fredag 27 februari 2009

Chokladkaka à la Varenne

Påminner mer om chokladtryffel än om chokladdkaka! Kakan är skapligt lätt att göra och kräver bara en kastrull och ingen bunke. Dessutom behöver formen inte smörjas och kakan innehåller inget mjöl. Bör helst göras dagen innan så att den hinner stelna, men det funkar hyfsat att baka den tidigt på dagen om den ska ätas sent på kvällen. En bra sportlovsefterrätt!

Chokladkaka à la Varenne

1 dl starkt kaffe
250 g mörk choklad
250 g smör
2 dl strösocker
4 ägg

1. Sätt ugnen på 175°. Klä en rund form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter) med aluminiumfolie (just med den här kakan så funkar det faktiskt bäst med folie!).

2. Mät upp starkt varmt kaffe i en kastrull och sätt den över svag värme.

3. Bryt chokladen i bitar och lägg ner dem i kaffet. Rör tills chokladen smälter. Kaffet får inte koka.

4. Mät upp smör och socker. Tillsätt lite smör i taget omväxlande med socker. Rör under tiden så att allt blandas väl.

5. Ta kastrullen från värmen och vispa ner äggen i chokladsmeten.

6. Häll smeten i formen. Grädda på nedersta falsen ca 1 timme. Kakan pöser först upp men sjunker sedan ihop och ytan blir vackert krackelerad. Den är fortfarande kladdig efter gräddningen men stelnar när den får stå i kylskåp. Lättvispad grädde är gott att servera till.

torsdag 26 februari 2009

Mustig viltgryta

Jättegod gryta, perfekt sportlovsmat! Går bra att laga i förväg och värma upp. Noja inte över decilitern socker. Det blir inte ens en msk/portion och det är inte direkt någon vardagsgryta.

Mustig viltgryta

8 port

1,5 kg benfritt kött av bog eller ytterlår (vi brukar laga på nöt- eller älgkött)
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 st morot
75 g rotselleri
1 st röd spansk pepparfrukt
2 msk smör
2 msk neutral olja
1 st kanelstång
2 st stjärnanis
1 st lagerblad
1 dl strösocker
1 dl balsamvinäger
5 dl vatten
5 msk koncentrerad kalvfond
2 msk maizena majsstärkelse

Tillbehör
300 g broccolibuketter
potatismos, med svamp (el pressad potatis med snabbfrästa kantareller vid sidan av)

1. Ansa och skär köttet i 4x4 cm stora bitar.
2. Skala och hacka lök och vitlök, skala och tärna morot och selleri. Kärna ur och finhacka pepparfrukten.
3. Hetta upp hälften av vardera smör och olja i en gryta. Salta, peppra och bryn köttet i omgångar och ta upp efter hand.
4. Tillsätt resten av smör och olja och fräs grönsaker och kryddor ett par minuter. Tillsätt köttet och rör om. Ställ åt sidan.
5. Smält sockret i en stor kastrull på medelstark värme tills det är ljusbrunt. Passa noga. Dra kastrullen åt sidan och häll i balsamvinäger, vatten och fond. Koka upp under omrörning tills sockret smält i botten.
6. Häll såsen över köttet. Lägg på lock och låt sjuda ca 1 timme tills köttet känns mört.

- Hit kan förberedas -

7. Rör ut majsstärkelsen i vattnet (lika delar vatten som majsstärkelse) och rör ner i den sjudande grytan. Koka upp under omrörning.
8. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och sjud broccolibuketterna ca 3 min. Häll av vattnet och rör ner dem i grytan. Servera med gratinerat potatismos med svamp.

Receptet är från Allt om mat.

Antonios köttfärssås

Recept från Anna Bergenström (kokboksguru). Den absolut godaste köttfärssås vi vet! Förutom elvaåringen då, som hädar genom att föredra skolans köttfärssås. Det blir väldigt mycket sås, men den går bra att frysa in.

