torsdag 28 april 2011

Saltkänslig

Nog för att jag läst på flera håll att man kan bli mer saltkänslig av LCHF-kost, men usch och fy! Köpte hem en liten påse (80 g) salta macadamianötter när vi storhandlade tidigare ikväll. Hyfsat näringsvärde och jag brukar/brukade gilla sådana nötter. Nu mår jag rent förskräckligt illa! Minst halva påsen nötter är kvar och ändå fick jag en sådan grym saltchock. Just nu känns det som att jag aldrig mer vill ha salta macadamia. Aldrig någonsin. Inga andra salta nötter heller, för den delen...

onsdag 27 april 2011

Delrapport 3½

Vårveckorna viner förbi och påsklovet gick rasande fort! Vad vågen visar vet jag faktiskt inte och har inte mätt midjan. Med mina snäva jeans som måttstock gissar jag på mer minus. En bit chokladtårta och en bit prinsesstårta (på äldste sonens 16-årsdag!) på bekännelselistan, för övrigt inget fusk. När man väl avsockrat sig går det faktiskt oväntat lätt att låta bli godis, men bröd saknar jag emellanåt.

Laxqueneller & blomkålsmos

Sönerna tjöt, men det var bara en av dem som tjöt av förtjusning ;-) Laxqueneller och pressad potatis var riktigt gott, 4 poäng faktiskt, enligt barn nr 3! Övriga tre gav mycket låga betyg. Minsting tyckte dödskallevarning. Medelbetyg 2 av 5, men maken har inte käkat än.

Laxquenellerna var egentligen bara smaksatta med pressad citron och hackad dill. Rätt tråkig smak faktiskt. Bleka queneller, blomkålsmos och stekt fänkål var ingen höjdare färgmässigt heller. Som beige barnmat ungefär. Hur tänkte egentligen kokboksförfattarna där? Trettonåringen hade hellre ätit stekta laxbiffar med helt andra kryddor i. Jag är benägen att hålla med, även om det egentligen känns rätt udda att mixra sönder laxfilé i småsmulor...

söndag 24 april 2011

Varför är de arga på mig?

Fattar inte riktigt varför onlinerbjudanden.com verkar så arga? För om de får mitt telefonnummer så får jag HELT på sant en ny iPhone 4!?

"Vi har upprepade gånger skrivit till dig angående leveransen av en iPhone 4, vi förstår inte varför du fortfarande inte har bekräftat din information så att vi kan skicka den.

Allt vi behöver är ditt telefonnummer.

Fyll i dina uppgifter så att vi kan skicka den."

fredag 22 april 2011

Sommarplaner

Dax för ny bikini, men i år beställde jag från Figleaves. Hoppas bara att storleken passar! Storleken under min egen var tyvärr slut, annars hade jag beställt hem den med ifall att. Beställde även en mer marin och klassisk bikini.



Och nej, det är inte tjejen på bilden som skrivit brevet.

Härligheten med ärligheten

Bad äldste sonen om smakråd vad gäller kläder. En empireskuren blus med vidd nedtill för att vara exakt. Så? "Du ser kort och bred ut! Var det det du ville uppnå?" Ouch! Ett par randiga shorts sågades också kort och koncist. Inte snygga på mig, men förmodligen inte snygga på någon annan heller. Även trettonåringen tyckte att shortsen var brutalfula. Om maken också totalsågar blir det nog retur...

Påskens chokladtårta

Lite pyssel och många kladdiga bunkar och kastruller, men chokladtårtan blev bra. Tokigt högt medelbetyg 4,7 av 5. Femmor från alla grabbarna. Tioåringen var tvungen att införa stjärna, för bara 5 räckte inte till. Han gillar vanligtvis inte tårtor, men den här gick alltså hem! De pallade helt enkelt inget fredagsmys efter den här efterrätten! Receptet på chokladtårtan fanns i Lantliv mat & vin 3/11, men finns också på nätet. Inga marsipankycklingar på vår tårta, för ingen gillar marsipan.

Himla passande att fira inlägg nr 600 med chokladtårta!

onsdag 20 april 2011

Delrapport 2

Minus på vågen och mer minus i midjan. Minus i plånboken med, för nyttig mat är dyrare än pasta, bröd och godis. Två kakor inmundigades i samband med tre timmars fantastiskt rolig dans! Har inte haft så här platt mage på minst tio år och är piggare än jag varit på länge! Maken pep något om att jag bara är pigg för att det är vår och nu pippar alla djuren i skogen. Typ. Hade jag blivit hokuspokuspigg av maten mitt i vintern hade det varit intressantare. Varför har ingen sagt tidigare att man kan få plattare mage UTAN att göra fyrtiotusen situps och plankor!?

Med några få undantag funkar recepten i boken "6 kilo på 6 veckor" väldigt bra! Flera nya favoriter! De flesta av recepten är LCHF och/eller Atkins. Recepten med falukorv eller kassler låter jag helt enkelt bli. Gillar inget av de två. Låter faktiskt även bli gröt- och brödrecepten, långsamma kolhydrater till trots. Müslin har jag emellertid på naturell yoghurt ibland. Hade gärna sett hur energiprocenten fördelas, men boken är inte tänkt så. Kikar man hos Kostdoktorn verkar jag hamna på runt 10 energiprocent kolhydrater. Äter man måttliga mängder ovanjordsgrönsaker hamnar man på runt 5 energiprocent kolhydrater, men "Med tillägg av extra mycket grönsaker, nötter och bär, grädde, lite rotfrukter och undantagsvis något mindre avsteg hamnar man runt 10 energiprocent."( s 68 i Kostrevolutionen).

Kan inte alls kolla bloggen med internet explorer, men det verkar funka med firefox. Bara det att allt ser konstigt ut. Konstigt teckensnitt och röda streck under baske mig vartenda ord. Svårt att korrekturläsa.

onsdag 13 april 2011

Molly men Molly

Men Molly! Den är ju alldeles prickig och alldeles jättefin! Undrar om jag inte måste fixa mig ett eget godisfritt påskägg från Accessora...

tisdag 12 april 2011

Delrapport 1

För en som sällan brukar väga sig känns det här aningen egendomligt. Faktiskt vägde jag mig inte innan jag började trappa ner på kolhydrater. Det kanske var dumt. Förra helgen letade i alla fall jag fram vågen ur gömmorna. Undrar om de där 6 kilona på 6 veckor verkligen funkar för alla? Det borde rimligtvis spela roll hur många kilon man har att plocka från?

Resultat efter en vecka: minus 0,9 kilo och 1,5 midjecentimetrar (ungefär vad boken lovar)

Att bekänna: två bitar sockerkaka (en i lördags och en i söndags)

Oväntad bieffekt: mina tänder känns renare

Ingen pasta, potatis, ris, bröd eller småkakor. Faktiskt inga onyttigheter alls! Vad beträffar vin har jag snubblat över intressant läsning som jag valt att ta till mig som en sanning ;-)

måndag 11 april 2011

Blomkålsris

Har snubblat över det här "receptet" på flera håll och var såklart tvungen att testa. Serveras till maten istället för ris, pasta eller couscous. Fantastiskt enkelt att fixa och riktigt gott! Min svärmor, som avskyr att laga mat, sa att det här kan tom hon tänka sig att laga! Inga barn vågade smaka.

Blomkålsris

Riv färsk blomkål grovt. Stek i en stor klick smör i ca 5-10 min. Salta & peppra. Färdigt! Skulle säkert funka fint att krydda på olika sätt för att anpassa till olika maträtter.

Intervju med en tioåring

-Jo du, exakt HUR tänkte du när du kom på att göra snöänglar i en geggapöl?
-Faktiskt tror jag att hjärnan var tillfälligt avstängd!

söndag 10 april 2011

Gräggröra (äggröra) LCHF

Egentligen är jag inte särskilt förtjust i ägg. De har en konstig stark bismak. Makens och de två äldre sonernas helglyxfrukost är stekta ägg med skinka eller bacon. Stekta ägg äter jag faktiskt inte. Omelett är inte heller gott. Nåja, att trolla bort en del av äggsmaken med grädde funkade hyfsat. Grädde + ägg = gräggröra enligt barn nr 2. Såklart!

Äggröra med bacon

1 port

2-3 ägg
2-3 msk grädde
salt & peppar
1 msk smör
50 g bacon el rökt skinka
1 tomat

Knäck äggen i en liten bunke. Tillsätt grädde, salt och peppar. Vispa ihop lätt. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och stek baconskivor eller skinka. Lägg åt sidan och låt rinna av på hushållspapper. Häll äggblandningen i stekpannan och rör om i ca 20 sek. Servera med bacon och tomat.

lördag 9 april 2011

Kalvstek Provencale

Grundrecept från "6 kilo på 6 veckor". Några smärre ändringar som alltid. Grönsallad, aioli och några gröna oliver till steken för min del. Övriga familjen fick potatisgratäng.

Kalvstek Provencale

4 port

1 kg kalvstek
2 msk smör
2 msk olivolja
1 msk herbes de Provence
salt & nymald svartpeppar
2-4 vitlöksklyftor, hackade

Sätt ugnen på 175 grader. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn köttet runtom. Häll olivolja, kryddor och hackad vitlök i en ugnsform. Lägg i steken och gnid in den med vitlöksblandningen. Laga steken i ugn tills innertemperaturen är vad du tycker att den borde vara. Avskyr man blodigt kött brukar ca 65 grader bli bra. Låt gärna steken vila en stund innan den skärs upp.

LCHF: Servera med en grönsallad och sås, tex bearnaisesås eller aioli.

Fransk potatisgratäng

Potatisgratäng lagas oftast på detta vis här hemma. Receptet har jag själv testat fram. Varken GI eller LCHF...

