torsdag 20 september 2012

Lantlig äppelpaj & rårörd vaniljsås

Egentligen tjatar de tre yngre sönerna om sådan där paj som finns i tecknade filmer. Ni vet sådan där paj med fint kavlat lock över. Disneypaj eller Kalle Anka-paj brukar grabbarna också kalla det. Nu fick de inte det, men den här äppelpajen med kavlad pajdeg blev riktigt god! Pajdegen var lydig och lättkavlad och pajen var inte så söt. Jag skar inte degen till en cirkel, för ojämna kanter ser goda och hembakta ut. Recept från Lantliv Mat & Vin 5/12.

Lantlig äppelpaj

8-10 bitar

Deg:
4½ dl vetemjöl (lite sugen på att testa med hälften siktat dinkelmjöl nästa gång)
125 g kallt smör i kuber
1 tsk vaniljsocker (ungefär ½ tsk om du tar vaniljpulver istället)
1 ägg
2 msk kallt vatten

Fyllning:
6-8 äpplen
1 dl mandel
1 msk hel kardemumma
2 msk råsocker
1 uppvispat ägg

Kör mjöl, smör och socker till småsmulor i mixer. Knäck i ägget och kör ytterligare ett par sekunder. Tillsätt vattnet och kör tills degen precis bildar en boll. Låt degen vila i kyl i ca 30 min.

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen till en stor rundel på mjölat bakbord. Skär till en cirkel och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Kärna ur äpplena och skär i skivor. Lägg ut snyggt på pajdegsbottnen, men lämna en degkant på ca 4 cm runtom. Hacka mandeln grovt. Stöt kardemumman i mortel. Strö mandel, kardemumma och råsocker över äpplena. Vik upp degkanterna runtom pajen och pensla med uppvispat ägg.

Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min. Serveras ljummen med kall rårörd vaniljsås.

Rårörd vaniljsås

1 vaniljstång (eller smaka av såsen med vaniljpulver)
3 äggulor
4 msk strösocker
3 dl vispgrädde

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa vaniljstång, äggulor och strösocker pösigt. Vispa grädden i en egen bunke och blanda med äggulevispet. Ställ vaniljsåsen kallt en stund innan servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar