Den här fikonkakan bjöd jag på som vuxenefterrätt i jul. Receptet verkade lovande, men kakan blev bara sådär. Inte oätlig, men heller inte supergod. Jag lär knappast baka den igen. Det var betydligt större åtgång på barnens efterrätt. Receptet på fikonkakan fanns i Lantliv mat & vin nr 4/10.
Fikonkaka med glasyr
10 torkade fikon
1 dl madeira eller portvin
150 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl råsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
rivet skal av 1 citron
Topping
25 g smör
250 g kesella
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av 1 apelsin
Finhacka fikonen och lägg dem i en skål. Hetta upp vinet och häll över fikonen. Låt dra någon timme.
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant som mäter 24 centimeter i diameter. Vispa smör och socker poröst. Rör i äggen, ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver och kanel och tillsätt i smeten. Blanda i citronskal och fikon. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 45– 50 minuter. Känn med en provsticka att den är genomgräddad. Låt kakan kallna.
Gör toppingen: Smält smöret och låt det svalna. Rör ner kesella, florsocker, vaniljsocker och apelsinskal. Ställ krämen i kylen. Bred krämen över den kalla kakan och förvara den i kylen. Garnera gärna kakan med torkade fikon, apelsin, kumquat och sönderbrutna kanelstänger.
Ser väldigt smarrig ut på receptet!
SvaraRaderaEller hur! Och ändå blev den bara ett njae...
SvaraRadera