söndag 24 juli 2011

Chokladhallonkaka

Ännu ett recept från Lantliv mat & vin 6/11. Gillar den tidningen skarpt och måste nog helt enkelt ta och prenumerera på den! Chokladhallonkakan uppskattades inte av tioåringen, för det var omöjligt att peta bort hallonen. Jättegott tyckte resten av familjen! Sönerna trodde att en klick vaniljglass hade varit gott till, godare än vispgrädde faktiskt.

Men 16 bitar!? Vore rätt snålt att bjuda sexton personer på bara en kaka. Åtta personer kan möjligen bli belåtna, men knappast fler än så.

Chokladhallonkaka

ca 16 bitar (haha, inte här hos oss iaf!)

200 g smör
3 dl frysta hallon
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker (eller vaniljpulver!)
3 ägg
3 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Rör i hallonen så att de tinar i smöret. Lyft sedan kastrullen från plattan. Blanda socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner detta i smörhallonblandningen. Rör ner ett ägg i taget. Blanda till sist i mjölet. Häll smeten i en smord och mjölad form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Grädda mitt i ugnen i 20–25 min. Kakan ska vara på gränsen till kladdig i mitten. Låt kallna. Pudra över lite florsocker. Servera kakan som den är eller tillsammans med en klick grädde och hallon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar