Det här är nog sönernas absoluta favorittårta! Det blir ungefär som marängsviss fast i tårtform, och man slipper bananerna. Jag bakade tårtan till nioåringens födelsedag, tidigare i veckan. Om jag inte snurrat till saker och ting, så är såväl rice krispies som maizena glutenfria. Receptet funkar ypperligt att dubbla.
Marängtårta
Ca 10-12 bitar
Maräng
3 äggvitor
2½ dl strösocker
3 dl rice krispies
Fyllning
1 dl vatten
2½ msk vetemjöl (eller 2 msk maizena)
50 g mörk choklad
50 g smör
1 dl florsocker
1 äggula
2-3 dl vispgrädde
Garnering
30 g mörk choklad
1. Maräng: Sätt ugnen på 140 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret under fortsatt vispning och vispa minst 5 min tills marängen är blank.
2. Vänd ner rice krispies. Bred ut smeten på bakplåtspapper på plåt. Grädda mitt i ugnen i en timme. Ta ut plåten och dela marängen i två delar.
3. Fyllning: Koka ihop vatten och mjöl under vispning till en tjock smet.
4. Ta kastrullen från värmen och vispa i bitar av choklad och smör. Vispa tills allt har smält.
5. Tillsätt florsocker och äggula och vispa till en jämn kräm. Bred krämen på ena marängbottnen. Hit kan man förbereda dagen innan. Förvara då bottnen med kräm svalt, den andra torrt framme i köket.
6. Vispa grädden och bred den över krämen. Lägg den andra marängen över. Smält choklad och ringla den med en gaffel över tårtan. Låt gärna tårtan stå svalt en stund innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar