lördag 11 december 2010

Saffranskaka med apelsin

Barn nr 2 ska ha mjölkfri kost i tre veckor för att se om hans mage mår bättre. Det krånglar till julbaket en aning, för jag bakar annars helst med smör. Bondkakor gillar han inte, så de får jag baka med smör som vanligt. Den första satsen bondkakor råkade vi äta upp... Pepparkaksdegen är mjölkfri. Den hoppas jag att maken ska baka ut.

Receptet på saffranskakan var rätt tacksamt att mjölkbefria. Byt till mjölkfritt margarin och extra mycket färskpressad apelsin. Det duger fint med pulversaffran från Ica. Kakan blir ändå gul och fin om man hettar upp saffranet en aning i smöret. Dyrt trådsaffran kan man spara till lussekatterna! Vår saffranskaka gick åt på en fika, vilket torde motsvara ett väldigt högt medelbetyg ;-)

Saffranskaka med apelsin

200 g smör eller mjölkfritt margarin
½ g saffran (1 påse)
2 ägg
2½ dl strösocker
1 apelsin (rivet skal och färskpressad saft ca 3/4 dl)
1 dl mjölk eller 1 dl färskpressad apelsinsaft
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk florsocker

Smöra och bröa en slät rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält smöret i en kastrull och låt saffran puttra med en liten stund. Låt smöret svalna lite. Borsta apelsinen i varmt vatten.Torka den. Riv skalet och pressa ur saften.Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, smör, mjölk samt skal och saft av apelsinen. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det i smeten. Häll smeten i formen. Grädda i 175°C, i nedre delen av ugnen, ca 40 min. Sikta över florsocker när kakan ska serveras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar