måndag 28 september 2009

Nattlig dinkelciabatta

Ett höjdarrecept från senaste LagaLätt! Gjorde degen i morse och bakade klart till middag. Själva arbetsinsatsen var inte alls krävande. Offrar man max tio minuter på morgonen, så har man nybakt bröd till middagen. Toppbetyg från alla, 5 av 5. Till ciabattan blev det potatissoppa.

Nattlig dinkelciabatta

6 bröd

¼ pkt jäst (á 50 g)
3½ dl kallt vatten
1½ tsk salt
1 tsk flytande honung
7 dl fint siktat dinkelmjöl + ½ dl till utbakning

Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, honung och mjöl. Rör ordentligt med en slev till en smidig och ganska lös deg. Täck över degbunken med plastfolie. Låt jäsa i kylskåp över natt eller ca 8 timmar.

Stjälp försiktigt ut degen på mjölat bakbord. Knåda så lite som möjligt. Forma och platta ut degen till en 2 cm tjock rektangel. Dela i 6 bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta med lätt mjölade händer försiktigt ut bröden. Sätt ugnen på 225°C. Låt bröden jäsa medan ugnen blir varm, ca 15 min. Gräddas i ca 20 min eller tills de fått fin färg.

2 kommentarer:

  1. mums tack för tipset å lycka till med att strida mot lössen! =)

    SvaraRadera
  2. Tack, kan behöva allt stöd i den striden! Hatar småkryp!

    SvaraRadera