av kastrullen från plattan. Skala, kärna ur och tärna färsk mango. Lägg mangon i sockerlagen. Låt svalna. Fryst mango kan läggas direkt i varm sockerlag och tina där.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar