Gammalt recept från ICA, men med vissa ändringar av mig. Salta absolut inte av bara farten! Grytan blir på tok för salt om man följer ICAs recept. Salta på slutet om det verkligen skulle behövas. Sönerna äter varken räkor eller musslor. Medelbetyg 3,6 av 5. Aiolin gör jag efter vårt standardrecept.
Lysande gul fiskgryta
4 port
400 g torskfilé, sej eller hoki (eller ta bara lax...)
400 g laxfilé
½ purjolök
½ gul lök
1 msk smör el olivolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk timjan
1 tsk basilika (eller färsk basilika på slutet!)
1 pkt saffran á 0,5 g
1½ tsk tomatpuré
2½ dl torrt vitt vin
1½ fiskbuljongtärning (eller motsv mängd fiskfond)
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
300 g räkor med skal
1 burk musslor á 150 g
(ev 1½ tsk salt)
Tina fisken om den är fryst. Skala räkorna. Skölj och strimla purjon. Skala och hacka löken.
Smält smöret i en stor gryta. Fräs löken ett par minuter tills den blivit glansig och genomskinlig. Pressa i vitlök. Rör ner saffran, tomatpuré, timjan och basilika. Låt detta fräsa med en kort stund.
Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ett par minuter. Rör ner grädde, crème fraiche och vatten. Sjud i 15 minuter.
Skär fisken i munsbitar, lägg i grytan och sjud i ytterligare 7 minuter.
Tillsätt räkor och avrunna musslor. Hetta upp och servera genast, gärna med aioli och bröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar