tisdag 30 augusti 2011

Beroendeframkallande

Äldste sonen och jag är HELT fast i "Game of Thrones". Så fast att vi tom dissar nya avsnitt av CSI! Det kryllar av intriger och skvätter en hel del blod emellanåt. Helst ser vi otextat, för texten sabbar bilden. Nu ska jag ta och läsa böckerna. Beställde de fyra första från CDON igår. Bibliotekskön var för lång och jag vill läsa på engelska.

Igår bä, idag blä

Igår lagade jag lammfärsspett till middag. Det smakade blä. Lammfärsen var inte svensk. Redan under de tidiga morgontimmarna gjorde min mage uppror. Passade på att läsa IKEA-katalogen... Nu tänker jag inte laga lammfärs fler gånger. Har verkligen försökt, men det blir ju aldrig gott!

måndag 29 augusti 2011

Men

Man får en sådan där superbriljant idé. Men den går inte att utföra, för märkbandet i dymon tar slut. Då måste man vänta tills imorgon. Men det är inte lika kul. Eller så kan man försöka övertyga någon annan att han ska råka få vägarna förbi butiken. Men det funkar inte.

lördag 27 augusti 2011

Noll tavlor på fjorton månader

Att det skulle vara SÅ svårt att få upp lite foton och tavlor på väggarna! Noll tavlor på fjorton månader? Vi saknar fotoväggen som vi hade i vår förra hall. Nu har jag äntligen letat fram alla gamla foton, samt även ett gäng som saknar ram. Det blev en lång inköpslista! En del foton med konstiga mått tog jag helt enkelt med för att få hjälp med passepartout. Alla svartvita foton ska vi sätta upp i mellanrummet (hallen på mellanvåningen). De gamla Tetris-talangerna kommer väl till pass när man ska pussla ihop alla foton på väggen ;-)!


Fin svartvit fotovägg! Minns tyvärr inte alls var bilden kommer ifrån. Jag hade bara sparat den för egen inspiration.

fredag 26 augusti 2011

Till mig själv denna regniga lördag

Jag fick en present idag. Av mig själv. Rätt oväntat faktiskt. Jag kanske kan ha namnsdag eller så? Jag köpte både familjekalendern och min egen almanacka i Köpenhamn. Det står egentligen inga namnsdagar, så jag tror att man får välja lite som man vill. Sedan blev det lördag, för vi hade choklad men inga chips. Då blir det fredag imorgon. Tur att vi är flexibla!


porslinsask Lovisa Burfitt för Rörstrand

Dagens fjompigaste

Fluffiga pälsplåster för barn? Jag häpnar. Det fjompigaste jag sett på väldigt länge! För övrigt anser jag att ändelsen -is bör undvikas. Sedan har varje plåster ett äckelpluttenuttigt namn. De 569 personer som gillar hittills, menar de verkligen allvar!?

torsdag 25 augusti 2011

Chicken Haldi

På makens jobb har de haft besök av en indier ett tag. Han ska lära sig någon lokal specialité (nix nope kan inte precisera mer än så). Vi bjöd såklart hem honom på middag. Lite klurigt med menyn, då han varken åt nötkött, fläskkött, räkor eller ost. Det blev lammtagine, ett gammalt favvorecept.

Det visade sig att han tyckte att det var rätt kul att laga mat. Hans fru lagade på vardagarna och han lagade på helgerna. Jag frågade lite på skoj om han ville komma hit och laga middag någon dag. Vi handlar hem allt och han lagar. Han tackade ja och erbjöd sig att laga indisk kyckling, för det var han bra på. Jättegod chicken haldi fick vi till middag! Medelbetyg sisådär 4,5 av 5!

Det här måste jag bara lära mig att laga! Jag assisterade, men behöver nog lite mått på kryddorna. Och receptet på lammtaginen ska jag översätta till engelska :-)

Kesoplättar LCHF

Det kan vara lite trixigt att hitta tillräckligt bra LCHF-alternativ. Kokosmjölsplättar har inte lyckats hittills. Det ena receptet gav en smet som tjocknade så vansinnigt att man fick dra ut smeten i stekpannan. Man kunde nog ha kastat frisbee med de gummiliknande plättarna. Ett annat recept med kokosmjöl gav plättar som mest liknade små omeletter och omelett har jag väldigt svårt för.

Kesoplättar funkar bäst hittills! Snabbt och lättlagat! Resten av familjen får vanliga dinkelpannkakor. Plättar är små på mitt språk. De stora heter pannkakor, möjligen tunnpannkakor för att vara ännu tydligare. Kesosmeten håller inte ihop tillräckligt bra för att göra pannkakor. De skulle förmodligen bli rätt svårvända.

Kesoplättar

ca 2 port

2 ägg
250 g naturell keso (en liten burk)
2 msk fiberhusk

Mixra allt. Stek i plättpanna på medelstark värme. Det tar en stund innan plättarna håller ihop så att de går att vända.

tisdag 23 augusti 2011

Varför är det så ont om K?

Min bärbara dator är gammal, skrutt och kaputt. Jag borde få en ny. De senaste dagarna har k strejkat. Idag hittade jag ett hårt pärlsockerkorn under k. Nu funkar k igen. Darn.

Kampen mot tvätthögen

The extended version. The neverending story. En kamp man omöjligt kan vinna. Inte ens om man är på den goda sidan. För den goda sidan BRUKAR väl vinna? Annars ger jag helst upp på en gång, utan kamp. För övrigt har vi fortfarande inte använt vår bastu till annat än att hänga tvätt i. Min finska saunagen var nog inte så dominant.

fredag 19 augusti 2011

Nothing-can-happen-Friday

Nördarna i Big Bang Theory har anything-can-happen-Thursday. Det var visst ingen hos oss som ville storhandla igår kväll. Då blir det nothing-can-happen-Friday idag. Tacos till middag, som alla andra medelsvenssons i vårt avlånga land. Barn nr 4 undrade om jag verkligen menade allvar. Alltid tacos till middag på fredagar? Nej, för jag skulle vara dödens less redan efter två veckor.

Bad parenting?

Den armbrutne sonen pratar om att hoppa från hustak. Sedan alltså, när gipset är borta. Är det meningen att man då som förälder ska säga att tak är farliga? Vi föreslog förrådstaket.

Linnepåslakan

Faktiskt är jag så nöjd med våra vita linnepåslakan från H&M att jag tog och beställde grå också! När de har 25% rabatt på valfri vara får man rabatt även på resten om man beställer fler av samma. Linneörngott med volangkant är fina att komplettera med. Vi har använt våra vita hela sommaren. Man hinner tvätta, tumla och bädda i igen samma dag. Tack och bock!

Linnepåslakanset

torsdag 18 augusti 2011

Världens godaste äppelmuffins

Jomen, det stämde nästan! Fem fikasugna gav medelbetyget 4,1 av 5. Recept från Elle 9/11.

Världens godaste äppelmuffins

10 st

1 skalat och tärnat äpple
125 g smör
2 dl mjölk
1 stort ägg (äsch jag tog den strl som fanns hemma, typ mediumstort)
4 dl vetemjöl
½ tsk kanel
1½ dl socker
2 tsk bakpulver
kanel & råsocker att strö på

Blanda alla torra ingredienser. Smält smöret. Vispa ner mjölk och ägg i det smälta smöret. Blanda mjölblandningen med smörblandningen. Tillsätt äppeltärningar och rör till en slät smet.Häll smeten i muffinsformar på en muffinsplåt. Strö lite kanel och råsocker på. Gräddas i 175 grader, ca 25 min.

Om man inte har muffinsplåt eller stabila muffinsformar bör man nog göra fler än bara tio muffins!

Inget rakt svar

-Kommer du härifrån? frågade hon.
-Ja. Eller nej... Eller jo, NU gör jag nog det.

Inget rakt svar på en så enkel fråga. Är jag fortfarande därifrån? Eller är jag numera härifrån? Hon log när jag förklarade mitt yrsliga svar. Hon var inte härifrån. Inte än åtminstone.

Blomkålssoppa med räkor

Lättlagad lunch som sönerna avstod. Knaperstekt bacon torde funka bra istället för räkor.

Blomkålssoppa med räkor

4 port

1 stor gul lök
1 blomkålshuvud
olivolja
8 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2 dl grädde
salt & peppar

Tillbehör:
250 g skalade räkor
en skvätt olivolja
en miniskvätt pressad citron
hackad persilja

Ansa och bryt blomkålen i buketter. Skala och hacka löken. Fräs löken i olja i en gryta ca 3 min. Tillsätt blomkålsbuketterna och fräs under omrörning ca 3 min. Tillsätt vatten, buljongtärning och koka blomkålen mjuk under lock, ca 15 min. Mixa soppan slät med mixerstav. Späd med grädden. Smaka av med salt och peppar.

Blanda räkor, olivolja, citron och persilja. Fördela soppan i skålar. Toppa med räkorna.

onsdag 17 augusti 2011

Jultidningar i augusti!?

Idag fick vi brev från två av jultidningsförlagen. Är de dumma på riktigt!? Det är bara augusti, knappt höst ens. Än mindre jul. Och visst kom de första optimistiska försäljarna mitt i maten. Funderar på att pyssla en skylt imorgon. På ena sidan ska det stå "Nej tack, det är för tidigt för jultidningar!". På andra sidan skulle det kunna stå "Vi har REDAN köpt majblommor i år!". Då är jag förberedd för våren på samma gång.

Update: Och idag, torsdag, kom brev från ett tredje förlag. Mystiskt att alla tre skickar lika extremt tidigt. Samma ägare bakom alla förlagen!?

tisdag 16 augusti 2011

För övrigt

Stackars barn nr 2 har brutit armen. Parkour. Båda benen i vänster underarm bröt han. Inte helt av, men nästan. Gips i fyra veckor. Tur ändå att sonen är högerhänt. Han tyckte nog att han borde slippa gå ut med sopor. Då sonen trots gips verkar kry nog att spela dator med högra handen, anses han även kry nog att gå med soporna.



Sonen hoppar inte från höga byggnader. Hoppas jag.

Persikor & hallon med lavendelcrème

...och sedan lagade Leila lavendelcrème. Det lät minsann så gott att vi var tvungna att testa! Barn nr 1 ogillar vaniljsås och barn nr 3 ogillar frukt och bär, så de vågade inte smaka. Lavendelcrèmen blev väldigt fluffig och fin, men smakade inte så himla mycket lavendel. Crèmen var nästan väl söt att ha på persikor. På osockrade hallon passade den däremot bra! Yngste sonen åt hallon med lavendelcrème till frukost idag :-) Medelbetyg sisådär 3 av 5.

Chipotleburgare med hickorysås & coleslaw

Jäklar, vad starka hamburgarna blev den här gången! Jag skyller på ICA! De säljer små blandpåsar med torkad ancho och chipotle, utan att förklara vilken som är vilken. "Olika hetta. En blandning av olika chilisorter att botanisera bland." får man åtminstone veta att det är... Men ancho och chipotle är ganska mycket olika heta liksom!

Förra gången gissade jag mig fram och tog en stor och en liten chili ur påsen. Borde bli åtminstone halvt rätt då. De hamburgarna blev sötheta och väldigt goda! Den här gången kollade jag upp min chiliguide "Eat the heat". Tre chipotle till 900 g köttfärs, sex stora hamburgare. Jag behöll inga frön från chilin och tur var väl det. Mon dieu vad sjukt starkt det blev och ändå är vi vana vid stark mat! Tog man stora tuggor så grät man! Minsting hade beställt chipotleburgare, men vi var tvungna att ge honom likadan skosuleburgare (frysta köpta) som barn nr 2 och 3. Maken och äldste sonen åt nästan två hela hamburgare var. Stark chili i stora mängder kan tydligen ge andnöd och äldste sonen blev riktigt klen. Andnöd, illamående och ont i magen. Likväl gav han 4 i betyg, men föredrar mindre chili i nästa gång.

Receptet finns på Tasteline, men gör annan coleslaw. Och ta för guds skull inga chipotlefrön i första gången du testar!

Chipotleburgare med hickorysås


4 stora burgare

2 chipotlechili (eller en ancho + en chipotle)
600 g nötfärs
4 msk hickorysås eller BBQ-sås
salt & svartpeppar

Halvera chipotlechilin och skrapa ur fröna (eller spara några om du vill ha heta hamburgare). Finhacka och blanda med nötfärsen i en bunke. Tillsätt hickorysås och smaksätt med salt och peppar. Forma till 4 burgare och grilla 4-5 minuter på varje sida. Servera med tärnad avocado, skivad tomat, tunt skivad rödlök och coleslaw. Romansallad funkar bra som LCHF-alternativ till hamburgerbröd.

Krämig coleslaw

Enkel och god coleslaw! Funkar bra som LCHF-tillbehör till maten istället för pasta, ris eller potatis.

Krämig coleslaw

6 dl finstrimlad vitkål
½-1 dl majonnäs
1-2 msk dijonsenap
salt & nymald svartpeppar

Man typ ba blandar allt ;-)

onsdag 10 augusti 2011

Qu'ils mangent de la brioche!

Mon dieu! Den läskiga Leila läskade med briocher. Chokladbriocher. Till frukost! Briljant idé tyckte mina söner. Mindre briljant för den som ska kliva upp och jäsa klart briocherna en timme innan de ska gräddas. Och varför sätter Leila på ugnen INNAN hon jäser briocherna en timme? Har hon en sketadålig ugn eller!?

Meen, så krångligt verkar det ändå inte... Och smör, ägg och lite mörk choklad är inget jätteproblem. Man kan ju alltid kisa med ögonen när man häller i mjöl och socker ;-)

Kafe by minsting


Oj vad mycket skojiga gamla bilder man hittar i kameran! Den senaste bilden hade nr 4611. Då är såklart en del suddiga bilder raderade emellanåt, men det vore nog på tiden att framkalla. Caféhuset gjorde yngste sonen när han fortfarande gick på dagis. Nåde den som påstod att han stavat underligt... Jag gillar detaljen med gatlyktorna!

Honungshylla

Hej och välkommen till Hajk! Idag ska vi göra en honungshylla!


Vår gamla badrumshylla har fått ett nytt jobb i köket. Hyllan gick precis in under överskåpet! Teburkarna stod framme på bänken redan innan, men nu ryms det även honung! Barn nr 2 älskar honung, så vi brukar köpa hem roliga sorter åt honom. Flytande honung och eucalyptushonung rymdes faktiskt inte på hyllan och havtornshonungen skulle förvaras i kyl.


Skogshonung, svensk tråkhonung, lovely lavendelhonung, dunderhonung, saffranshonung och Apotekare Gyllenboms förkylningshonung. Dunderhonungen kommer från mammas väninna. Egentligen hette den ingenting, men så kan man väl inte ha det ;-)?

För övrigt är jag fortfarande väldigt nöjd med att vi ändrade till kontakter alldeles under överskåpen, istället för fulkontakter mitt på kaklet. Det kostade, men smakar fortfarande väldigt bra!

tisdag 9 augusti 2011

Lax- & pepparrotspaj LCHF

God och lättlagad laxpaj! Eller kanske snarare laxlåda för jag struntar helt enkelt i pajdegen. Har inte hittat någon tillräckligt bra LCHF-pajdeg än. Sojamjöl vill jag helst inte äta alls. Grundreceptet till pajen (med deg) hittar du här. Vi provade den degen en gång, men den blev inte alls bra. Jag lagar med färsk spenat och tycker absolut inte att man behöver salta! Det blir tillräckligt salt av laxen och osten. Och lite vitt vin fanns det visst kvar i kylen ;-)

Lax- & pepparrotspaj

4 port

1 stor påse färsk spenat, ca 200 g
olivolja
1 ask färskost m pepparrotssmak, ca 150 g
200 g kallrökt lax i skivor
3 ägg
1 dl mjölk
2 dl grädde
svartpeppar
2 dl riven västerbottensost

