måndag 30 november 2009

Årets egojulklapp!

Årets julklappsinköp påbörjades med en rejäl egojulklapp; biljetter till KISS i Stockholm 12 juni! Svärmor är inbokad som barnvakt. Biljetterna står i brevstället på skrivbordet. Biljetterna till Buddy Holly (musikalen med Brolle alltså) står också där. Om några biljetter skulle försvinna så behöver jag inte ringa någon sierska.

torsdag 26 november 2009

Olycksbådande vibbar

Barn nr 2 mår inte bra. Han mår kräksilla. Jag mår inte heller helt okej. Härom dagen kom minstingen hem och berättade att "... på min skola fick magsjuka mitt på ett bord!". Jag kom osökt att tänka på sportlovet -08 när minstingen lyckades smitta ner fjorton pers i fjällstugan... Värsta sportlovet i mannaminne.

Att leta kläder till fjortonåringar

Jag gav mig ut på julklappsshopping idag. Jag skulle köpa barnkläder, men det gick så fruktansvärt dåligt. Det är skitsvårt att hitta snygga kläder till fjortonåringar. Det ska inte vara barnsligt eller tråkigt. Jag hittade inget till de andra barnen heller. Mission very unaccomplished. Nu har jag istället tvingat sonen att hissa och dissa tröjor från La Redoute. Det slutade faktiskt med tre hiss! Och så slank det med lite till mig, hur nu det gick till.

Ugnsgratinerad fullkornslasagnette

Jag hade för mig att den här pastagratängen var ganska ätlig. Jag mindes fel. Medelbetyg 2,3 av 5. Femma från barn nr 3, dödskalle från barn nr 2 och barn nr 1 värmde hellre rester. Barn nr 3 kan få pastagratäng till lunch både lördag och söndag...

Ugnsgratinerad fullkornslasagnette

4-6 portioner

7-8 dl (250-280 g) Kungsörnen Lasagnette Fullkorn
300 g nötfärs
1 gul lök
½-1 finhackad chili
1 morot
1 bit (ca 50 g) rotselleri
olivolja
ca 500 g krossade tomater
2 msk tomatpuré (alt chilisås om man saknar chili)
5 dl buljong (tärning+vatten)
1 burk (ca 400 g) röda linser (alt koka 1 dl linser)
1 dl hackad persilja
1 tsk salt, svartpeppar
1-2 dl riven ost

Sätt ugnen på 200˚C. Koka linser enl paketet. Skala och hacka löken. Skala och grovriv rotfrukterna. Bryn köttfärs, lök, rotfrukter och chili i lite olivolja. Tillsätt tomater, tomatpuré och buljong. Koka upp och låt småkoka ca 10 min. Slå av spadet på linserna och tillsätt dem tillsammans med persiljan till köttfärssåsen.
Smaka av med salt och peppar.

Rör ihop pasta och sås i en smord ugnssäker form, blanda väl. Strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen, ca 45 min. Täck med aluminiumfolie om den blir mörk. Låt gratängen vila en stund innan serveringen. Servera med en blandad sallad.

onsdag 25 november 2009

Choklad- & lavendel cupcakes med frosting

Idag kom elvaåringen hem från skolan och var sugen på att baka något, typ cupcakes (sic!). Jag har aldrig bakat cupcakes. Fattar inte grejen. Varför duger inte vanliga muffins? Vi letade recept på internet och fastnade för ett recept från Leila. Jag fattar grejen nu. Det här var nog det smarrigaste jag bakat på länge! Medelbetyg 4,2 av 5, solklar femma från mig.

Jag förenklade Leilas recept en aning. Orka vattenbada chokladen liksom. Den smälte lika bra i gräddblandningen! Frostingen kan ev behöva svalna lite för att bli snyggare. Vår frosting var lite för varm, för den flöt ut lite. Jag använde lavendelsocker istället för bara lavendel. Det funkade bra.

