fredag 16 oktober 2009

Chili på lamm

Den här chilin tar förvisso tid att laga, men när den väl kokar sköter den sig själv. Ta bara inte chiliPEPPAR istället för chiliPULVER! Det råkade jag göra en gång och det blev så grymt starkt att man nästan grät! Sorry Molly, ännu ett taskigt recept för din del.

Chili på lamm

6-8 port

4 dl svarta bönor (okokt mängd), förmodligen ca 1 liter kokta
1 kilo lammkött utan ben (eller nötkött)
100 g rökt skinka
1 stor gul lök
4-5 hackade vitlöksklyftor
2 msk olivolja + 2 msk smör
5 msk chilipulver [sic!]
½ tsk cayennepeppar
½ msk finstött kummin
1½ tsk timjan
1 msk oregano
2-3 lagerblad
2 burkar tomatkross à 400 g
3 msk tomatpuré
3 msk brunt farinsocker
3 msk kinesisk soja
ev 1-2 tsk sambal

Tillbehör:
Gräddfil eller turkisk yoghurt
Färsk gurka
Färsk mango i bitar
Hackad rödlök
Vitt bröd

Blötlägg och koka bönorna enl förpackningen.

Skär köttet i små knappt 1 cm stora kuber. Skär skinkan i små tärningar. Hacka lök och vitlök. Bryn köttet i omgångar i olja och smör i en gryta. Låt lök, vitlök, skinka och kryddor fräsa med på slutet.

Tillsätt lagerblad, tomatkross, tomatpuré, farinsocker och soja. Låt chilin koka sakta under lock tills köttet känns ordentligt mört och nästan börjar falla sönder. Det kan ta 45 min - 1½ timme beroende på vilket kött du använder.

Smaka av chilin med salt och ev sambal. Låt bönorna rinna av väl och häll dem i chiligrytan. Koka upp. Grytan ska vara välkokt, men inte mosig. Serveras med tillbehören.

Går jättebra att koka dagen innan, men värm försiktigt så inte bönorna kokar sönder. Chilin funkar förträffligt som lunchlåda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar