Dax för sportlov. Packning och matplanering pågår. Grymt god indisk kycklinggryta! Lätt att förbereda i förväg och funkar bra att laga till många. Naanbröden är enkla att baka för hand.
Chicken tikka butter masala
4-6 port (typ, vet faktiskt inte... ca 2 vuxna, fyra barn och ev en lunchlåda)
1 kg kycklingfilé skäres i lagoma bitar
1-2 msk tandoori masala (Pataks Tikka Masala kryddpasta funkar bra)
1-2 tsk sambal oelek
5 vitlöksklyftor (finhackade)
2 tsk salt
1-2 dl naturell yoghurt.
Blanda allt och låt stå och dra i kylen någon timme eller över en natt. Stek sedan kycklingbitarna tills dom är nästan klara.
Sås
1 stor lök
4 vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära
2 tsk korianderpulver
2 msk tomatpure
2 msk matolja
1-2 tsk salt
2 tsk socker
2-3 dl grädde
lite vatten
Kör lök, vitlök och ingefära i en mixer (finmalet). Hetta upp oljan i en kastrull, fräs lökblandningen tills den börjar bli lite brun, tillsätt koriander och fräs några sekunder. Tillsätt tomatpure och rör om ett par minuter. Häll i sockret, salt och grädde. Låt allt koka upp igen. Lägg i kycklingbitarna och låt puttra en stund. Servera med basmatiris och naanbröd.
Naanbröd
4 st
3 dl naturell yoghurt
7-8 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk salt
2 tsk socker
2 tsk torrjäst (det är 4 tsk i en påse)
½ tsk bakpulver
Blanda alla ingredienser i degblandare eller för hand. (Jag brukar blanda allt utom mjölet, blanda i det sist till lagom degkonsistens). Låt jäsa 30-40 min.
Forma till stora droppformade bröd (ganska tunna annars blir de ogräddade i mitten) och grädda tills de fått lite färg på smord plåt, 250 grader, 5-10 min.
Givet val tyckte de äldre sönerna. Förskräckligt tycker jag, som frånsäger mig allt ansvar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar