Inte särskilt nyttiga mackor. Nästan som bulldeg fast med mindre socker...
Rosenbröd
24-40 st (beroende på hur stora man vill ha)
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
2 tsk strösocker
10-12 dl vetemjöl
5 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
2 tsk strösocker
10-12 dl vetemjöl
Pensling:
1 uppvispat ägg
1 uppvispat ägg
Pynt:
svarta vallmofrön
Smula jästen i en stor degbunke. Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken. Värm till fingervarmt, 37°. Häll degvätskan över jästen. Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Tillsätt mer mjöl om degen är allt för kladdig. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 30 min. Rulla degen till en längd och skär i ca 24 bitar. Rulla degen till bollar och klipp ett kryss i toppen på dem. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i ca 20 min. Sätt ugnen på 250°. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda dem mitt i ugnen 8-10 min tills de fått lite färg.
svarta vallmofrön
Smula jästen i en stor degbunke. Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken. Värm till fingervarmt, 37°. Häll degvätskan över jästen. Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Tillsätt mer mjöl om degen är allt för kladdig. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 30 min. Rulla degen till en längd och skär i ca 24 bitar. Rulla degen till bollar och klipp ett kryss i toppen på dem. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i ca 20 min. Sätt ugnen på 250°. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda dem mitt i ugnen 8-10 min tills de fått lite färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar