lördag 25 juli 2009

Vit chokladmousse med jordgubbspuré

Lättlagad efterrätt som går bra att förbereda i förväg. Recept från Allt om Mat, från sommaren -05 tror jag. Det kändes lite snålt att bara laga en omgång till sex personer, så jag dubblade receptet. Dubbla kan nog rentav räcka till tio pers. Snartnioåringen gav en trea i betyg, fast han gjorde hiskliga grimaser medan han smakade tre skedar mousse. Han äter inte jordgubbar, så det kanske blev olidligt sliskigt med BARA mousse. Medelbetyg 4,2 av 5.

Vit chokladmousse med jordgubbspuré

4 port

2½ dl vispgrädde
1 st vaniljstång, urskrapat inkråm
100 g vit choklad
1 tsk smör
2 äggulor

Jordgubbspuré:
1 l jordgubbar
1 msk pressad citron eller apelsin
1 tsk vaniljsocker
1-2 krm nymald kardemumma

1. Vispa grädden och vaniljen pösig, men inte alltför hårt. Ställ skålen kallt.
2. Smält den vita chokladen över vattenbad. Ta chokladen från värmen, rör ner och låt smöret smälta i den. Rör därefter ner äggulorna. Bli inte orolig om chokladäggblandningen blir aningen grynig. Det fixar till sig.
3. Rör ner lite av grädden i chokladen och blanda därefter chokladröran med resten av vispgrädden.
4. Häll upp moussen i glas eller koppar och ställ in i frysen eller kyl ca 1 timme.
5. Mixa jordgubbarna med citronsaft, vaniljsocker och kardemumma och ställ kallt.
6. Fyll glasen, när chokladmoussen stelnat, med jordgubbsmos och servera – eller om du vill ha den fastare: ställ in i frys till önskad konsistens. Dekorera med citronmeliss, mynta eller kanske lavendelblommor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar