Svärfadern är väldigt förtjust i toscakaka. Särskilt toscakaka med extra mycket tosmasmet på. I lördags fixade han maten och jag efterrätten. Tyvärr blev barn nr 3 och 4 utan kaka, så jag bakade en ny åt dem idag. Så himla ädelt av mig va ;-)?
Toscasmeten kan halveras om man känner för det.
Bosses toscakaka
3 ägg
2½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
100 g smält smör
2½ dl mjöl
(nix, nope inget bakpulver)
Värm ugnen till 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i vaniljsocker och smält smör. Vänd försiktigt ner vetemjölet. Häll smeten i en smord och mjölad form (vanl rund springform). Gräddas i nedre delen av ugnen i ca 25 min, tills kakan stannat någorlunda i mitten. Under tiden gör man toscasmeten.
Tosmasmet
100 g mandelspån
1 dl socker (råsocker funkar ovanligt bra till toscasmet!)
100 g smör
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk (eller grädde om du råkar ha)
en skvätt sirap (sirap är så kladdigt att mäta, ca 2-3 msk kanske)
Blanda allt i en liten kastrull. Hetta upp under omrörning, men koka inte för då kan smeten skära sig. Häll smeten på kakan och grädda tills toscan fått fin färg, ca 15 min.
Ja du är en god mor ;-)Om man inte tål mandel eller nötter, finns det ngt alternativ?
SvaraRaderaOch du kan tom snart vara en god far-mor! Har du testat kokostosca?
SvaraRaderaYummie, yummie - låter goooottt.
SvaraRaderaEn sån där kaka som oftast går åt på EN fika hos oss ;-)
SvaraRadera