måndag 21 september 2009

Fläskpastrami med avokadosalsa & saltrostad färskpotatis

När maken fyllde år nyligen ville han ha den här maträtten. Receptet är från Allt om Mat 11/05 och vi har lagat det flera gånger. Det blir jättegott, men det är rent överjäkligt krångligt och omständligt att laga köttet. Det tar vansinnigt mycket längre tid än man hade kunnat ana... Fördelen är att pastramin serveras kall, så det går utmärkt att förbereda dagen innan. Förbereder man inte dagen innan, så laga hellre något annat än detta. Saltrostad färskpotatis är gott till!

Jag brukar laga på ett kilo kött, men ändå göra kryddblandningen för två kilo.

Fläskpastrami med avokadosalsa

15-20 port på buffé, ca 10-12 port som middag

2 kg fläskfilé

Saltlag
1 l vatten
1 dl salt
3 msk strösocker

Kryddblandning
2 msk paprikapulver
2 msk svartpeppar, grovmalen
2 msk chilipulver
8 st nejlikor, stötta (eller strunta i dem, det gör jag)
6 st lagerblad, smulade

Avokadosalsa
6 st avokador
1 st citron, skal och saft
1 st äpple
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
2 st salladslökar
2 st spanska pepparfrukter
1 msk honung
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 st koriander, kruka, till garnering

1. Sätt ugnen på 125°. Putsa fläskfiléerna och dela dem på hälften.
2. Koka upp vatten, salt och socker till lagen i en kastrull. Låt kallna. Lägg i köttet och låt rimma 30 min. Häll av lagen.
3. Rulla in fläskfilébitarna i plastfilm, forma som en smällkaramell. Upprepa proceduren med ett lager aluminiumfolie.
4. Lägg filéerna i en långpanna och stek mitt ugnen 45–60 min tills innertemperaturen är 68°. Den kortare tiden för tunnare filéer och den längre för tjocka.
5. Ta bort plastfilm och folie och rulla filéerna i kryddblandningen. Bryn dem i torr stekpanna. Låt kallna.
6. Skär upp köttet i skivor.
7. Avokadosalsa: Kärna ur avokadofrukterna och lägg i en skål. Häll på citronskal och saft. Mosa avokadoköttet med en gaffel.
8. Skala, kärna ur och finhacka äpplet. Skala och hacka lök och vitlök. Ansa och finhacka salladslöken. Dela, kärna ur och finhacka pepparfrukterna. Mosa ihop det hackade med avokadon. Smaka av med vitlök, honung, salt och svartpeppar.
9. Toppa fläskpastramin med avokadosalsan och garnera med koriander.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar