Påminner mer om chokladtryffel än om chokladdkaka! Kakan är skapligt lätt att göra och kräver bara en kastrull och ingen bunke. Dessutom behöver formen inte smörjas och kakan innehåller inget mjöl. Bör helst göras dagen innan så att den hinner stelna, men det funkar hyfsat att baka den tidigt på dagen om den ska ätas sent på kvällen. En bra sportlovsefterrätt!
Chokladkaka à la Varenne
1 dl starkt kaffe
250 g mörk choklad
250 g smör
2 dl strösocker
4 ägg
1. Sätt ugnen på 175°. Klä en rund form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter) med aluminiumfolie (just med den här kakan så funkar det faktiskt bäst med folie!).
2. Mät upp starkt varmt kaffe i en kastrull och sätt den över svag värme.
3. Bryt chokladen i bitar och lägg ner dem i kaffet. Rör tills chokladen smälter. Kaffet får inte koka.
4. Mät upp smör och socker. Tillsätt lite smör i taget omväxlande med socker. Rör under tiden så att allt blandas väl.
5. Ta kastrullen från värmen och vispa ner äggen i chokladsmeten.
6. Häll smeten i formen. Grädda på nedersta falsen ca 1 timme. Kakan pöser först upp men sjunker sedan ihop och ytan blir vackert krackelerad. Den är fortfarande kladdig efter gräddningen men stelnar när den får stå i kylskåp. Lättvispad grädde är gott att servera till.
Oj vad massa gott det fanns här, synd bara att jag är en katastrof i köket *S*
SvaraRaderaKikar in för att tacka dig för länken, på Saras blogg, om hur man ska tejpa när det inte går att använda bh. Mellan alla kommentarer om free bra, lämna tillbaka klänningen (say what?!)mm så var ditt svar klockrent!
Och det funkade! Nu ska jag bara hitta någon tejp som inte tar med halva skinnet när jag ska ta bort den.
Ha en trevlig lördag, och ännu en gång, tack!!
/Victoria
Haha, maken läste din kommentar och hängde inte alls med i tejp-svängarna. Bra att tipset hjälpte!
SvaraRadera