Choklad- & lavendel cupcakes

ca 12-14 st

3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker (gärna hemgjort)
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao av god kvalitet
1 nypa salt
50 g smör
1 dl vispgrädde
1 msk lavendel (färsk eller torkad)
2 msk kallt kaffe
100 g mörk choklad 70%

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
4. Koka upp smör, vispgrädde och lavendel låt det koka i cirka en minut. Hacka den mörka chokladen grovt och låt den smälta i gräddblandningen.
5. Blanda detta i äggsmeten. Tillsätt kallt kaffe och mjölblandning.
6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 3/4 med smet.
7. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Prova med en sticka, de ska inte vara kladdiga. Låt svalna.

Choklad- & lavendel frosting

250 g mörk choklad 70%
1½ dl vispgrädde
1 msk lavendel (färsk eller torkad)
2 msk honung
1 nypa flingsalt
1 msk smör
100 g philadelphiaost

1. Hacka chokladen fint.
2. Koka upp vispgrädde, lavendel, honung, flingsalt och häll den över chokladen under mixning. Tillsätt smör och philadelphiaost och ”pulsmixa”.
3. Fyll frostingen i en spritspåse med tyll och spritsa på varje cupcake. (Låt ev frostingen svalna en aning innan den spritsas på.) Garnera med strössel eller blommor.

Ibland undrar jag hur jag kan komma ihåg så konstiga låtar.

Bulgursallad med grönsaker & limeyoghurt

Dagens middag får inget häpnadsväckande betyg, men är hyfsat snabblagat och ganska färgglatt.

Bulgursallad med grönsaker & limeyoghurt

3 dl bulgur (eller couscous)
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
3 paprikor, gula och röda
2 stora rödlökar
1 squash
250 g körsbärstomater
100 g rucolasallad

Limeyoghurt:
4 dl turkisk yoghurt
saft och skalrasp av en lime
1-5 msk sweet chilisås (efter smak helt enkelt)
1/2 tsk salt

Sätt ugnen på 225 grader. Koka bulgurgrynen cirka 15 minuter i dubbla mängden vatten med grönsaksbuljongtärning. Dela squashen. Skrapa ur eventuella kärnor med en sked. Skär i halvcentimetertjocka halvmånar. Skär rödlök och paprika i strimlor. Blanda grönsakerna i långpanna. Stänk på lite olivolja. Salta och peppra. Stek i ugnen ca 20 minuter.

Dela körsbärstomaterna i halvor. Blanda bulgurgryn med stekta grönsaker, tomater och rucola och lägg upp på ett stort fat. Rör ihop yoghurtdressingen och servera till.

Fast förresten

Att käka barr och gå i ide låter fortfarande som en utmärkt plan, men skicka en hemul att väcka mig lagom till sportlovet!

tisdag 24 november 2009

Tänk om man vore ett mumintroll

Mörkret och regnet tar kål på den lilla ork man hade. Tänk ändå om man vore ett mumintroll; käka barr och gå i ide tills framåt vårkanten. Julklapparna kan jag öppna när jag vaknar. Måste jag välja mellan barr och julklappar tror jag fasiken att jag väljer barren. Bara jag får sova.

fredag 20 november 2009

Sänkt åldersgräns på New Moon!

Åldersgränsen sänks till 11 år! Barn nr 1 lär bli glatt överraskad. Jag har messat honom de glada nyheterna. Frågan är alltså inte längre om eller hur vi ska se filmen, utan bara när! Barn nr 2 tyckte att "Twilight" sög, så han vill inte se "New Moon" på bio. Makens intresse är också obefintligt.

torsdag 19 november 2009

En award från Pia


Jag är awesome, för det har Pia sagt! Med min award följer uppdraget att berätta tio nyheter om mig själv.

1. Nattuggla utan dess like.
2. Gillar att gå på opera.
3. Har sjukt många klänningar (slutade räkna när jag kom typ till 80...).
4. Är en jäkel på hemlagad bearnaisesås, äter ogärna pulverbearnaise.
5. Är utbildad instruktör och ledde pass i några år.
6. Läser helst fantasy, kokböcker eller utländska modetidningar.
7. Drömyrket som liten var bibliotekarie, för de fick läsa böcker hela dagarna på jobbet.
8. Har hett temperament...
9. Dansar orientalisk magdans.
10. Kan sy det mesta, men syr inte längre kläder.

Gillar & ogillar

Fick en utmaning från Molly. Listan skulle nog kunna bli hur lång som helst. Det här är den rimligt långa versionen.

Gillar:
Min familj
Humoristiska människor
Jul & julklappar
Pudersnö, klarblå himmel och 5 graders kyla
Mina carvingskidor
Lindy hop
Polkatryffel från Åre Chokladfabrik
Saltlakrits
Kraftiga rödviner
Svarta skor med klackar
Min grå cashmeremunkjacka med Hello Kitty på
Smycken från Björg, se även julklappar ;-)

Ogillar:
Eyeko
Regn & höstmörker
Blodpudding
Förnedrings-TV

Sexåringen har hittat R!

Själva letandet efter R har varit en ganska känslig period. Inget man har kunnat skoja om med sonen. Nu har han huxflux hittat R och har så starka R att det bara rrrrringer om det!

tisdag 17 november 2009

Tävling hos Free Fashion Stockholm!

Pia på Free Fashion har fixat en tävling där man kan vinna en fin klänning! Medium borde nog bli lagom på mig. Först försökte jag stajla om modellens något buttra uppsyn, så att hon skulle se lika glad ut som jag blir om jag skulle vinna. Hon fick prova väldigt många frisyrer! Till slut valde jag att göra som jag brukar, helt enkelt kapa bort huvudet. Pia, visst blev det likt!?

Mjölkchokladkladdkaka med tranbär

Tre dagar i rad med recept från Ica. Rätt ovanligt. Mjölkchokladkladdkakan fanns med i senaste numret av Buffé. Grädda inte för länge! Mitten av kakan fick högre betyg än kanterna. Det blir en god, lite kolaaktig smak av mjölkchokladen. Medelbetyg 3,8 av 5. Undrar hur kakan skulle bli med mörk choklad?

Mjölkchokladkladdkaka med tranbär

150 g mjölkchoklad
150 g smör
2½ dl socker
3 ägg
2½ dl vetemjöl
150 g torkade tranbär

1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Lägg ett bakplåtspapper på bottnen av en springform, ca 24 cm i diameter. Fäst papperet genom att spänna fast ringen.
3. Finhacka chokladen (eller bryt den i bitar). Smält smöret. Ta av från värmen och tillsätt chokladen. Rör tills den har smält. Tillsätt socker och ägg, rör ordentligt. Blanda i mjölet och tranbären.
4. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna minst 3 timmar före servering. Servera ev med en klick lättvispad grädde.

måndag 16 november 2009

Pakora (indiska friterade grönsaker)

Ibland brukar maken och jag lunchdejta på en indisk restaurang som har grymt bra buffé. Pakora kan jag äta mängder av där, men jag har aldrig testat att laga själv. Idag lagade jag en snabb indisk vegetarisk gryta med kikärtor, för att hinna laga pakora som tillbehör. Receptet tog jag från Icas sajt. Jag friterade lökringar samt skivor av aubergine och potatis. Helt okej, men jag ska nog leta efter ett annat recept nästa gång. Först gjorde jag dubbel sats av smeten enligt receptet. Det blev för salt, men barnen åt som galningar ändå. De bönade och bad om fler lökringar och mer potatis! Jag skojar inte! Då gjorde jag en enkel sats av smeten, med bara halva mängden salt. Klart bättre, men jag skulle vilja ha mer eller andra kryddor i. Chili istället för chilipulver kanske? Mycket bra betyg från alla, utom från elvaåringen som var på ett synnerligen surt humör. Han tyckte att det var meningslöst att fritera något annat än kyckling eller räkor.

Pastarullar med färskost & skinka

Igår blev det pastarullar med färskost och skinka till middag. Recepet fanns i Icas tidning Buffé för ett antal år sedan. Jag lagar med färsk lasagne. Tro mig, man vill inte jäklas och koka torra lasagneplattor! Receptet är aningen snålt tilltaget. Jag lagade dubbla. Det enda som blev över var en liten lunchlåda med fem pastarullar. Tyvärr tänkte jag inte på att koka dubbel sats av tomatsåsen. Det hade nästan behövts.

Till mig själv gjorde jag en veg.variant med soltorkade tomater och örtmarinerade gröna oliver. Ta undan en klick av philadelphiaröran och blanda i hackade tomater och oliver. Mina rullar var klart godast!

torsdag 12 november 2009

Det är fult att tjuvkika

Halvvägs in i tredje boken och har fullt sjå att inte tjuvkika. Vågar inte ens läsa baksidan på den sista boken ifall den skulle råka trilla i golvet så att epilogen syns. Om det nu finns en epilog. Vete tusan om jag har tid att laga middag.

11 budord för att bli en succébloggare!

En blogg som jag läser är Charlotta Flinkenbergs. Hon brukar vara läsvärd och bjuder på ärliga bilder. Kan bara varmt rekommendera hennes insiderguide:
11 budord för att bli en succébloggare!

Tyst barn, mamma läser!

För att försöka förstå hypen kring "Twilight" beställde jag hem en box med alla fyra böckerna på engelska. Första boken sabbade jag genom att se filmen först. Fel ordning. Dumt. Men så fortsatte jag med "New moon".... Först 21 timmar senare kunde jag lägga ifrån mig den, för då var den slut. Några av de där timmarna ägnades åt sömn. Annars har jag varit aningen okontaktbar. Men jag hämtade barnen och lagade middag! Tyvärr är maken ointresserad av att gå och se "New moon" på bio och sönerna är för unga. Då får jag väl gå själv då. Nu tar jag itu med tredje boken!

Älgfärsbiffar med lingonsås

Onsdagens middag blev älgfärsbiffar med lingonsås. Biffarna gjorde jag som vanligt. Receptet på lingonsåsen hittade jag i Allt om Mats mail. Jag ids såklart inte koka såsen vid sidan av, utan hällde i ingredienserna runtom biffarna och lät allt puttra några minuter. Mycket bra betyg från alla utom elvaåringen.

måndag 9 november 2009

Eyeko, eko, eko...

Det är nu tre månader sedan jag beställde från Eyeko. Det har gått en månad sedan de lovade att skicka igen med "signed for service". Min order har fortfarande inte levererats. Det måste vara den sämsta nätbutik jag någonsin råkat ut för! På deras startsida står det numera "We no longer use Royal Mail for international post so expect quicker deliveries". Tja, långsammare kan de väl knappast bli? Min order var inte stor. Jag har bara kastat 83,24 kr i sjön. Till deras ära/vanära skapar jag den nya kategorin saker som suger. Eyeko suger!

lördag 7 november 2009

Ibland blir man glad!

Ibland hittar jag sådana trevliga överraskningar i vinstället! Svärfadern brukar lämna någon flaska där emellanåt. Simonsig Chenin Blanc -08 finns i beställningssortimentet. Ett gott, fruktigt och lättdrucket vin. Funkade fint till lax med nöttäcke. Jag gillar inte bleka blaskiga vita viner som knappt smakar något.

måndag 2 november 2009

Att lura svärmor

Under höstlovet var svärmor här för att hjälpa till med grabbarna. Jag kom på ett fiffigt bus och invigde maken samt äldste sonen i planen. Vi gjorde i ordning en fejkad matsedel med maträtter som svärmor avskyr. Tanken var såklart att hon skulle gå i taket och protestera. Vi lyckades inte helt. Hon hade verkligen funderat varför vi planerat in så jäkla mycket veg.mat, men valde att hålla tyst.

onsdag: Ugnsgratinerad blekselleri, pasta
torsdag: Veg. rotsaksgryta med rödbetor
fredag: Köttfärslimpa, pressad potatis

Jag ligger lågt

Sjukt galghumoristiskt. Några närmre förklaringar kan ej lämnas.