Antonios köttfärssås

Ca 10 port

5 gula lökar
150 g rotselleri
Några msk olivolja
1 kilo köttfärs
2 burkar hela tomater (á 400g)
3 dl vatten
2-3 buljongtärningar (mörk oxbuljong 2 st brukar jag ta)
2-3 dl rött el vitt vin (och ett glas till kocken!)
1 dl tomatpuré
1 tsk socker
2 tsk salt ev.
Nymald svartpeppar
2 msk smulad torkad oregano el basilika
4 vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde

Skala och finhacka löken. Skala och skär sellerin i små tärningar. Fräs lök och selleri i lite av oljan i en stekpanna och flytta sedan över till en rymlig gryta (4 liters gjutjärnsgryta passar perfekt – det blir mycket sås!).

Bryn lite av köttfärsen i taget i stekpannan. Lägg efter hand över det frästa i grytan. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll skyn i grytan. Häll i tomater med spad och späd med vatten. Vänta med resten av ingredienserna!

Koka såsen på svag värme med locket på glänt i ca 1½ timme. Rör om ibland. Lägg efter halva koktiden i buljongtärningar, vin, tomatpuré, oregano, socker, samt s & p. Späd ev med mer vatten om det behövs. Smaksätt på slutet med pressad vitlök och ev mer örtkryddor. Häll i grädden och koka sista kvarten utan lock så att såsen kokar ihop och blir ganska tjock. Smaka av såsen. Serveras med spagetti, nyriven parmesan och gärna nybakad focaccia. INGEN jävla ketchup!

Det är jobbigt att hacka 5 lökar...

Chicken tikka butter masala, Naanbröd

Dax för sportlov. Packning och matplanering pågår. Grymt god indisk kycklinggryta! Lätt att förbereda i förväg och funkar bra att laga till många. Naanbröden är enkla att baka för hand.

Chicken tikka butter masala

4-6 port (typ, vet faktiskt inte... ca 2 vuxna, fyra barn och ev en lunchlåda)

1 kg kycklingfilé skäres i lagoma bitar
1-2 msk tandoori masala (Pataks Tikka Masala kryddpasta funkar bra)
1-2 tsk sambal oelek
5 vitlöksklyftor (finhackade)
2 tsk salt
1-2 dl naturell yoghurt.

Blanda allt och låt stå och dra i kylen någon timme eller över en natt. Stek sedan kycklingbitarna tills dom är nästan klara.

Sås
1 stor lök
4 vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära
2 tsk korianderpulver
2 msk tomatpure
2 msk matolja
1-2 tsk salt
2 tsk socker
2-3 dl grädde
lite vatten

Kör lök, vitlök och ingefära i en mixer (finmalet). Hetta upp oljan i en kastrull, fräs lökblandningen tills den börjar bli lite brun, tillsätt koriander och fräs några sekunder. Tillsätt tomatpure och rör om ett par minuter. Häll i sockret, salt och grädde. Låt allt koka upp igen. Lägg i kycklingbitarna och låt puttra en stund. Servera med basmatiris och naanbröd.

Naanbröd
4 st

3 dl naturell yoghurt
7-8 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk salt
2 tsk socker
2 tsk torrjäst (det är 4 tsk i en påse)
½ tsk bakpulver

Blanda alla ingredienser i degblandare eller för hand. (Jag brukar blanda allt utom mjölet, blanda i det sist till lagom degkonsistens). Låt jäsa 30-40 min.

Forma till stora droppformade bröd (ganska tunna annars blir de ogräddade i mitten) och grädda tills de fått lite färg på smord plåt, 250 grader, 5-10 min.

Givet val tyckte de äldre sönerna. Förskräckligt tycker jag, som frånsäger mig allt ansvar.

onsdag 25 februari 2009

Chokladmousse

Ett väl beprövat recept som jag kan utantill. Chokladmoussen är av det mäktigare slaget, så dubbla receptet räcker gott och väl till 5 port.

Chokladmousse

2 portioner

50-75 g mörk choklad (Fazer 70% är bra)
1 msk mjölk
1 äggula
1 msk socker (gärna farin)
2 tsk whisky (Macallan Single Malt 12-årig blir gott eller ca 1 msk likör)
1 dl vispgrädde

Smält choklad tillsammans med mjölk i vattenbad. Lyft av från vattenbadet. Blanda äggula, socker och whisky. Vispa grädden tjock (så att den inte rinner iaf). Blanda ner äggsmeten i chokladsmeten först. Blanda choklad/äggsmeten med grädden. Låt moussen stå i kylskåp i minst en timme och stelna lite.

Om grädden är för löst vispad blir moussen lös, men smakar bra ändå. Vill man inte ha sprit i kan man ta smaksatt choklad.

Hallonsmoothie (mjölkfri)

Grymt god mjölkfri smoothie! Jag gillar inte ens banan, men den här smoothien smakar faktiskt inte SÅ mycket banan. Receptet är från LagaLätt 1/09.

Hallonsmoothie

2 glas

½ dl hallon (frysta funkar fint)
1 banan
2 dl äppeljuice (färskpressad Brämhults eller Tropicana blir godast!)
ev 1 msk kokosflingor

Mixa hallon, banan och äppeljuice. Häll upp i glas och toppa ev med kokos.

Gammal favorit:

tisdag 24 februari 2009

Semlor

Idag bakade jag och sexåringen semlor. Vi hade nymortlad kardemumma i degen. Vi brukade ha en egen pepparkvarn BARA för kardemumma, men den gick tyvärr sönder och har ännu inte fått någon ersättare. Vissa får vaniljkräm, istället för mandelmassa i sina semlor. Blanda vaniljkräm enl paketets anvisningar för tårtfyllning.

Semlor (grunddeg, tråkbullar)
16 st

100 g smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst (brukar ta vanl, inte sötdegsjäst)
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk nymortlad kardemumma
12-14 dl vetemjöl

Först tänkte jag skriva; gör en bulldeg av ingredienserna. Men så tänkte jag på svågern och skrev en snabb beskrivning ;-)

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader (känn med lillfingret som är känsligast!). Smula jästen i en bunke (vanl eller hushållsassistent). Häll över smör/mjölk. Häll i socker, salt, kardemumma och mjöl (inte allt mjöl på en gång). Arbeta kraftigt tills degen blir slät och smidig. Ha i mer mjöl om det behövs. Täck över degen och jäs i ca 30-40 min. Dela degen i 16 delar och rulla runda bullar. Låt jäsa på plåt i ca 30 min, övertäckta. Gräddas ca 10 min, 225 grader.

Och semlor associerar man med vad? Tja, en bulle i ugnen kanske? Tämligen långsökt tyckte vissa här hemma...

Potatis- & purjosoppa + AC/DC

Svågern fick ett presentkort på en mycket personlig kokbok i julklapp. Han föreslog att recepten kanske kunde hamna på en hemsida istället. Det blev en blogg med mat, musik och andra associationer! Det blev "For those about to cook".

En av barnens favoritsoppor. Vegetariskt, snabbt och budgetvänligt!

Potatis- & purjosoppa
4 port

5 medelstora potatisar (tunt skivade)
1 gul lök (tunt skivad)
1 stor purjolök (strimlad)
1 vitlöksklyfta (pressad)
olivolja
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl lätt creme fraiche
hackad persilja
salt & nymald svartpeppar

Fräs potatis, lök, purjo och vitlök i en skvätt olivolja. Häll på 9 dl vatten. Lägg i en buljongtärning. Koka tills potatisen är mjuk, ca 10-15 min. Dra av kastrullen från plattan. Blanda i creme fraiche. Kör soppan slät med mixerstav. Hetta ev upp soppan om det behövs. Salta, peppra och strö över hackad persilja.

Dagens association blir såklart AC/DC "For those about to rock" live från Globen i förrgår.