torsdag 8 mars 2012

Alassiokyssar

Tjusiga små kakor från Elle mat & vin. De ser mycket snitsiga ut, men var inte alls trixiga att baka. I spritsat och ogräddat tillstånd såg kakorna ut som något helt annat och oaptitligt, upplyste nioåringen mig om. Det är lika gärna att grädda på två plåtar, så att kakorna har plats att flyta ut och bli fint runda. Smeten är ganska seg men går förmodligen att klicka ut med två skedar, om man nu är väldigt baksugen men saknar sprits ;-)

Alassiokyssarna hade en strykande åtgång när jag provbakade förra helgen! Nu har jag bakat en omgång till. De är nog slut innan lunch imorgon.

Alassiokyssar

ca 20 st dubbla

2 dl florsocker
2½ msk kakao
1 tsk vaniljsocker
250 g mandelmassa
2 äggvitor
ev 2 msk hackad mandel (inte så himla nödvändigt tyckte sönerna)

Smörkräm
75 g smält choklad
125 g rumstempererat smör
1½ dl florsocker
1 nypa salt

Sätt ugnen på 200°. Blanda socker, kakao, vaniljsocker och mandelmassa till en jämn smet, tillsätt lite äggvita i taget och rör till en slät och spritsbar massa. Se till att smeten inte blir för lös, då flyter kakorna ut för mycket.

Fyll en spritspåse med smet och spritsa ut rundlar stora som enkronor på två plåtar med bakplåtspapper. Spritsa 20 kakor/plåt. Strö ev över lite hackad mandel. Baka i ugnen cirka 10–15 minuter.

Smält chokladen över ett vattenbad. Vispa ihop smör och florsocker till en vit och fluffig konsistens. Rör ner chokladen i krämen. Spritsa eller bred på chokladkräm på hälften av kakorna och sätt fast den andra halvan ovanpå.

2 kommentarer:

  1. Du ska icke inleda din nästa i frestelse!;-)

    SvaraRadera
  2. Måste dra med mig några medmänniskor i fördärvet, så att jag inte blir alldeles ensam ;-)

    SvaraRadera