måndag 7 december 2009

Choklad- & hallontårta

Sjuåringen ville ha gräddtårta med färska jordgubbar på sin födelsedag. I december kan det vara aningen svårt att fixa. Då ville han ha tårta med choklad och hallon. Betydligt enklare, bortsett från att jag aldrig bakat det. Nu hittade jag till slut ett lämpligt recept på Allt om mats sajt. Svartvinbär byttes ut mot rårörd hallonsylt. Hallonen rörde jag ihop med mörkt muscovadosocker. Chokladtårtbottnarna blev saftiga, men var svårflyttade då de inte höll ihop så bra.

Choklad- & hallontårta

4,5 dl strösocker
3,75 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
4,5 msk kakao
225 g smör
3 st ägg
2,25 dl hett vatten

Chokladblad
3 st vinbärsblad
100 g mörk choklad

Vaniljkräm
2 dl mjölk
0,5 dl visprädde
0,5 st vaniljstång, eller 1 msk vaniljsocker
3 st äggulor
0,5 dl strösocker
2 msk maizena majsstärkelse
1 tsk smör

Glasyr
100 g smör, rumsvarmt
3,5 dl florsocker
3 msk kaffe
3 msk kakao
2 msk vaniljsocker

Fyllning
2 dl rårörd hallonsylt (tinade hallon + mörkt muscovadosocker)

Garnering
hallon och chokladblad

1. Sätt ugnen på 175°. Blanda alla torra ingredienser. Smält smöret. Vispa äggen lätt. Blanda ihop alltsammans och tillsätt det varma vattnet. Häll smeten i en smord och mjölad form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 50 min.
2. Chokladblad: Smält chokladen i vattenbad eller i mikrovågsugn. Skölj och torka bladen väl. Stryk ut chokladen med kniv eller smörkniv. Låt stelna i kylen. Lossa bladen försiktigt.
3. Vaniljkräm: Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång. Vispa äggulor och socker. Skrapa ur vaniljfröna i gräddmjölken. Häll gräddmjölken över äggulorna.
4. Rör ut majsstärkelsen med lite vatten. Ställ tillbaka äggvispet på plattan och häll i redningen. Vispa och värm till 85° (tills det blir en tjock vaniljkräm). Ta av från plattan och rör i smöret. Låt svalna. Skär kakan i 3 bottnar (flytta isär bottnarna försiktigt för de håller inte ihop så bra).
5. Glasyr: Smält smöret i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser rör till en jämn glasyr.
6. Varva bottnarna med hallonsylt och vaniljkräm. Glasera med chokladglasyren. Garnera med bär och chokladblad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar