torsdag 25 november 2010

Iakttagelser en torsdag eftermiddag

Barn nr 3 är min säkerhetslina på mornarna. Han är läskigt morgonpigg. Har jag inte tagit mig upp kl 7 säger han till. Imorse råkade han kolla fel på klockan och väckte mig kl 6.

Det är mycket sannolikare att barn råkar ut för nattliga missöden i sängen om de fått nya lakan, samt om maken är bortrest.

Snöskoveln från Ica MAXI är bland det rappligaste jag någonsin skottat snö med. På sin höjd kan den skotta pudersnö.

Dörren till vårt förråd ute går inte att öppna. Stenhelvetet som vi lade framför dörren för att ha något att kliva på har höjt sig, förmodligen pga tjälen.

Små gröna nagellack gills inte.

Istället för att dra något gammalt över sig kan man shoppa en ny filt att dra över sig.

onsdag 24 november 2010

Får man hälsa till mor och far?

Jag har fått en award av Librarybeth. Tackar och julbockar. Sju saker om mig alltså. Hmm...

1. Jag vantrivs när det är rörigt hemma. Blir trött och stressad.
2. Jag har väldigt snälla och omtänksamma söner.
3. Jag gillar inte att min man reser så här mycket som han gör i sitt jobb.
4. Älskar nagellack, men har gett mig själv ett litet* inköpsstopp tills jag hunnit testa alla färger jag redan har.
5. Tycker inte om muskot och kryddpeppar. Kan möjligen klara kryddpeppar i sill. Varm kryddpeppar är fruktansvärt!
6. Sitter just nu och smygäter barnens lördagsgodis.
7. Håller med Librarybeth dårå, men förutom fred på jorden önskar jag mig ett färdigt hus.

Awarden skickar jag vidare till alls som vill svara!

*skulle det dyka upp något häpnadsväckande oumbärligt kan inköpsstoppet tillfälligt hävas ;-)

Jakten på ljusstaken

Man har inte samma logik i november, som man hade i juni. Adventsljusstaken för stearinljus har alltid legat i kökssoffan. Bara det att vi sålde kökssoffan direkt när vi flyttat in i huset. Alltså lade jag (förmodligen jag...) ljusstaken på ett logiskt ställe, där den skulle vara lätt att hitta. Förmodligen på det troligaste stället att leta på framåt december. Alla andra adventssaker ligger i en egen låda märkt med "adventspynt". Alla tomtar och julgranspynt ligger i ett eget hörn i förrådet. Adventssljusstaken är väck. Men jag har hittat Anubis!

Försenad tapetleverans

De ringde från Engelska Tapetmagasinet angående våra tapeter från Osborne & Little. Jag hann bli helt kallsvettigt skräckslagen vid tanken på att tapeten kanske utgått helt. Nej inte igen! Tyvärr har tapeterna blivit försenade från England och kommer först i mitten av december. Puh! Det var ju inte hela världen!



Jag är sjukt danssugen, men det är ingen socialdans förrän nästa vecka. Nå, man kanske kan fälla ner slagbordet och sociopatdansa i köket istället ;-)?

Chokladsufflé

Fick ett retsamt mail från maken. "En mkt trevlig chokladsufflé som var knaprig utanpå och flytande i mitten. Kocken sa "Visst kan ni få receptet - ni kommer aldrig att kunna laga den ändå..." Skickar vidare för att spara och ev testa... ...eller om du vill... ;-)"

Meen hallå! Det går överhuvudtaget inte att begripa receptet!? 1 protein, är det typ en äggvita de menar eller?

Chocolate soufflé

8 servings

80 g Couverture
20 g Cocoa powder
1/4 l Milk
50 g Butter
50 g Flour
1 Protein
4 Yolk
70 g Sugar
4 Protein
2 cl Cointreau

GOOGLE translation
1. Milk couverture and cocoa to a boil, thicken with flour and butter. 1 egg yolk + lift underneath.
2. Allow to cool, add Cointreau. Beat egg whites with sugar, then gently lift underneath. Buy it in buttered and sugared ramekins refractory fill. 180 ° C in the oven for about 35 minutes. bake.

Updated english version
1. Boil up the Milk with the chokolate (couverture) and bind the mixture with flour and butter. Then fold in the egg white and the yolk.
2. Let the mixture cool down and then season to taste with Cointreau. Then heavily blend the white of the egg together with sugar until it is firm. Carefully fold this blended white egg to the cooled down chocolate mixture. Then right away put it into a buttered and sugared fireproved form. Bake the soufflé for 35 minutes at 180°C in the oven.

GOOD LUCK and enjoy your soufflé!

Grön thaikyckling med nudlar

Ett enkelt recept som är lätt att variera. Köp någon roligare currypasta i thaibutiken. Panang curry paste gillar vi. Använd fler, eller andra grönsaker. Koka ris till istället för nudlar. Medelbetyg 4 av 5, dock saknades två familjemedlemmar.

Grön thaikyckling med nudlar

4 port

3-4 kycklingfiléer, strimlas
1 röd lök, skivas tunt
olja att steka i
2-3 msk grön currypasta
1-2 msk fisksås
1 burk kokosmjölk (400 ml)
1 påse färsk spenat
1 pkt äggnudlar (250-300 g)

Stek kycklingstrimlorna med löken. Blanda ner grön currypasta och fräs lite till. Häll på kokosmjölk och sjud i några minuter, tills kycklingen är genomkokt. Smaka av med fisksås. Koka nudlarna enligt förpackningen. Blanda ner nudlar och hel spenat i grytan.

tisdag 23 november 2010

Vardagsrumsrealism

Lovade att bjuda Librarybeth på realistiska bilder av vårt vardagsrum. I några få dagar hann det vara tomt framför bokhyllan. Sedan sabbades allt av att alla kartonger med slalompjäxor, längdpjäxor, vinterkläder och skor bars in från det oisolerade uteförrådet. De stora bruna kartongerna innehåller duschväggar. Förhoppningsvis ska de sättas upp till helgen. Förhoppninsgvis får vi även tag i de gardiner vi hade tänkt oss i vardagsrummet. Det känns lite blekt med de tunna vita sommargardinerna. Den ena växten ser minsann också ganska blek ut.

Om man fotar på sniskan syns röran inte lika väl...

...som om man fotar på osniskan.

måndag 22 november 2010

Pustar ut

Det är inte klokt så bra instruktörer vi hade på helgens lindykurs! Galet kul! Är så glad att jag klarade mig förbi helgen utan att bli sjuk. Äldste sonen insjuknade på lördag kväll, så maken och jag hann inte socialdansa så värst länge innan vi ringdes hem. Om vi andra insjuknar nu, så är det inte hela världen. Jag hann ju dansa klart först!

fredag 19 november 2010

Den gnagande känslan

En gnagande känsla av att något känns fel. Som att man glömt strykjärnet på, glömt att låsa ytterdörren, glömt plånboken på ICA. Helt enkelt att man missat något elementärt. Hur kunde det komma sig att den vita tapetvåden till vänster om fototapeten var så ful? Så toapappersgrå? Alla tapeter i lådan var vita. Alla hette Qvintus. Både maken och jag hade kollat. Alla tapeter var vita Qvintustapeter. Samma vita Qvintus som överallt annars i huset. Men ändå!? Den gnagande känslan fick mig att avsluta tapetseringen ett tag.

När jag fortsatte tapetsera igår kväll var den gnagande känslan kvar. Jag jämförde och jämförde, men kunde ändå inte fatta hur den ena Qvintus kunde vara så ful. Alla påbörjade tapetrullar lades i karantän och jag öppnade en sprillans ny. Den nya fick blyertskryss innerst, så att jag skulle veta med säkerhet vilken jag använt. De vita tapetvåderna till höger om fototapeten sattes upp. Vita, inte toapappersgrå. Och då klickade det till i hjärncellen! Den fula Qvintus var för tusan ingen Qvintus! Vi satte en enda vägg med annan fulare och billigare tapet. En vägg som ändå skulle målas klargrön. Det var såklart en restbit från den tapeten! Toapapperstapeten revs ned omedelbart, så att den inte skulle få för sig att härda fast i väggen. Vem vet vad tapeter kan pyssla med nattetid. Nu har jag lärt mig vad spaltbar betyder.

torsdag 18 november 2010

Let there B-light!

Äntligen har vi el på översta våningen. Elektrikern var här i tisdags. Skönt att slippa skarvsladdar. B-light taklampan fick hamna på kontoret tills vidare. Har aldrig tapetserat tidigare, men det går riktigt bra. Känns bra att jag får övningstapetsera innan det är dax för den betydligt mer komplicerade sovrumstapeten... Fototapeten var hyfsat lydig att få på plats. Lite trixigare eftersom jag ville ha den över hörnet. Det fattas fortfarande en våd med träd längst till höger. De andra väggarna får vit tapet. Maken var så nyfiken att jag var tvungen att maila honom bilder, haha!


Kardemummakaffe aka bullkaffe

Bara att inse att det inte alls blir någon säng på ett tag. Mortla några kardemummakärnor och lägg i prezzokannan tillsammans med kaffet. Då får man extra gott kaffe som smakar bulle! Torde funka även i kaffebryggare eller perkulator. Jag brukade ha en egen pepparkvarn till kardemumma, men den gick sönder. Måste verkligen ta och köpa mig en ny! Vore förstås snyggast med en till spice boy.

Oops nu

Idag väcktes jag mer än lovligt tidigt av att barn nr 3 stod i trappan och vrålade att barn nr 4 kräks. Vissa besked vaknar man oerhört snabbt av. Nu har jag suttit i telefonkö till tandläkaren för att avboka tandläkartiden för barn nr 2. Tio minuter i kö och sedan möts man ändå bara en telefonsvarare. Vafalls!? "Gäller det avbokning var snäll lämna namn, telefonnummer, födelsenummer, tandläkarens namn, längd, vikt, skostorlek, födelseort, favoritmat och avsluta med dubbelstjärna trippelfyrkant". Säng, säng, säng.

Kanske vår nya säng

onsdag 17 november 2010

Oops då

Fick sms från Folktandvården. Barn nr 2 har tydligen en tandläkartid imorgon em. Det hade jag inte en aning om! Vilken tur att de messar dagen innan! Vi hade totalt missat att skriva in i familjekalendern. Det blir en sambandscentral i hallen sen. Jag har grundmålat en garderobsdörr med magnetfärg och nu är det dax för två lager skoltavellack.

måndag 15 november 2010

Tragisk tandvärk

Sedan lunchen igår har jag värsta tandvärken. Jag råkade bita sönder en tand på en nötskalbit som var kvar i brödet. Jäkla pavé de miel et noix. Om detta hade hänt i USA hade jag fetstämt Bonjour för sveda och tandvärk. Lyckades få en tid hos min tandläkare imorgon. Det ser ut som att jag bitit loss en stor flisa av tanden och att tandflisan fortfarande sitter kvar bredvid tanden. Nu käkar jag ipren, mår tjyvigt och tycker jäkligt synd om mig själv :-(

lördag 13 november 2010

Fina anteckningsblock

Det övre blocket har vi för handlalistor. Mycket roligare än vårt gamla tråkblock. Det undre fick maken i farsdagspresent i förskott idag ;-) Blocken kostar 35 kr på Lagerhaus.



torsdag 11 november 2010

What MacGyver did this month

Arga snickarens beräkningar skrämde upp oss rätt rejält. Läskigare än en skräckfilm ;-)!

  • Sovrumstapeten är beställd från Engelska tapetmagasinet. Jag mailade igår för att få hjälp att räkna ut tapetåtgången. Supersnabbt svar! En halltapet fick hänga med i beställningen. Det tog bara en månad att ta itu med beställningen....
  • Vi har åtminstone köpt hem längre sladdar till kökslamporna. Vi råkade även spontanköpa en snygg svart taklampa till halva priset. Vet inte exakt vart den ska hänga än, kanske hos barn nr 2.
  • Hallgarderoben är klar! Det blev tråkig men effektiv Elfa-förvaring.
  • Taket är färdigmålat på kontoret/gästrummet. Spärrfärg och vanlig takfärg. Tapeterna är beställda. Fototapeten från Mr Perswall ska jag hämta imorgon.
  • Elektriker ska komma och fixa all el på vinden/översta våningen/tredje våningen. Vi är rätt oense om exakt vad det våningsplanet bör kallas.
  • osv, mm, osv återstår att fixa

Kära fråga Olle!

Vet inte vad som hänt, men jag har helt tappat lusten. Jag som brukade vara omättlig! Varken fredags- eller lördagsmys lockar. Försökte tom på vardagskvällar, även om det kändes omoraliskt i början. Barnen sover som stockar, men tänk om grannarna skulle se. Trots avhållsamhet i flera veckor har lusten inte kommit tillbaka. Inte ens ett glas rödvin hjälper. Snälla Olle hjälp mig! Vad ska jag köpa imorgon istället för ostbollar?

Hälsningar

Anna Nonym

tisdag 9 november 2010

Plupp and the moodboard

Pluppfaktorn uppstod för ett antal år sedan, när maken tyckte att jag använde konstiga ord. Ord som är så konstiga att det betyder ungefär lika mycket som plupp för honom. Inget alls med andra ord. Den gången gällde det SPA. Jättekonstigt och absurt ord enligt honom. Sedan dess svarar vi bara plupp när den andre använder udda ord. Bilmotorer, kubik och elprylar är väldigt mycket plupp för mig.

Nu pågår hårda förhandlingar om hur kontoret ska inredas. Bohemisk ateljé i naturfärger tävlar mot arkitektkontor. Vadå arkitektkontor? Cleant och spartanskt med dyra möbler och en färgklick? Jag kan väl inte se bilderna i hans hjärna heller. Igår föreslog jag att maken skulle visa sina idéer med en moodboard. Plupp, plupp, plupp och fniss. Vadå moonboard!? Han hörde lite fel och associerade med moonboots. Får se om han nappar på förslaget. Just nu kan man göra enkla moodboards i Åhléns stilverkstad, dock bara med deras produkter. Roligast vore förstås om man kunde få in husritningarna i mydeco's 3d planner!

måndag 8 november 2010

Bosses toscakaka

Svärfadern är väldigt förtjust i toscakaka. Särskilt toscakaka med extra mycket tosmasmet på. I lördags fixade han maten och jag efterrätten. Tyvärr blev barn nr 3 och 4 utan kaka, så jag bakade en ny åt dem idag. Så himla ädelt av mig va ;-)?

Toscasmeten kan halveras om man känner för det.

Bosses toscakaka

3 ägg
2½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
100 g smält smör
2½ dl mjöl
(nix, nope inget bakpulver)

Värm ugnen till 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i vaniljsocker och smält smör. Vänd försiktigt ner vetemjölet. Häll smeten i en smord och mjölad form (vanl rund springform). Gräddas i nedre delen av ugnen i ca 25 min, tills kakan stannat någorlunda i mitten. Under tiden gör man toscasmeten.

Tosmasmet

100 g mandelspån
1 dl socker (råsocker funkar ovanligt bra till toscasmet!)
100 g smör
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk (eller grädde om du råkar ha)
en skvätt sirap (sirap är så kladdigt att mäta, ca 2-3 msk kanske)

Blanda allt i en liten kastrull. Hetta upp under omrörning, men koka inte för då kan smeten skära sig. Häll smeten på kakan och grädda tills toscan fått fin färg, ca 15 min.

Också före & efter, men inte lika kul

I våras nappade vi på ett prenumerationserbjudande på Elle mat & vin. Man skulle få fina servetter från Gant som premie. Jag tyckte att jag var rätt listig som även gav bort en prenumeration till svärföräldrarna. Fem månader tog det för Aller att skicka premien... Den utlovade premien har tyvärr tagit slut. De "har valt att ersätta med en likvärdig premie". Vadå likvärdig!? Det är bland de fulaste servetter jag någonsin sett! De åker direkt till Myrorna utan att ens passera linneskåpet. Svärmodern ringde och undrade om det verkligen var meningen att servetterna skulle vara SÅ fula. Hon ville inte mottaga fyra extra (våra alltså), för att kunna duka till åtta. Hon avböjde vänligt, men bestämt. Mycket bestämt rentav. Aldrig i livet, tror jag bestämt nämndes. Aller får förhoppningsvis även mottaga hennes synpunkter. Mina fick de nyss via mail.

Före



Efter

söndag 7 november 2010

Före & efter

Den lille gröne har avrest. Åtminstone tror jag inte att min virkande svärmor hann ana något... Beklagar bildkvalitén. Det var sent, vinet var gott, jag fnissade konstant och hade rätt bråttom med nystandet.

Före

Efter...

Två tv-lösa veckor

I torsdags em fick vi tillbaka tv, telefon och internet. Två tv-lösa veckor blev det. Det vore rätt kul att brodera en liten julklappstavla med texten "Du skall icke såga!".