Fransk potatisgratäng

4 port

8-10 potatisar
7-8 dl gräddmjölk (blandas efter samvete och behag)
4 vitlöksklyftor (eller fler...)
salt & nymald svartpeppar
några klickar smör.

Skala och skiva potatisen tunt. Lägg i kastrull (förslagsvis teflon) och häll på gräddmjölk så att potatisen precis täcks. Pressa i vitlök, salta och peppra. Koka tills potatisen är mjuk, ca en kvart. Smörj en stor ugnsfast form. Det ska inte bli en tjock gratäng. Häll i potatisblandningen och klicka över smör. Gräddas i 175 grader, ca 30-40 min.

Lördagsbus

Man kan baka sockerkaka med hälften siktat dinkelmjöl istf enbart vetemjöl. Familjen märker ändå ingenting!

Quinoafrallor

Lite kul att få ner quinoa i bröd! Tror inte att jag testat det tidigare. Quinoaflingorna kan finnas på matbutikernas hälsokosthyllor. Annars kan man beställa från Bodystore. Recept från LagaLätt 1/11. GI-värdet torde vara helt okej, men jag hoppar ändå över brödet just nu. Kommer helt klart att baka dessa igen! Ska testa att jäsa över natten nästa gång.

Quinoafrallor

16 st

½ pkt jäst
4 dl vatten
2 dl quinoaflingor
7 dl siktat dinkelmjöl
1 tsk salt
1-2 dl dinkelmjöl till utbakning

Smula jästen i en bunke. Lös jästen i ljummet vatten och rör ner quinoaflingor, dinkelmjöl och salt. Arbeta degen smidig och jäs minst en timme under bakduk. Häll ut degen på mjölat bakbord. Strö mjöl över. Skär försiktigt i 16 bitar. Tryck inte för mycket på degen, degbubblorna behövs för att göra frallorna luftiga. Lägg frallorna på bakpapperklädd plåt. Gräddas mitt i ugnen ca 15 min på 225 grader.

Man kan jäsa degen över natt och baka ut till frukost. Ta då kallt vatten istf ljummet och låt degen jäsa i 8 timmar. (Nix, nope. Det stod inget om jäsning i kyl så jag gissar på rumstemperatur.)

måndag 4 april 2011

6 kilo på 6 veckor

Nä, nu blir det andra bullar! Nämligen inga alls faktiskt. Jag har lagt om kosten för att se om otrivselkilona försvinner. Har funderat ett tag på att testa LCHF och nu hittade jag en så lämplig bok att starta med. Kanske garvar jag ihjäl mig åt dylika dieter om tio år. Vem vet? Kanske blir jag medlem i sekten på livstid? Bra läsning finns hos kostdoktorn och på hjälpbloggen till boken "6 kilo på 6 veckor".

Nu tjuvstartade jag redan innan boken, men följer menyerna därifrån sedan igår. Jag äter gärna vegetarisk mat och tyvärr är det galet mycket kött och kyckling i recepten. Pasta, ris och potatis är lätta att avvara. Värre är det med bröd och kakor... Maten funkar jättebra för hela familjen, men vi äter olika tillbehör. Vill inte att barnen ska ha en grinig mamma som dietar på en halv grape till frukost och ett salladsblad till lunch ;-)

För att sätta lite press på mig själv lovar jag att bekänna om jag syndar matmässigt! De andra synderna håller jag för mig själv. Det enda som finns att bekänna från förra veckan är två kakor och två glas vin. Kakorna åt jag utan att skämmas det minsta för vi dansade lindy hop i 2½ timme i samma lokal. Vinet var jag värd. För övrigt inga kakor, inga ostbollar, ingen läsk, inget godis!

söndag 3 april 2011

Kulla Gulla Mac Gyver

Hann precis in på Maxi i tisdags kväll för att köpa "De målade grottornas land". Men hjälp vilken seg och tjatig bok! Ett jäkla tjat om kaveldunets alla förträffligheter, Moderhymnen och Aylas alla häpnadsväckande egenskaper. Om man blandar Kulla Gulla med Mac Gyver får man Ayla. Det blir galet segt att läsa om alla grottor som besöks och alla målningar som beskådas. Ena renen tittade åt vänster, andra renen tittade åt höger, ena mammmuten gick in i grottan, andra mammuten gick ut ur grottan... Jag hade knappt ryckt på ögonbrynen om allt slutat med att Ayla uppfann hjulet ;-)

"De målade grottornas land" får 2 grottbjörnar av 5, knappt läsvärd alltså. Inte direkt en bok som man läser igen. Läsvärd bara om man verkligen vill LÄSA hur hela serien om Ayla slutar. Vill man bara veta så kan innehållet avslöjas på ett tiotal meningar...

Jean M Auels sajt kan man kolla på kartor (skoj!), läsa på om karaktärerna och ladda ner de första tre kapitlen från nya boken.