fredag 23 oktober 2009

Vinbärsstek, potatis & morotspengar

Så värst mycket svensk husmanskost blir det inte här hemma, men vinbärsstek är en klassiker som sönerna gillar. Vad gäller såsen så är proportionerna inte så himla noga. Tar man hälften grädde och hälften kokspad får man en ganska mörk sås. Mer grädde och mindre kokspad ger en ha ljusare och mildare sås. Mjölk är larvigt om man vill ha en god sås till steken. Vinbärsgelé är gott till.

Vinbärsstek

6-7 vuxenport (fast snarare 2 vuxna och 4 barn...)

850 g nötkött (benfri rostbiff, innanlår el bogstek)
3 dl vatten
1 dl outspädd svartvinbärssaft
½ dl kinesisk soja
1 tsk timjan
1 tsk hela enbär
2 krm svartpeppar
1½ köttbuljongtärning
1 vitlöksklyfta
1 gul lök i bitar

Sås
3 dl kokspad
3 dl grädde
3 msk vetemjöl

Koka upp buljong, saft och soja. Lägg i kryddor, buljongtärning, vitlök och gul lök. Koka upp.
Stick in en köttermometer i köttet så att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen. Hela termometern bör vara inne. Lägg ner köttet i grytan och låt sjuda tills köttets innertemp är 75°.

Tag upp köttet och låt det vila 20 min innan det skärs upp i tunna skivor. Sila kokspadet. Man kan späda med vatten om det är för lite. Koka upp grädden med mjölet under vispning. Häll i kokspadet och koka såsen i ca 5 min.

Morotspengar

Skala och slanta morötter. Koka i vatten som nätt och jämnt täcker. Lägg i en halv eller en kvarts grönsaksbuljongtärning i kokvattnet. Koka tills morötterna fortfarande har lite tuggmotstånd kvar. Häll av vattnet. I med en klick smör och hackad persilja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar