tisdag 29 mars 2011

Du mamma...

"Du mamma, vet du om att det är Super Mario som är partiledare för Socialdemokraterna nu!" hojtade minsting glatt när han kom hem från skolan. Så nu vet vi det. Mina försök att övertyga sonen om att någon skämtat aprilo med honom gick inte hem.

måndag 28 mars 2011

Toscansk bönsoppa


Om toscansk bönsoppa tyckte vi inte.

onsdag 23 mars 2011

Du mamma...

"Mamma, jag kan inte sova! Jag går upp och räknar fåglar!" teaterviskade tioåringen från övervåningen igår kväll. Så smög han uppför trappan till vårt sovrum och räknade tapetfåglar en stund. Sedan återvände han till sin säng och somnade bums!

fredag 18 mars 2011

Meen...

Inlägget under detta ser kajko ut. Jag gillar inte för stora youtubeklipp. Varje gång jag loggar in för att försöka redigera det inlägget så hänger sig internet helt och hållet! Internet has encountered a big fucking problem and will self-destruct in one second. Gav upp efter sisådär tio försök. Men nya inlägg, det går minsann bra.

Vegpytt (falukorvspytt)

Barnen jublade högt av glädje över den vegetariska pyttipannan! Eller kanske inte... Pytten var enligt barn nr 2 "tom värre än renskav". Stekta kantareller passar himla bra till vegpytten!

Vegetarisk pyttipanna/pyttipanna med falukorv

4 port

8 potatisar
1 palsternacka
2 morötter
lite rotselleri
1 purjo
olivolja att steka i
ca 3 dl kokta kikärter/400 g falukorv
1 äpple
1 tsk torkad timjan el 1 msk färsk
salt och svartpeppar
turkyoghurt, senap

Skala och tärna potatis, palsternacka och morötter smått. Skölj, ansa och strimla purjo. Fräs rotsakerna i stekpanna tills de börjar mjukna ca 10-20 min.

Skär korven i små tärningar. Skala, kärna ur och tärna äpplet. Låt korv, äpple och timjan fräsa med rotsakerna ca 5-10 min.

ELLER blanda i bara äpple och timjan, flytta lämplig mängd vegpytt till egen stekpanna. Stek vegpytten med kikärtor ca 5 min.

Salta och peppra. Servera med yoghurtsås smaksatt med senap.



Gillas skarpt här hemma! En cover som spöar originalet!

tisdag 15 mars 2011

Nudelwok med rostade grönsaker & kyckling

Riktigt gott! Kommer absolut att lagas igen! Hittade receptet i LagaLätt 1/11, men har ändrat lite. Jag köper inte svindyra sobanudlar som det står Renée Voltaire på. Herregud vilka kilopriser det är på de produkterna! Tomoshiraga somen stod det på mitt fina nudelpaket från thaiaffären. Japansk risvinäger fanns ändå hemma och det lät roligare än vanlig vitvinsvinäger. Bra betyg från alla; 3,8 av 5.

Nudelwoken skulle funka suveränt som veg, med shiitake eller quorn istf kyckling!

Nudelwok med rostade grönsaker & kyckling

4 port

3 paprikor, gärna olika färger
1 zucchini
2 rödlökar
1 pkt sobanudlar (250 g)
1 vitlöksklyfta
2 msk färsk riven ingefära
3 msk japansk soja
1 msk japansk risvinäger
2 msk sesamfrön
4oo g kycklingfilé (ca 3 st)
1 påse ruccola
olja att steka i
salt + nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 250 grader. Skölj, kärna ur och strimla paprikorna. Skär zucchinin i cm-tjocka skivor. Skala och klyfta lökarna. Lägg allt i långpanna och blanda med 1 msk olja och ½ msk salt. Rosta mitt i ugnen i ca 20 min, tills grönsakerna fått färg.

Koka nudlarna enl förpackning. Häll av och skölj i kallt vatten. Låt nudlarna rinna av i ett durkslag.

Skala och finhacka vitlök. Blanda med ingefära, soja, vinäger och semsamfrön i en liten skål. Skär kycklingen i mindre bitar. Bryn kycklingen i olja och häll över marinaden. Låt puttra några min.

Vänd ner nudlarna och låt dem bli varma. Vänd ner ugnsrostade grönsaker och ruccola strax innan servering. Gott att strö lite cashewnötter över!

Elaka snutens klagan

Maken är bortrest i jobbet. Igen. Och jag får vara bad cop i tio dagar. Väcka barn, fixa frukost, borsta tänder, koka mat, slicka fat, dammsuga barn, bada köksgolv, väska packor osv. För sjuttioelfte gången förklara för barn nr 2 att det är förbjudet att förvara sina gympakläder i en hög på badrumsgolvet.

Trettonåringen och jag är mäkta förgrymmade över att ha blivit av med VÅR tandkräm. Den packade maken med sig! Vi två har haft en omröstning om detta problem och då vi befinner oss i majoritet, får maken hädanefter ge tusan i vår Vademecum. Vi har fortfarande några tuber Shrektandkräm kvar. Han får ta en sådan. Eller så kan han sno äldste sonens läskigt löddriga Stomatol.

Stackars bad cop skulle behöva en sockrig doughnut till snutkaffet... Och Vademecum.

söndag 13 mars 2011

Vad är grejen?

Vad är grejen med random fetstil kors och tvärs i blogginlägg? För övrigt anser jag att ord som bloggisar och kramizar bör undvikas.

Exotisk smoothie

Ingen höjdarsmoothie. Kommer inte att lagas igen. Medelbetyg 2 av 5, men bara minsting och jag vågade smaka.

Exotisk smoothie

4 glas

1-2 bananer
½ färsk ananas
2 blodapelsiner
6 dl mild yoghurt
2 dl mjölk
2 msk flytande honung

Skala och skär frukten i bitar. Mixa frukten med yoghurt, mjölk och honung. Häll upp i glas. Dekorera med bitar av färsk frukt och gärna färsk mynta.

Konspirationsteorier

Alla mina filmförslag röstades ned av barnen. Vi skulle se melodifestival. Barnen bedyrade att alla dåliga låtar redan åkt ut. Nej, det hade de inte... Röstningen i gårdagens melodifestival var underlig. Varför fick en massa (påhittade?) länder rösta? Eller var det bara Adam Alsing som fick rösta hur mycket som helst? Och varför skulle det ligga i de andra ländernas intresse att Sverige skickar en bra låt? För övrigt anser jag att smörjan bör läggas ner.

lördag 12 mars 2011

Trött & efterklok

Äldste sonen och jag fastnade i filmen "En långvarig förlovning" sent igår kväll. Ingen av oss hade sett den innan. Vi skulle bara börja titta lite, men filmen var så bra att det inte gick att sluta. Om man ser på film till strax innan 2 på natten är det rätt osmart att börja på en ny bok. Den sabla "Sarahs nyckel" var inte slut förrän strax efter 5. Valet stod mellan att läsa klart, eller tjuvkika på slutet. Boken får inte full pott betygsmässigt, men den var klart läsvärd.

Nu ser jag fram emot "De målade grottornas land", men surar lite över att de svenska och engelska versionerna släpps samtidigt. Gillar inte masstart, utan hade sett fram emot lite försprång som vanligt ;-)

söndag 6 mars 2011

Ny favorit!

Vår nya favoritfilm! Rekommenderas varmt!

Heureka, jag har dem!

Så dök de till slut upp, de försvunna teaterbiljetterna! Jag har verkligen undrat när, var, om och hur de skulle dyka upp. Men spåtanten hade fel, för de låg inte alls bland tyg. De verkar faktiskt ha gömt sig bland papper hela tiden. Förvisso bland underliga papper. Tyvärr var maken med när jag hittade biljetterna, så alla eventuella planer på att gömma biljetterna i hans garderob gick åt fanders.

fredag 4 mars 2011

Solkatter


Det är inte alls dumt att fortfarande ha julbelysning på balkongen! Den numer släckta ljusslingan skickar så fina solkatter över hela vardagsrumstaket då!

Sjutton...

Jonny på Smartson är inte så smart

Jonny på Smartson är inte så smart. Han har skickat samma mejl sexton ggr de senaste två dagarna. You have been added as a user on the blog Smartson Testpilot Dr. Oetker Tradizionale. Jomen, jag har fattat det! Måste bara hämta ut pizzan som ska provsmakas. Men den där Jonny är nog inte den randigaste zebran på savannen ;-)


Foto härifrån.

tisdag 1 mars 2011

Achmed eller Othello?

Vi fick överta ett presentkort hos Ticnet av svärföräldrarna. Det brann i knutarna, för presentkortet gick ut vid midnatt igår. Vi var tvungna att boka och hämta biljetter bums. Äldste sonen tyckte att vi var rätt sjuka i huvudet som ens tvekade mellan Achmed och operan Othello. De bra platserna på Jeff Dunhams show var tyvärr alldeles för dyra. Othello kanske också vrålar "Silence! I kill you!"? Fast på italienska då...
Bilden har jag lånat från Svenskt Tenn. Vill ha!