lördag 5 september 2009

Franska baguetter

Igår var vi bjudna på kräftskiva. Vi skulle ha med oss bröd och en flaska vitt vin. De här baguetterna kräver en väldigt liten arbetsinsats, men väldigt lång jästid. Räkna med fyra timmar så är det lugnt. Jag provade att dubbla receptet. En liter degspad brukar inte vara något problem i Electrolux-bunken. Det var himla precis att det funkade alltså... Med en halvtimmes jästid kvar, var degen oroväckande stor och började jäsa ut över bunkens kanter.

Franska baguetter

3 st

50 g jäst
5 dl kallt vatten
2 tsk salt
12-13 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en degbunke. Häll över kallt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt. Täck degbunken med plastfolie och låt jäsa på varm plats i 2 timmar.

Ta upp degen på bakbord. Knåda ev in mer mjöl om det behövs, annars kan man strunta i att knåda. Forma tre långa baguetter (lika långa som plåten). Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 1 timme utan bakduk.

Sätt ugnen på 275°C. Grädda baguetterna mitt i ugnen i 10 minuter. Stäng av ugnen och låt baguetterna stå kvar 15 minuter i eftervärmen. Låt kallna utan bakduk, så håller de sig sega och knapriga. Godast nybakade, men annars kan man sprödvärma i ugn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar