fredag 28 augusti 2009

Svampbefriad ubåt

Det är fredag. Maken är borta pga jobbet. Jag är trött. Det blev hämtpizza. Svampbefriad ubåt (vulgopizza med bearnaisesås) till mig. Burkchampinjoner är inte goda, så jag petar ändå bara bort dem. Vesuvio till barn nr 2 och 3. Barn nr 1 och 4 vägrar att äta hämtpizza, så de värmde rester. Till kvällsfika blir det rödvin och ostbollar, en förträfflig kombination!

Stora namnbytardagen på MQ

Idag fick jag ett sjukt roligt brev från MQ. De ber om ursäkt för att de råkat döpa om ett antal medlemmar till Åke. Vad synd att de inte skäms så mycket att de skickar presentkort till alla Åke ;-)

Åkej

torsdag 27 augusti 2009

Låten & olåten

Äldste sonen spelar fiol. I början lät det inte alltid vackert, men numera låter det oftast väldigt bra. Ett tag spelade han Titanic-låten några gånger om dagen. Det blev lite tjatigt. Nu har elvaåringen ÄNTLIGEN fått plats i kommunala musikskolan efter flera års köande. Han ska spela akustisk gitarr. Minstingen vill spela trummor. Nioåringen ska sjunga. Det kanske blir ett rockband till slut!

Till kusin K; how to be Emo!

Saknar din mailadress. Tyvärr kan man inte bädda in det här youtubeinslaget; How to be Emo. Aargh, it hurts so good!

söndag 23 augusti 2009

Mango- & bönsalsa till grillat kött

Idag passade vi på att grilla innan snön faller. Om man äter mango- och bönsalsan istället för ris eller potatis så räcker den till två, som tillbehör räcker den till fyra. Recept från Laga Lätt för några år sedan.

Mango- & bönsalsa

2-4 port

3-4 dl svarta bönor (hemkokta är svartare och snyggare!)
1 mango
2 tomater
1 chili
1 lime, pressad
2 msk olivolja
1 dl hackad färsk koriander
salt & nymald svartpeppar

Skala och tärna mangon. Kärna ur och hacka tomater och chili. Blanda alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Gott till grillat kött, men kan nog även funka till tacos.

Komplimanger som bubblar ur en nioåring

"Du mamma, ibland ser dina bröst ut som en rumpa!" sa nioåringen och kikade ner i min urringning.

Frågor som bubblar ur en nioåring

Vad är 3 x 8?
Varför är det 24 episoder i Lego Indiana Jones?
Vad får man veta det i det sista kapitlet i sista Harry Potter?
Varför har sista kapitlet inget nummer?
Varför kan du inte backa din hjärna så att du kommer ihåg hur du tänkte att Harry Potter såg ut innan du hade sett filmerna?
Varför ville Anakin bli Darth Vader?
Varför är prinsessan Leia en prinsessa om inte Luke är en prins?
Kan vampyrer vara hjärtbarn?
Varför hade Gustav Vasa inget nummer?

Jämmer & elände

Våra förköpta teaterbiljetter är försvunna. Helt väck! Jag tycker mig ha letat på alla rimliga ställen. Även på en del helt orimliga. Det är en månad kvar till föreställningen. Har jag inte hittat biljetterna om två veckor ringer jag en spåtant!

Grillad focaccia med röd pesto & chèvre

Ibland får jag grymt bra idéer, som tex att grilla focaccia med röd pesto och chèvre på! Det blev jättegott! Focaccian bakade jag själv enligt favvoreceptet. Vi hade även babyspenat i mackorna. Medelbetyg 5 av 5, från två vuxna! Barnen fick annat på sina mackor.

Idag till lunch blev det mackor med röd pesto, färsk basilika och mozzarella på. Jättegott även det! Pestoreceptet kommer från en vän.

Röd pesto

2 dl soltorkade tomater
1 dl färsk basilika
½ dl pinjenötter (ca 50 g)
½ dl riven parmesan
1 tsk sambal eller chipotle paste
1-3 vitlöksklyftor
1½ - 2 dl olivolja (beroende på hur tjock pesto du vill ha)
Salt & nymald svartpeppar

Mixra!

fredag 21 augusti 2009

Höstlista, for those about to shop

Bangar såklart inte Mollys utmaning.

Din stil i en mening: Rockbejb, med inslag av retro och hippie.

Stilförebild: De som klär sig i en stil som passar dem. Den här tjejen är snygg!

Vilket är ditt favoritmärke inför hösten? Carin Wester, är inte förvånad att hon vann Guldknappen. MAC finns ej att köpa här. Maken brukar få ränna iväg med långa listor och även svågern har langat smink.

Vad inspireras du av? tidningar (danska Costume äger!) och bloggar

Vad tror du på inför hösten? Svart, skinn, att mixa olika strukturer och material, krossad sammet, matta nagellack

Det bästa basplagget inför hösten? Svarta leggings eller snäva jeans med kul detaljer som dragkedjor el "MC-knän" (bara det att jag inte HITTAR de där jäkla knäna någonstans alls!)

Vilka skor tror du på i höst? Svarta med klackar. Fast det tror jag förstås alltid på ;-)

En ideal höstoutfit: Svarta leggings, löst stickad tröja, Klea bootsen från Carin Wester, rött läppstift

Tre saker på höstens önskelista: Klea bootsen från Carin Wester, leggings med skinnlappar på från Dagmar (fast de är för dyra, så jag köper nog Monkis kopia isf), en bombastisk silverring med en stor sten (hittade en från Dyrberg/Kern på rea igår)

Ditt senaste köp: svart, snäv, enkel, ärmlös klänning med dragkedja hela vägen fram från H&M Divided

Do's and dont's: Våga prova, men aktarej för "mutton dressed as lamb"!

Tvål & alvedon

Har känt mig riktigt risig idag. Hes, huvudvärk och allmänt blä. När jag hämtade sexåringen klagade jag över hur illa det var och sa att när vi kom hem skulle jag ta två alvedon och sova en stund. Han tyckte först att jag var helt galen som skulle käka "tvål och alvedon". Sedan tyckte vi att det var sjukt roligt att han hört så fel.

torsdag 20 augusti 2009

These boots are made for winning!



Fashionhaggan har en tävling där man kan vinna skor från Björn Borg! De här bootsen skulle få ett underbart liv hos mig! Jäkligt snygga höstskor; svarta, bra klackar och så är jag grymt svag för spännena.

Who the fuck is Åke?

Idag fick Åke reklam från MQ. Åke bor precis på vår adress och har mina efternamn. Men vem tusan är Åke!? Mitt kvinnliga förnamn är inte ens i närheten av Åke. Inte en enda bokstav stämmer. Varken maken eller sönerna heter Åke. De äldre två sönerna undrade om jag var gravid och väntade just denne Åke. De kan gärna tänka sig en till lillebror, men i så fall ska han heta Kent. Jag undrade förskräckt om jag blivit farmor. Redan. Vid så unga år. Att logga in på MQs medlemssidor löste inte mysteriet med Åke. Där heter jag fortfarande precis det jag brukar heta. Who the fuck is Åke?

Kryddstekt lax med couscous & olivyoghurt

Det här är ett riktigt bra recept som jag lagat flera gånger! Barnens lax brukar jag krydda med citronpeppar, sedan halstra och eftersteka likadant som den kryddstekta. Tapenade i turkisk yoghurt är en tokgod och lättlagad sås! Jag brukar ha i rätt mycket tapenade. Sardeller är läskiga, men om man kisar med ögonen så kan man lätt missa dem i ingrediensförteckningen ;-) Mormor åt med god aptit. Hon är en tacksam middagsgäst som äter det mesta, typ allt förutom mögelost. Medelbetyg 4 av 5.

Kryddstekt lax med couscous & olivyoghurt

4 port

ca 600 g laxfilé
½ tsk red hot chili pepper
½ tsk nymald svartpeppar
1 tsk nymald kardemumma
2 tsk malen spiskummin
3 dl couscous (Druvans fullkornscouscous anv. vi)
2½ dl grönsaksbuljong (vatten + tärning)
12 torkade aprikoser
½ gurka
3 tomater el en ask körsbärstomater
1 dl russin
rostade saltade solrosfrön att strö på
färsk babyspenat el rucola (ca 80 g)

Sätt ugnen på 200 grader. Skär laxen i portionsbitar. Blanda de torra kryddorna och strö runtom fiskbitarna. (Fast är det tokbråttom så kan man göra laxfjärilar, strö över kryddblandning och bara laga i ugn. Inte riktigt lika gott som halstrad lax, men enklare!)

Koka couscousen i buljong enl anvisning på förpackningen. Fluffa upp couscousen med en gaffel.
Strimla aprikoserna. Tärna gurkan. Dela tomaterna. Skölj spenaten. Blanda ner allt i couscousen. Salta och peppra om det behövs. Strö över russin och solrosfrön.

Halstra laxen i torr het stekpanna och efterstek klart i ugn ca 5 min.

Olivyoghurt

2 port

1 dl turkisk yoghurt
2-6 msk svart tapenade
ev en pressad vitlöksklyfta
flingsalt & nymald svartpeppar

Blanda!

Amerikanska plättar med lönnsirap

Igår bjöd jag mormorn på amerikanska plättar med lönnsirap. Jag var rätt fantasilös på matfronten och orkade inte åka och handla. Jag lagar dubbla plättreceptet och steker i två plättlaggar samtidigt. Då går det ändå hyfsat snabbt att steka. Oftast brukar vi laga plättarna som lunch på helgen, men ibland får de duga som middag. Receptet kommer från en bok som heter "Frukostboken". Den gavs ut -87 och jag har kvar den enbart för plättreceptet.

Amerikanska plättar

3-4 port

4 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
5 dl mjölk
2 ägg
2 msk smält smör

Blanda mjöl, salt, bakpulver och hälften av mjölken till en jämn smet. Häll i resten av mjölken, det smälta smöret och äggen. Stek i plättpanna på inte allt för hög värme. Amerikanska plättar ska vara lite tjockare än svenska! Servera med lönnsirap.

onsdag 19 augusti 2009

Fredriks grönsallad

Igår bjöd jag mormor på lasagne med fetast och rosmarin. Det är sådan mat som hon inte orkar laga själv längre. Fredriks grönsallad passar mycket bra till! Receptet kommer från "Blodsockerblues i köket". Har man bråttom och är lat funkar receptet bra med en påse färdig blandsallad, tex toscansk. Gillar man inte rå vitlök, så ska man nog inte laga den här salladen.

Fredriks grönsallad

4 port

1 påse färsk babyspenat (200 g)
1 påse färsk rucola (200 g)
1 kruka färsk basilika
2 tsk olivolja
½ tsk rödvinsvinäger
1 vitlöksklyfta, hackad (nej, pressa inte!)
Örtsalt efter smak

Blanda allt!

tisdag 18 augusti 2009

Radamsa på dig Thomas Järvheden!

Under helgens biltur lyssnade vi på mumintrollen. Mark Levengood läser fenomenalsla! Vi hann tyvärr inte lyssna klart på hela Trollvinter. Figuren som bor under diskbänken i muminhuset säger mest bara radamsa, och ingen annan förstår vad det betyder. Nioåringen och jag har fått radamsa på hjärnan.

Igår kväll såg vi Thomas Järvheden i "Seriöst roligt" på kanal 5. Min mormor på 82 år är här på besök några dagar. Rätt praktiskt att hon hör dåligt och att programmet inte var textat... Lite väl brutal humor annars kanske. Tyvärr har jag nynnat på en udda låt idag. Eller, så länge man nynnar funkar det väl bra. Bara man inte sjunger i kön på ICA. Radamsa på dig Thomas Järvheden, som kan sjunga sådana texter och ändå se så oskyldig ut!

Tomatsallad med parmesan

Dagen efter den massiva insatsen bjöd svärfadern på kycklingfilé med mozzarella och pesto i, samt tomatsallad med parmesan. Kycklingen var bara sådär, det var vi alla ganska eniga om. Tomatsalladen var däremot mycket mycket god! Den åt förstås inte barnen. Svärfar och jag åt vrålmycket för att kompensera ;-) Recept från all Tomat.

Tomatsallad med parmesan

Till 10 pers på buffé (eller till 4 pers...)

1 kilo körsbärstomater
½ dl olivolja
¼ dl balsamvinäger
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
2 rödlökar (ev bara 1)
150 g parmesanost i tunna flagor
1 påse rucola (80 g)
75 g rostade pinjenötter

Halvera tomaterna. Blanda olja, vinäger, salt och peppar. Vänd ned tomaterna. Skala och skär löken i tunna ringar. Blanda med tomaterna. Lägg tomatsalladen på ett fat och strö över ost, rucola och nötter.

Vattenskotersafari & mycket middag

I fredags drog vi iväg till svärföräldrarna för att fira svågerns födelsedag (jämn sådan). Svärfar stod för matlagningen och bjöd på åttarättersmiddag med passande drycker. Tre av rätterna var efterrätter, bla chokladmousseprovning.

På lördagen körde vi vattenskoter på Storsjön. Vete tusan egentligen vart eller hur svågern fått nys om det evenemanget. Han hade i alla fall bokat in en privat tur. Man kunde sitta upp till fyra pers på varje skoter, men vi var bara två på varje. Svågern med flickvän körde en, maken och jag körde en. Guiden körde själv. Vi körde ut till Verkö slott och fikade. Helt enkelt vansinnigt roligt att köra! Inte en chans att vi tjejer skulle sitta bak och finåka. Vi körde lika mycket! Igår hade jag rejält med träningsvärk i överarmarna. Vi funderar på att göra om utflykten nästa sommar, men ta med oss barnen och svärföräldrarna. Då kanske vi får köra lite saktare och försiktigare... Medelbetyg på vattenskotersafarin; 5 av 5 (fyra barnsligt glada recensenter).

tisdag 11 augusti 2009

Om man kisar lite...


Om man kisar lite med ögonen så står det bara kex. Man ser knappt att det står choklad med pytteliten text under. Godis äter man på lördagar. Kex får man ta till kaffet alla dagar!

söndag 9 augusti 2009

Jag har just väckt alla barnen

Jag har just väckt alla barn som sov. Det kom en stor långbent spindel och kröp rakt mot mina fötter. Den tänkte attackera så jag gallskrek och hoppade upp på en stol. Nu har maken dödat den och spolat ner den. Man får inte dammsuga upp spindlar för då kan de krypa upp igen och anfalla när man sover. Nu är barnen vakna, men det gör inget. De kan få sovmorgon imorgon, för det blir nog ändå regn då...

OBS! Jag brukar döda spindlarna själv, men den här var ovanligt aggressiv! Den var även ovanligt långbent! De långbenta är extra snabba!

Fjorton år, har vomerat på sina tår

Jag stod inte ut med kräksfärgat nagellack. Så bedrövligt fult. Vill kunna ha sandaler utan att folk misstänker att jag vomerat på mina egna tår. Det blir OPI Brand new skates istället. Seche Vite Dry Fast Top Coat är värt vartenda öre! Nog med nagellacksbloggandet.

Ciabatta med chèvre & pesto

Igår fixade jag lite lyxlunch till stranden, mackor med chèvre, pesto och grillad paprika. Ära vare Laga Lätt som hade med receptet i årets julinummer (dock under namnet getostpizza utan ugn)! Ta med allt i burkar och bygg ihop mackan på stranden. Jag gjorde egen pesto, för jag har ännu inte lyckats hitta någon köpbar som är lika god. Medelbetyg 5 av 5, full pott = jättegott!

Ciabatta med chèvre & pesto

ciabatta, eller focaccia
grön pesto (hemlagad är godast!)
1 burk grillad marinerad paprika i olja
chèvre
svarta oliver
solrosskott till garnering

Halvera brödet. Bred på pesto. Häll av oljan från paprikan och strimla den. Lägg paprikastrimlor på brödet. Smula över chèvre. Garnera med oliver och solroskott.

Blekt kräksfärgade tånaglar

Jag beställde några nya nagellack från Nails, Body & Beauty. Annars beställer jag för det mesta från USA. Bla beställde jag ett kit med fyra små flaskor från. Glad i hågen testade jag Optix Cosmic Coral på tårna och färgen är så in i bängan ful! Kräksfärgat föreslog barn ett och två. Maken instämde. Barf Coral hade varit ett bättre namn. Nu är frågan om man ska orka ta bort och måla om klockan elva på kvällen...

Ett av de bästa roséviner jag provat någonsin, eller kanske inte

Den första juni jagade jag iväg svågern på systembolaget, för att köpa ett rosévin som skulle vara något så fantastiskt bra enligt DN. Vilket bestyr det blev med de flaskorna! Det tog för tusan två månader innan vi lyckades smaka...

Maken sov över en natt hos svågern i början av juni, men de två flaskorna rosévin fick han inte med sig. I juli träffades vi alla i svärföräldrarnas sommarstuga. Vinflaskorna hade svågern tyvärr lämnat av i huset i stan, men han skulle ändå åka in i andra ärenden, så han kunde hämta flaskorna. Så kom flaskorna till stugan. Tyvärr råkade svärfadern ramla ner från en stege och bryta nyckelbenet, så maken fick skjutsa honom till akuten. Svärmor och jag packade ihop i all hast, och flaskorna blev kvar i stugan. Där var flaskorna fortfarande kvar när vi åkte hem några dagar senare. Härom veckan kom svärmodern hit till nioårskalaset och äntligen var flaskorna framme! Igår öppnade vi den första. Jovisst var vinet riktigt gott, men inte SÅ häpnadsväckande fenomenalt.

The end

Medelhavspasta

Igår blev vi kvar på stranden så länge, att det fick bli ändrade middagsplaner. Det var ingen som orkade börja laga pizza när vi kom hem kl 18... Medelhavspastan är snabb och enkel att laga. Dessutom grymt god! Om pastan får svalna en aning så blir det mer som en pastasallad. Vi serverar peston i en skål vid sidan av. Igår blev det självplock även på tomater och oliver. Medelbetyg 4 av 5.

Medelhavspasta

4 port

2 pkt färsk tagliatelle
1 påse rucola (ca 70 g)
1 liten bit parmesanost
140 g parmaskinka i tunna skivor
100 g soltorkade tomater i olja
1 dl svarta oliver

Pesto
50 g pinjenötter
1 kruka basilika
½ dl olivolja
½ dl vatten
½ dl riven parmesanost
1 pressad vitlöksklyfta
salt & nymald svartpeppar

Pesto: Rosta pinjenötterna i medelvarm torr stekpanna. Passa noga för de bränns lätt. Spara 2 msk till garnering. Bryt av hela basilikaknippet med stjälkar och blad. Mixra tillsammans med pinjenötter. Häll på olja, vatten, parmesan och vitlök. Mixra till en grov pesto. Smaka av med salt och peppar.

Koka pastan enligt förpackningen. Skölj rucolan. Hyvla flagor av parmesanoct med potatisskalare eller osthyvel. Varva pasta, rucola, parmaskinka, tomater och pesto lite i taget på ett stort serveringsfat. Lägg på oliver, rostade pinjenötter och hyvlad parmesan. Servera direkt.

fredag 7 augusti 2009

Ta oss till havet

Idag var jag ledig och solen sken! Stackars maken jobbade. Attans vad effektiv jag var imorse! Vi var vid havet strax innan 12. Tror baske mig att det är rekord! Det tar liksom ett tag att bli klar med fyra barn, särskilt när man är själv. Hann även med att plocka upp en väninna och hennes två barn. Tur att bilen är stor. Vi hade en helt suverän dag vid havet! Nu verkar det norska yrvädret lova sol även imorgon, så det blir tidig väckning då också.

Grillade räkor

Bedårande snabbt och enkelt att laga! Tar förstås ett tag att skala och äta. Tror att receptet egentligen var tänkt för redan tinade räkor, men det funkar hur bra som helst med frysta otinade! Receptet kommer från vårt mycket vältummade ex av "Barnfamiljens bästa mat", av Lotta Brinck. Vår bok har hängt med sedan maj -97.

Aiolin gjorde efter mitt vanliga recept. Som tur var hann jag köpa med mig en flaska Gustave Lorentz Gewurztraminer igår. Frågade en av säljarna om råd och när hon sa "... eller köp bara något du gillar", så tog jag det som en fin ursäkt för att köpa en av mina favoriter.

Grillade räkor

2 pers åt upp detta och blev rätt mätta

1 kg frysta räkor (gärna 70/90 så de inte är så små)
3 vitlökslyftor
3/4 dl olivolja
2 rm cayennepeppar

Skiva två av vitlöksklyftorna. Blanda med olivoljan. Pressa ned en vitlöksklyfta och tillsätt cayennepeppar. Häll oljan över de oskalade räkorna och blanda om ordentligt. Vi brukar blanda direkt i långpannan. Låt räkorna dra i oljan medan ugnen värms till 275 grader. Sätt plåten direkt under ugnens grillelement och grilla några minuter tills räkorna fått lite färg. Serveras med baguette och aioli.

Beachvolley med straff

Vi har bara några minuters cykelväg till fina beachvolleyplaner, så i början av sommaren köpte vi oss en beachvolleyboll. Riktigt kul att spela! Inte så noga vem som vinner. Några gånger har vi spelat med vänner och grannar. De två yngre sönerna brukar inte vilja vara med, men sexåringen övar på att serva. Vi räknar inga poäng, utan spelar beachvolley med straff. Att kicka bollen med foten ger tio armhävningar som straff, för det är inte fotboll vi spelar. Att plurra bollen i sjön ger tjugo armhävningar, för bollen blir så otrevlig att spela med då. Igår kväll spelade tror jag visst att maken hann med nästan femtio armhävningar!

onsdag 5 augusti 2009

Grekisk kycklingsallad med fetaost & honungsvinägrett

Igår blev det grekisk kycklingsallad med fetaost och honungsvinägrett. Receptet hittade jag igen när jag kollade igenom gamla matsedlar efter inspiration. Barnen åt kyckling och ris. Spenat, smulad fetaost och oliver fick de ta efter behag. Nioåringen åt inget av de tre...

Grilla är inte min grej. Kycklingfiléerna penslades med olivolja, stektes randiga i grillpanna och så på med lite salt och peppar. Sedan penslade jag kycklingen med soja och tömde över grillkrydda. In med kycklingfiléerna i ugnen tills de var genomstekta, sisådär 175 grader i ca 10 min.

Vågar man skriva att man tog ett glas rosévin till? På en vardag? Den stackars skvätten var helt övergiven och ensam kvar i flaskan. Maken fick ett glas rött istället. Även det en övergiven skvätt.

Grekisk kycklingsallad med fetaost & honungsvinägrett

3-4 port

4 grillade kycklingfiléer
1 rödlök
1 isbergssalladshuvud
1 romansalladshuvud
300 g färsk spenat
ca 200 g fetaost
1 dl svarta oliver

Honungsvinägrett
1 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
½ tsk fransk senap
½ msk flytande honung
salt & peppar

Skiva de grillade filéerna i ca 1/2 cm tjocka bitar. Skala och skiva rödlöken. Gör en bädd av sallad på varje talllrik. Lägg på kycklingbitarna och toppa med skivad rödlök, smulad fetaost och svarta oliver. Häll över dressing efter smak precis före servering.

Dressing: Blanda olivolja med balsamvinäger, fransk senap och flytande honung. Smaka av med salt och peppar.

måndag 3 augusti 2009

Wingardium pappiscallus!

Wingardium pappiscallus = far och flyg pappskalle. Trollformel som kan användas på tröga och långsamma pappor som inte lyssnar på sina barn. Nu har jag skurit upp melon åt yngste sonen. Pappiscallusen har fortfarande inte visat minsta tecken på reaktionsförmåga.

söndag 2 augusti 2009

Hugaligen vilken cider!

Westons Organic Cider köpte vi med oss hem från systemet. Cider lät gott och ekologiskt lät bra. Men fy tusan vilken hemsk cider! Som kolsyrad äppelcidervinäger ungefär. Maken kunde sträcka sig till att ge en etta i betyg. Jag utfärdar dödskallevarning!

lördag 1 augusti 2009

Lammytterfilé med getoströra & bulgursallad

Barn nr 3 beställde lammfilé till födelsedagsmiddag. Barnen fick klyftpotatis och vi vuxna (svågern, svärmodern, maken och jag) fick kamutvetesallad och chèvreröra. Jag dubblade receptet på chèvreröran, då jag tänkte att det som blev över kunde bli gott på mackor. Det blev inte en gnutta över... Receptet har jag länkat till förr, men nu lägger jag in det här så jag vet vart jag har det! Helt kamutvete funkade lika bra som bulgur. Matvete eller moghrabiah skulle nog också funka.

Vi drack ett sicilianskt rödvin till, något slags Salice Salentino, men jag hittar det inte längre i Systembolagets sortiment. Attans. Till efterrätt fick barnen chokladmousse utan whisky och vi andra roade oss med chokladmousseprovning.

Lammytterfilé med getoströra & bulgursallad

4 port

600 g lammytterfilé
1 msk smör
salt & nymald svartpeppar

Getoströra
2 dl turkisk yoghurt
100 g getost (chèvre)
1 liten rödlök
1 vitlöksklyfta
15 svarta oliver
1/2 dl hackad oregano

Bulgursallad
250 g cocktailtomater
1 paprika
1 kruka basilika
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2 msk ljus balsamvinäger (eller vanl mörk om du inte ids köpa ljus...)
3 dl bulgur (el kamutvete för 4 port)

1. Stek filén i smör i en stekpanna till en innertemperatur på ca 60°. Linda in den i fuktat smörpapper.
2. Smula getosten. Skala och hacka löken och vitlöken. Hacka oliverna. Rör ner detta och oregano i yoghurten. Smaka ev. av med salt och peppar.
3. Skiva filén, servera den med röran och t ex en bulgursallad.

Bulgursallad
1. Skölj tomater och paprika. Skär tomaterna i halvor, kärna ut paprikan och strimla den. Hacka basilikan grovt. Skala och hacka vitlöken.
2. Blanda tomater, paprika, basilika, vitlök, olja och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar.
3. Koka bulgur enligt anvisningar på paketet. Blanda varm bulgur med grönsakerna.

Hemgjort vaniljsocker


Jag har inte köpt vanillinsocker sedan sisådär -94, då "Rosendals trädgårdscafé" gavs ut. När jag köpte Jamie Olivers "Den nakna kocken" några år senare började jag använda hans recept istället. Vaniljsockret blir bara ännu bättre om det får stå några veckor innan du börjar använda det.

Vaniljsocker

1 kilo strösocker
4 vaniljstänger

Kör/schwoppa vaniljstängerna i matberedare. Skrapa ev ned från sidorna av bunken om det behövs. Häll i en del av sockret och kör tills vaniljstängerna finfördelats. Häll i resten av sockret. Jamie silar sedan blandningen. Det gör inte jag. Jag låter vaniljstångsbitarna ligga kvar i sockret och silar vid användning. Silar genom en liten tesil som alltid ligger i burken med vaniljsocker.

Amerikanska chokladmuffins

Idag var det bara en fotbollsmatch, så jag hann baka muffins. Sexåringen hjälpte till. Vi hittade en mörk toblerone i skåpet, så vi tog det istället för vanlig mörk choklad. Det blev inte alls dumt! Ingredienserna klottrades ned på en liten lapp för flera år sedan. Sedan har jag fortsatt klottra dit mina ändringar. På tiden att jag skriver ner receptet ifall lappen försvinner!

