söndag 6 februari 2011

Indisk lammcurry

Mastodontmatlagning! Oj vilken tid det tog att laga middag idag! Tur att grytan blev riktigt god. Vår fyraliters gjutjärnsgryta var så proppfull att den sista litern vatten inte ens rymdes. Jag fick bara i 6 dl... Recept från Allt om Mat (men nätreceptet där stämmer inte riktigt). Medelbetyg 4,2 av 5.

Det står att lammcurryn ska funka bra att frysa in till senare. Får se om jag håller med. Jag är inte överdrivet förtjust i att laga vrålmycket extra mat för att frysa in matlådor. Det är förstås smidigt, men brukar inte bli särskilt gott att värma upp.

Indisk lammcurry

16 port

2½ kilo högrev, av lamm eller nötkött
5 msk smör
5 dl + 1 liter vatten (om det ryms...)
5 gula lökar
1 hel vitlök
3 äpplen
½ dl rapsolja
½ dl curry
2-3 msk röd currypasta (Patak's Tikka Masala hade vi hemma)
½ dl tomatpuré
½ dl kinesisk soja
1 dl mango chutney, eller söt het chilisås
3 mörka oxbuljongtärningar
2 dl turkisk yoghurt
5 msk vetemjöl (3/4 dl)
ev 1 tsk salt

1. Putsa köttet och skär det i mindre munsbitar. Bryn det i smör i omgångar. Vispa ur stekpannan med vatten, totalt 5 dl, mellan stekningarna.
2. Skala lök och vitlök och skiva tunt. Kärna ur och skär äpplena i små tärningar. Fräs lök, vitlök och äpple i rapsolja tills löken mjuknat utan att få färg. Pudra över curryn och låt den fräsa med någon minut under omrörning.
3. Blanda kött- och lökblandningen i en stor gryta. Tillsätt currypasta, tomatpuré, soja, mango chutney, smulade buljongtärningar och yoghurt. Pudra över mjölet och tillsätt vattnet. Blanda väl.
4. Ge grytan ett uppkok och låt den sedan sjuda sakta med locket lätt på glänt 1 1/2–2 timmar, tills köttet är riktigt mört. Smaka av med salt.
5. Servera grytan med ris, gurka, mango chutney, yoghurt, färsk mango, cashewnötter och skivad banan.

2 kommentarer:

  1. Nja, klarar inte min lilla magge men säkert jättegott!

    SvaraRadera
  2. Rätt mycket kryddor kanske! Min mage klarar det mesta, förutom rött kött.

    SvaraRadera