Sätt ugnen på 200 grader. Stek upp spenaten som hastigast i stekpanna. Fördela spenaten i en pajform och klicka över pepparrotsosten. Lägg skivad lax uppepå. Vispa ägg, grädde, mjölk och peppar i en skål. Häll äggblandningen över laxen och strö över riven ost. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.

måndag 8 augusti 2011

Fru Ågren ångrar sig

Fru Ågren begav sig till Clas Ohlson för att köpa ett dekorationsklot till trädgården. Hennes make hade förvisso avstyrt just detta inköp vid tidigare butiksbesök. Han förstod helt enkelt inte behovet av pynt i trädgården. Han påstod sig vomera av dylikt. Fru Ågren suckade då trött och avstod inköpet. Och veckorna gick. Fru Ågren ångrade sig och bara råkade få vägarna förbi igen. Dessutom hade hon ett presentkort på hundra riksdaler. Men då var kloten slut!

Fy vilken tråkig saga.

Varning för vassa knivar!

Varning för vassa knivar här hemma! Är fantastiskt förtjust i våra Globalknivar, särskilt när de är vassa! Jag slipar själv med en våtslip från Cervera. Funkar utmärkt tycker jag! Råkade snagga diskborsten en aning när jag diskade knivarna efter slipning. Vasst! Brödkniven från Global är också tokbra, men den slipar jag inte själv. Det vore nog på tiden att lämna in den på slipning någonstans. Undrar bara exakt vart någonstans är!? Och en vass liten skalkniv vore inte dumt...

torsdag 4 augusti 2011

In the name of Pride

Rätt fnissig över min goda väns senaste inlägg på facebook:
"Dessutom har man ingen att rådfråga hur man gör när hamsterbröderna Plugg och Gordon fått ungar... Tips anyone?"

De har adopterat? Lånat en mamma? Lånat en pappa? De var trots allt inte bröder?

onsdag 3 augusti 2011

Blott Jämtland jämtländska jordgubbar har

Inte illa med så här fin utsikt över Storsjön och fjällen när man plockar jordgubbar! Och de jämtländska jordgubbarna är bäst. Det fick jag lära mig redan som mycket ung. Ganska nyligen då alltså ;-)

Uäck liksom

- Men varför plaskar ni inne på badrummet stup i ett? frågade jag de yngre telningarna.
- Vi är ju törstiga! löd svaret från barn nr 3.
- Men ta ett glas vatten i köket som normala människor!
- Nej, för vi vill dricka ur den Heliga Graalen!
- Men? Va?
- Jomen, vi kallar farmors tandborstmugg för det!

Okej för att farmors tandborstmugg var blank. På utsidan i alla fall...

tisdag 2 augusti 2011

Rafflande mysterium på Pensionat Jamtland

I en dryg timmes tid lekte maken gömma datorn. Inte för att han egentligen hade gömt den, men den var borta. Fetborta. Psykbryt. Svordomar. Han letade både fågel, fisk och mittimellan. Jag förbarmade mig över honom och deltog i letandet.

Vi hade båda en minnesbild av att hans datorväska faktiskt hade burits in i svärföräldrarnas hall i söndags kväll. En minnesbild av att en orange budgetdatorväska från Ikea (min) och en något snyggare svart väska (hans) hade stått i hallen samtidigt. Men vart var hans väska nu!? Hade vi ändå glömt den hemma i vår egen hall? Hade någon fått med sig väskan av misstag? Hur många gömställen kan det finnas i ett hus? Hade någon gömt den? (En gång gömde minsting makens nycklar i flera dagar och glömde berätta att han gömt dem...) Svärmodern och svärfadern började också leta. Till slut, när alla fyra kollat alla konstiga ställen minst en gång var, gav vi upp letandet.

Men så kom jag på ett enda ställe där jag inte kollat! Pinnstolen på gästrummet där vi sover! Och se på tusan, hade han inte gömt datorn själv trots allt, under en grön borthivad t-shirt!