Amerikanska chokladmuffins

Ca 12 st

4 dl vetemjöl special
1¾ dl strösocker
1 dl kakao
4 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 ägg, lätt vispat
3 dl mjölk
100 g smält smör
100 g grovt hackad mörk choklad (eller mörk toblerone)
Ev 1 dl hackade valnötter

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smält smör, mjölk och ägget. Rör smeten någorlunda slät innan du blandar i chokladen. Fördela smeten i en muffinsplåt. Vi brukar använda bullformar i plåten, så blir det lättare att få upp muffinsen sen. Gräddas mitt i ugnen, i ca 20 min, 175°.

Pastasallad med rökt skinka

Här är det fotbollscup hela helgen. Barn nr 2 och 3 deltar. Det blir ganska många matcher. Imorgon blir det tre eller fyra matcher, beroende på hur det går i semifinal. Enklast, godast och billigast att ta med lunch. Det blir en tidig morgon, så pastasalladen har jag lagat redan ikväll. Gurkan och osten får åka i egna burkar. Osten blir så soggig (finns det ett vettigt svenskt ord?) om den läggs i i förväg.

Pastasallad med rökt skinka

kokt kall pasta, tex fusilli
rökt skinka, tärnad
röd eller gul paprika, hackad
isbergssallad el likn, strimlad
gurka, tärnad (i egen burk)
herrgårdsost i tärningar (i egen burk)
körsbärstomater

Rhode Island dressing
turkisk yoghurt
en klick majonnäs
chilisås efter smak

Chokladmousseprovning


När svågern och maken provade whisky härom kvällen fick jag en himla bra idé! Tänk om man skulle göra flera satser chokladmousse med whisky i, för att provsmaka vilken whisky som blev bäst!? Varje sats chokladmousse räckte till sex små glas, möjligen skulle det kunna räcka till åtta. Facit gömde jag. Svågern, svärmor och maken fick blindtesta moussen i små märkta plastglas (engångs från ICA). De fick dock veta vilka tre sorters whisky jag använt. Alla tre var Single Malt från Skottland. Svågern var snabbast och prickade in alla rätt. Maken kom tvåa och hade också alla tre rätt. Svärmor prickade bara in den ena (Glenmorangie). Testet vanns av Balvenie som var klart godast, tätt följd av Bowmore. Glenmorangie förlorade stort. Om vi gör om provningen någon gång, så tror jag att jag ska trixa och ta fram en flaska som INTE finns med i någon av mousserna. Då blir det kanske lite svårare att gissa.

Marängtårta

Det här är nog sönernas absoluta favorittårta! Det blir ungefär som marängsviss fast i tårtform, och man slipper bananerna. Jag bakade tårtan till nioåringens födelsedag, tidigare i veckan. Om jag inte snurrat till saker och ting, så är såväl rice krispies som maizena glutenfria. Receptet funkar ypperligt att dubbla.

Marängtårta

Ca 10-12 bitar

Maräng
3 äggvitor
2½ dl strösocker
3 dl rice krispies

Fyllning
1 dl vatten
2½ msk vetemjöl (eller 2 msk maizena)
50 g mörk choklad
50 g smör
1 dl florsocker
1 äggula
2-3 dl vispgrädde

Garnering
30 g mörk choklad

1. Maräng: Sätt ugnen på 140 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret under fortsatt vispning och vispa minst 5 min tills marängen är blank.
2. Vänd ner rice krispies. Bred ut smeten på bakplåtspapper på plåt. Grädda mitt i ugnen i en timme. Ta ut plåten och dela marängen i två delar.
3. Fyllning: Koka ihop vatten och mjöl under vispning till en tjock smet.
4. Ta kastrullen från värmen och vispa i bitar av choklad och smör. Vispa tills allt har smält.
5. Tillsätt florsocker och äggula och vispa till en jämn kräm. Bred krämen på ena marängbottnen. Hit kan man förbereda dagen innan. Förvara då bottnen med kräm svalt, den andra torrt framme i köket.
6. Vispa grädden och bred den över krämen. Lägg den andra marängen över. Smält choklad och ringla den med en gaffel över tårtan. Låt gärna tårtan stå svalt en stund innan servering.