torsdag 20 augusti 2009

Kryddstekt lax med couscous & olivyoghurt

Det här är ett riktigt bra recept som jag lagat flera gånger! Barnens lax brukar jag krydda med citronpeppar, sedan halstra och eftersteka likadant som den kryddstekta. Tapenade i turkisk yoghurt är en tokgod och lättlagad sås! Jag brukar ha i rätt mycket tapenade. Sardeller är läskiga, men om man kisar med ögonen så kan man lätt missa dem i ingrediensförteckningen ;-) Mormor åt med god aptit. Hon är en tacksam middagsgäst som äter det mesta, typ allt förutom mögelost. Medelbetyg 4 av 5.

Kryddstekt lax med couscous & olivyoghurt

4 port

ca 600 g laxfilé
½ tsk red hot chili pepper
½ tsk nymald svartpeppar
1 tsk nymald kardemumma
2 tsk malen spiskummin
3 dl couscous (Druvans fullkornscouscous anv. vi)
2½ dl grönsaksbuljong (vatten + tärning)
12 torkade aprikoser
½ gurka
3 tomater el en ask körsbärstomater
1 dl russin
rostade saltade solrosfrön att strö på
färsk babyspenat el rucola (ca 80 g)

Sätt ugnen på 200 grader. Skär laxen i portionsbitar. Blanda de torra kryddorna och strö runtom fiskbitarna. (Fast är det tokbråttom så kan man göra laxfjärilar, strö över kryddblandning och bara laga i ugn. Inte riktigt lika gott som halstrad lax, men enklare!)

Koka couscousen i buljong enl anvisning på förpackningen. Fluffa upp couscousen med en gaffel.
Strimla aprikoserna. Tärna gurkan. Dela tomaterna. Skölj spenaten. Blanda ner allt i couscousen. Salta och peppra om det behövs. Strö över russin och solrosfrön.

Halstra laxen i torr het stekpanna och efterstek klart i ugn ca 5 min.

Olivyoghurt

2 port

1 dl turkisk yoghurt
2-6 msk svart tapenade
ev en pressad vitlöksklyfta
flingsalt & nymald svartpeppar

Blanda!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar