Ett väl beprövat recept som jag kan utantill. Chokladmoussen är av det mäktigare slaget, så dubbla receptet räcker gott och väl till 5 port.
Chokladmousse
2 portioner
50-75 g mörk choklad (Fazer 70% är bra)
1 msk mjölk
1 äggula
1 msk socker (gärna farin)
2 tsk whisky (Macallan Single Malt 12-årig blir gott eller ca 1 msk likör)
1 dl vispgrädde
Smält choklad tillsammans med mjölk i vattenbad. Lyft av från vattenbadet. Blanda äggula, socker och whisky. Vispa grädden tjock (så att den inte rinner iaf). Blanda ner äggsmeten i chokladsmeten först. Blanda choklad/äggsmeten med grädden. Låt moussen stå i kylskåp i minst en timme och stelna lite.
Om grädden är för löst vispad blir moussen lös, men smakar bra ändå. Vill man inte ha sprit i kan man ta smaksatt choklad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar