söndag 13 december 2009

Saffranslängd med vit choklad


Lussekatter i all ära, men de här saffranslängderna är mycket godare! Grundreceptet fanns i Icas Buffé julen -02, men jag gör aningen annorlunda. Om man värmer saffran i smöret får man ut mer färg och smak.

Om man viker degen enligt Icas förklaring, blir längderna inte särskilt snygga. Jag skär och viker över degremsor istället. Mina längder blir mycket snyggare och ser mer avancerade ut än de egentligen är. Hoppas att min tvåbildstutorial är till nytta.

Saffranslängd med vit choklad

2 längder

200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 kuvert saffran à 1/2 g
salt
2 dl socker
13-14 dl vetemjöl

Fyllning:
75 g smör eller margarin
200 g vit choklad
1/2 dl socker
1 ägg och pärlsocker till garnering

1. Smält smöret i en kastrull och låt saffran puttra med en liten stund. Häll i mjölken och värm blandningen till fingervarmt, ca 37°C.
2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över mjölk- och smörblandningen. Blanda ner salt och socker.
3. Rör ner mjölet lite i taget tills du har en smidig deg.
4. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
5. Kavla ut halva degen på mjölad arbetsbänk till en platta, ca 30x40 cm. Låt kortsidan vara mot dig.
6. Bred ut hälften av matfettet ovanpå den mittersta tredjedelen av degen. Strö över hälften av den vita chokladen (hackad) och hälften av sockret. Skär eller sporra degremsor snett in mot mitten.

7. Vik degremsorna (från varannan sida) snett över fyllningen, så att det blir ett flätmönster.


8. Gör likadant med den andra halvan av degen. Lägg längderna på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175°C efter ca halva jästiden.
9. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
10. Grädda i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Längderna går bra att frysa.

2 kommentarer:

  1. oj vad det lät gott är du alltid i bakartagen hur hinner du?

    SvaraRadera
  2. Bakning är typ som yoga för mig :-) Längder är också mycket effektivare bakning än bullar.

    SvaraRadera