måndag 22 oktober 2012

The Herräng anti-cold juice - förkylningsdrink

Blä! Snuvig och ont i halsen. Grabbarna får ugnspannkaka till middag. De lär knappast ropa halleluja och tindra med ögonen, men det skiter jag i. Maken är bortrest och jag orkar inte steka tunnpannkakor i en timme. Till mig själv ska jag göra en rejäl omgång anti-cold juice och grogga hela kvällen! Receptet kommer direkt från en vän som lärde sig det hemliga receptet när hon volontärarbetade i Herräng i somras. I mina drinkblandningar hittills har jag använt en rejäl bit ingefära (värsta tumstora!) och en halv röd chili.

The Herräng anti cold-juice

Det ska vara 1 stor näve ingefära och 3-5 knappt cm-stora bitar chili. Täck med äppeljuice, mixa och fyll sedan på med äppeljuice tills det går att dricka. Sila bort gojset innan servering.

torsdag 18 oktober 2012

Spagettitricket

Gårdagens middag uppskattades inte alls, men jag fick stilpoäng av barn nr 2 tack vare spagettitricket! Istället för att hålla ihop lövbiffsrulladerna med tandpetare använde jag okokt spagetti. Mycket trevligare än tandpetare! Ingen risk för träflisor i maten liksom! Just lövbiff går faktiskt rätt lätt att sy ihop med spagetti. Annars kan man sticka hål med en provnål om köttet är mer kompakt.

tisdag 16 oktober 2012

Gåta

Vad är det som har rabies och skuttar runt på badrummet sent på kvällen?

Äsch, det är bara jag som övar jazzsteg medan jag borstar tänderna. Tror att jag har knäckt steget nu. På ett ungefär i alla fall.

söndag 14 oktober 2012

Halloumibotten till pizza

Ibland snubblar man över ett recept som låter rätt konstigt, men faktiskt blir oväntat bra! Inte riktigt som pizzabotten, men absolut inte något halvtaskigt lowcarb-substitut! Idag toppade jag med hemlagad pizzasås och chèvre innan gräddning och lade på rucola och parmaskinka efteråt. Sönerna fick vanlig pizza med mozzarella. Tre av dem toppar med parmaskinka efter gräddning. Barn nr 3 fick ett hörn med rökt skinka.

En normalstor halloumi á 200 g ger 4 dl riven ost, så det är lika gärna att göra fyra bottnar. Halloumibottnarna går dessutom bra att lösfrysa och bara plocka fram efter behov. Det har varit himla smidigt att plocka fram dessa til mig själv! Recept från mat & hälsa 2/12.

Halloumibotten 

2 st

2 dl riven halloumi
1 ägg
½ dl grädde
2 msk pofiber

Rör samman ingredienserna till pizzadegen. Låt svälla i 10 min. Bred ut till två runda bottnar (ca 1 cm tjocka) på bakplåtspapper. Förgrädda 10 min på 250 grader. Lägg på valfri pizzaatopping och grädda ca en kvart.

Halloumibottnarna går bra att lösfrysa.



Det kan möjligen vara så att vår lilla lindy hop-förening fick se en helt unik dansuppvisning i något slags street/funk. Jag och en dansvän var kanske inte bäst, men vi hade sjukt roligt och bjöd på oss själva!

onsdag 10 oktober 2012

Skratta? Gråta?

Mitt i middagsfixet ringer telefonen och sonen med autismdiagnos svarar. Han har överlag väldigt svårt att kommunicera i telefon. Det är svårt att tolka vad andra vill och menar när man inte ser dem.

-Nej, pappa är inte hemma än.
-.....?
-Han kommer inte hem förrän sent.
-....?
-Ja, han har en mobiltelefon!

Och sen lade sonen helt sonika på luren utan minsta hejdå eller förvarning! Jomen, de frågade faktiskt bara om pappa HAR en mobil. De frågade aldrig efter numret. Vad snopna de måste ha blivit!

Nu har vi gjort upp en strategi att sonen ska ropa på föräldrar eller brorsor på en gång när det blir trixiga telefonsamtal. Kanske rentav berätta för den som ringer att det är krångligt att prata i telefon.

fredag 5 oktober 2012

Likadant fast tvärtom

Det kan ibland kännas segt att ta sig iväg och träna. Det kan ibland vara tvärtom. Det kan vara lite svårt att klämma in en vilodag när det finns SÅ många roliga pass att gå på! Lätt att trilla dit och bli en träningsnarkoman... Idag är det vila som gäller. Imorgon lindy hop!



Dansvänlig lindy hip hop!