söndag 2 januari 2011

Chokladfondants

Jag har gjort fondants tidigare, men de skulle inte tippas ur formarna. De här blev otroligt bra! Fantastiskt god efterrätt tyckte hela familjen! Medelbetyg 4,7 av 5. Receptet hittade jag här.

Vi hade ljumma björnbär med en aning honung på till. Hinnfria apelsinklyftor med en skvätt citruslikör på hade nog också varit gott. Maken och äldste sonen hade helst velat ha hallon. Sedan tror jag att det vore en höjdare att strö formarna med annat socker, tex råsocker eller muscovado.

Chokladfondants

6 port

125 g smör
200 g mörk choklad, gärna cirka 70 % kakaohalt
2 ägg
2 äggulor
¾ dl strösocker
½ dl (30 g) vetemjöl
smör och strösocker till formarna
eventuellt bär och grädde till servering

Smörj sex stycken små, ugnsfasta formar och strö dem tunt med strösocker. Smält smöret och chokladen försiktigt i en kastrull på spisen eller i en bunke i mikron.Vispa ägg, äggulor och strösocker riktigt vitt och pösigt. Vänd ner chokladblandningen i äggsmeten med en slickepott, sikta ner mjölet och vispa försiktigt ihop till en jämn smet. Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 14 minuter.

Bakelserna ska fortfarande vara kladdiga i mitten, men tar man dem för tidigt är de svåra att lossa ur formarna. När de höjer sig lite ur formarna börjar de bli klara.Ta ut formarna ur ugnen och vänd dem upp och ner på assietter. Vänta 3 – 4 minuter och lyft sedan bort formarna. Vill de inte lossna kan du skära med en kniv längs med kanten och försiktigt dunka ut dem. Servera direkt, gärna tillsammans med bär och vispgrädde eller glass.

4 kommentarer:

  1. Hjälp så gott; jag ääälskar choklad!

    SvaraRadera
  2. Då tror jag absolut att du skulle uppskatta dessa!!!

    SvaraRadera
  3. Låter sjukt gott o enkelt. Tror nästa jag ska prova! :)

    SvaraRadera
  4. Anne: Gör det! Det här får jag laga igen PRECIS när jag vill enligt barnen. Gärna snart förstås...

    SvaraRadera