måndag 3 maj 2010

Äppeltoscapaj

Det här receptet från Dansukker jäklades så att jag bara ville ge upp projektet. Pajdegen gick inte alls ihop till en deg. Jag hällde i en msk vatten och då blev den åtminstone lite bättre.

Att bara koka fyllningen rakt upp och ner var ingen bra idé. Potatismjölet såg ut som snor. Äldste sonen var lite snällare och kallade snoret för tapetklister. Jag hällde i extra vatten för att om möjligt förbättra konsistensen. Tveksamt om det hjälpte. Man kanske borde strunta i potatismjölet, eller åtminstone blanda ut det i kallt vatten först.

Trots allt fortsatte jag med toscasmeten. Med tosca uppepå kanske äppelklegget inte skulle synas... Själva toscasmeten var mycket god! Och pajen blev mycket god! Medelbetyg 4 av 5. Äldste sonen äter inte äppelpaj av någon underlig anledning. Tapetklistersnoräppelklegget är inte anledningen. Själva pajdegen var inte särskilt lyckad, så nästa gång tar jag ett annat pajdegsrecept. Toscasmet blir extra god bara av råsocker, så rörsockersirapen kanske inte heller är nödvändig. Det blev ganska precis lagom mycket rörsockersirap kvar för att göra en toscasmet. Ska testa det på vanlig toscakaka bara för att ;-)

Toscapaj

cirka 10 bitar

Pajdeg
125 g smör eller margarin
3 1/2 dl vetemjöl
1 msk Dansukker Cane Syrup/Rörsocker Sirap
2 tsk vaniljsocker
(1-2 msk vatten)

Fyllning
500 g frukt t ex äpplen, päron eller plommon
1/2 dl Dansukker Cane Syrup/Rörsocker Sirap
1/2 dl vatten (eller lite till...)
2 msk potatismjöl (eller kanske inte...)

Toscasmet
100 g smör
100 g skalad, flisad mandel
1 dl Dansukker Cane Syrup/Rörsocker Sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk

Arbeta samman ingredienserna till degen. Tryck ut degen i en pajform, 25 cm i diameter. Ställ i kylskåp i 30 minuter. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda skalet i 10 minuter.

Skala och kärna ur frukten. Skär frukten i bitar och lägg dessa i en kastrull tillsammans med sirap, vatten och potatismjöl. Värm tills frukten mjuknat något. Lägg frukten i pajskalet.

Blanda samman ingredienserna till toscasmeten i en kastrull och sjud under omrörning tills det tjocknat. Bred smeten över frukten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter, tills toscan har blivit gyllenbrun. Serveras ljummen med lite vaniljsås eller vaniljglass.

Från Puccinis Tosca:

2 kommentarer:

  1. Tänk att även du kan ha problem att få till recept ;-)

    SvaraRadera
  2. Jorå, det händer! Vanligaste problemet brukar vara att jag hottar upp recept så att minstingen nästan gråter.

    SvaraRadera