tisdag 9 juni 2009

Frusen midsommartårta med jordgubbar & fläder

Den här tårtan blev vi bjudna på i fredags. Denna tårta är orsaken till det brutala tårtkoma som drabbade mig. Vi åt tårtan helt tinad, för expertisen tyckte att den smakade ännu bättre så. Vi fick även prinsesstårta och glasstårta. Faktiskt så hade studenten bakat alla tre tårtor själv!

Tårtan går att förbereda flera dagar innan och förvaras i frysen. Vit choklad dekorerar kanterna. Chokladen breds på overheadfilm eller plastficka och ställs in i frysen för att stelna och bryts sedan i bitar. Riven vit choklad runt kanterna på tårtan går naturligtvis lika bra. Recept från Allt om Mat.

Frusen midsommartårta med jordgubbar & fläder

10 portioner

1 förp. 3-delade tårtbottnar
½ liter färska jordgubbar
200 g philadelphiaost
3 st äggulor
2 dl socker
2 + 1 dl vispgrädde
3 st äggvitor
1 dl koncentrerad flädersaft
100 g marsipan

Garnering:
200 g vit choklad
2 st overheadark, eller plastfickor
jordgubbar till dekoration

1.Mixa eller mosa jordgubbarna.Vispa ihop philadelphiaost, äggulor och socker. Rör ner jordgubbarna.
2.Vispa 2 dl grädde. Vispa äggvitorna.Vänd ner grädde och äggvitor i jordgubbssmeten.
3. Lägg ut tårtbottnarna och droppa över flädersaft. Klä en hög form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter med plastfolie.Varva bottnar och jordgubbssmet i formen. Avsluta med jordgubbssmet. Ställ in i frysen och låt stå ca 6 timmar.
4. Smält chokladen över vattenbad och bred den på 1 1/2 ark. Ställ in i frysen.
5. Kavla ut marsipanen på ett bakplåtspapper. Skär ut en rundel lika stor som tårtan. Vispa resterande grädde. Ta ut tårtan från frysen och ta bort formen och plasten. Lägg marsipanlocket på tårtan. Bred grädden runt kanten.
6. Ta ut chokladen från frysen.Bryt chokladen i bitar och fäst dem på grädden. Trä upp några jordgubbar på ett strå och garnera tårtan.
7. Låt den tina ca 30 minuter innan den serveras. Det gör inget om den får tina helt. Servera gärna extra jordgubbar i en skål bredvid.

Egentligen är tårtan för god för ett så sjukt klipp, men lite kul är det...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar